Як правильно вибрати питну воду. Поради дієтолога

Як правильно вибрати питну воду. Поради дієтолога

Якісна питна вода – важливий і, мабуть, найдоступніший компонент правильного харчування. Тим часом вибрати хорошу питну воду в магазині не так просто: на прилавках десятки брендів, різні за ціною, упаковкою та назвою.

На етикетці води бути вказано, до якої категорії вона відноситься. І це перший напис, на який треба звернути увагу. Тут все дуже просто, тому що категорії якості для води всього дві:

  • ПЕРША КАТЕГОРІЯ – вода питної якості, безпечна для здоров'я, що має сприятливі органолептичні показники, нешкідливий хімічний склад та стабільно зберігає свої питні властивості.

  • ВИЩА КАТЕГОРІЯ – вода, безпечна для здоров'я та оптимальна за якістю. Вода цієї категорії повинна зберігати всі властивості води першої категорії та додатково відповідати нормам щодо змісту основних біологічно необхідних макро- та мікроелементів.

Не кожен може відчути різницю на смак, але вода найвищої категорії справді виділяється і прозорістю, і смаковими якостями, і чистотою.

Питна вода також відрізняється залежно від джерела, з якого її видобували:

  • із підземного джерела (артезіанська, джерельна, ґрунтова);

  • із поверхневого джерела (річкова, озерна, льодовикова).

Також на етикетці будь-якої питної води має бути зазначений ступінь мінералізації: рекомендований рівень – від 20 до 80 мг на літр. Зокрема кальцій у складі води повинен становити від 65 до 130 мг на літр.

За рівнем мінералізації розрізняють такі види мінеральних вод:

  • слабомінералізована (до 2 г/л);

  • маломінералізована (2-5 г/л);

  • середньомінералізована 5-15 г/л);

  • високомінералізована (15-35 г/л).

Вода для дитячого харчування

Розфасована вода для дитячого харчування має відповідати нормам вищої категорії. Також при виробництві питної води для дітей не допускається використання срібла та діоксиду вуглецю як консерванти. Вміст фторид-іону в ній має бути в межах 0,6–0,7 мг/дм3, йодид-іонів – 0,04–0,06 мг/дм3.

Вода невідомого походження, як і склад якої ви не впевнені, може виявитися небезпечною для здоров'я.

Так, при вживанні води із вмістом заліза вище за норму є ризик порушити роботу печінки та отримати алергічні реакції. Постійне вживання води з підвищеною жорсткістю призводить до накопичення солей в організмі і зрештою до проблем із суглобами, до утворення каменів у нирках, жовчному та сечовому міхурах. Знижений вміст фтору у питній воді може призвести до розвитку карієсу, а підвищений – до флюорозу зубів.

EuroMD
Додати коментар