Найкорисніші продукти при лікуванні переломів кісток зі зміщенням

Процес загоєння травм триває тривалий час. Схема лікування при переломах із зсувом включає організацію правильного харчування.

Дієтотерапія з використанням продуктів, багатих на вітаміни, білки, кальцій, допомагає прискорити відновлення, зрощення пошкоджень.

Правила харчування при переломах

Найкорисніші продукти при лікуванні переломів кісток зі зміщенням

Лікарі рекомендують при травмах зі зміщенням кісток дотримуватися спеціальної дієти. Людина з переломом тривалий час має обмеження щодо руху, що сприяє набору зайвої ваги. Для швидкого відновлення слід дотримуватись таких правил харчування:

  • Обмежити калорійність їжі, забезпечивши організм необхідними вітамінами, мікроелементами.
  • Виключити із раціону консерви, смажені, копчені, солоні страви.
  • Вживати рослинні олії підвищення еластичності тканин.
  • Включити молочні продукти, нежирне м'ясо, злаки, бобові.

Харчування при переломах зі зміщенням необхідно організувати з дотриманням таких принципів:

  • Практикувати дробовий прийом їжі – 6 разів на день.
  • Не допускати переїдання.
  • Використовувати технологію приготування на пару, відварюванням, гасінням, запіканням.
  • Дотримуватися питного режиму – кількість рідини на добу – не менше двох літрів.
  • Включати до раціону фрукти, овочі, горіхи.
  • Вживати продукти, багаті на білок, кальцій, вітамін D.

Білки в раціоні

Найкорисніші продукти при лікуванні переломів кісток зі зміщенням

У разі переломів із зміщенням відбувається посилений розпад білка. Якщо не поповнювати запаси цієї речовини, організм забиратиме її з крові, чим погіршить стан потерпілого. Для відновлення кісткової тканини при переломах білок має таке значення:

  • прискорює зрощення;
  • забезпечує еластичність тканин;
  • надає кістки пружності;
  • підвищує стійкість до навантажень;
  • активізує розвиток клітинних структур;
  • сприяє утворенню нових хрящових, кісткових тканин;
  • бере участь у процесі перерозподілу неорганічних речовин.

Білкове харчування при переломах кісток має обмеження для пацієнтів, які мають ниркові патології.

Важливо, щоб у їжу поступово поступали рослинні та тваринні білки. Норма речовини у разі травми зі зміщенням кісток становить 2 г на добу на кілограм ваги хворого. Велика кількість білка міститься в таких продуктах:

  • яйця;
  • сир;
  • риба;
  • м'ясо;
  • банани;
  • гарбуз;
  • курага;
  • горіхи;
  • чорнослив;
  • насіння;
  • креветки;
  • сир;
  • молоко;
  • курка;
  • тунець;
  • квасоля;
  • соя;
  • крупи.

Амінокислоти та антиоксиданти

Найкорисніші продукти при лікуванні переломів кісток зі зміщенням

Дієта при переломах має включати продукти, що містять амінокислоти. Ці з'єднання необхідні відновлення кісток при зміщенні. Амінокислоти є елементами білків, що входять до складу продуктів харчування:

Різновид

Дія

Де міститься

Лізін

Бере участь у регенерації кісток, хрящів, прискорює зрощення

Молочні продукти

Риба

М'ясо

Горіхи

Лейцин

Відновлює кісткову м'язову тканину

Пророщена пшениця

Нежирний сир

М'ясо

Молоко

Ізолейцин

Відтворює після перелому шкірні покриви, м'язи, кістки.

Горох

Сир

Риба

Харчування при переломах має містити антиоксиданти.

Ці речовини прискорюють загоєння, знімають запалення, відновлюють кісткові тканини після травми зі зміщенням. Джерелами антиоксидантів є:

  • шипшина;
  • морські водорості;
  • квасоля;
  • мускатний горіх;
  • шавлія;
  • чорний виноград;
  • чорниця;
  • Червоний болгарський перець;
  • квашена капуста;
  • редис;
  • морква;
  • брусниця;
  • чорнослив;
  • насіння;
  • курага;
  • апельсини;
  • помідори;
  • банани;
  • гарбуз;
  • лимон.

Кальцій та вітамін D

Найкорисніші продукти при лікуванні переломів кісток зі зміщенням

Під час лікування переломів важлива роль відводиться кальцію. Він є будівельним матеріалом для відновлення кісток, надає твердості, сприяє зростанню та оновленню пошкоджених тканин. Кальцій міститься у таких продуктах:

Горіхи

Мигдаль

Бобові

Горох

Сочевиця

Квасоля

Молочні продукти

Сир

Сир

Кисломолочні вироби

Сметана

Овочі

Ріпа

Селера

Редіс

Брокколі

Фрукти

Абрикос

Виноград

Зелень

Салат

кріп

Петрушка

Ягоди

Ожина

Смородина

Суниця

Вишня

Аґрус

Морепродукти

Лосось

Сардини

Морська капуста

Для правильного засвоєння кальцію потрібний вітамін D. Він утворюється в організмі під дією сонячного світла.

Вітамін бере участь у синтезі кісткової тканини, підвищує її витривалість до механічної дії. При переломах потрібно організувати харчування з використанням продуктів, багатих на цю речовину:

Гриби

Печериці

Лисички

Білі

Морепродукти

Сардини

Тунець

Лосось

Риб'ячий жир

Червона ікра

Печінка тріски

Масло

Оливкова

Льняне

Соняшникова

Молочні продукти

Козяче молоко

Сир

Вершкове масло

Сметана

Сир

Вершки

Яйця

Курячі, перепелині

Заборонені продукти

Щоб прискорити відновлення після травми зі змішуванням, важливо знати, які продукти для кісток слід виключити із раціону.

Неправильне харчування може порушити процес регенерації тканин, загальмувати всмоктування кальцію, мінералів.

Під забороною перебувають такі продукти:

  • алкоголь;
  • концентровані бульйони;
  • жирне м'ясо – качка, свинина, гусак;
  • напої, що містять кофеїн – міцний чай, кава;
  • шоколад;
  • хлібобулочні вироби;
  • газовані напої;
  • солодощі;
  • солоні, гострі заготовки;
  • тваринні жири;
  • цибуля ріпчаста;
  • гірчиця;
  • редис;
  • прянощі.

Відео

EuroMD
Додати коментар