Продукти та дієта для зрощення кісток при переломі

Для швидкого загоєння травм та відновлення тканин потрібна повноцінна та збалансована дієта. Для зрощення переломів особливо важливі білок та кальцій. За рахунок надходження корисних поживних речовин пацієнт швидше одужує та повертається до повноцінного життя.

Загальні правила

  1. Лікувальна дієта при переломах кісток ніг має бути багата білком, вітамінами групи B, С, Д, К, А, кальцієм, магнієм, фтором, фосфором та цинком.
  2. Способи приготування – гасіння, варіння, запікання на пару.
  3. Дробне харчування – маленькі порції у 6 прийомів.
  4. Щонайменше 100 г білка у щоденному добовому раціоні, у своїй 55% – тваринного походження.
  5. До 100 г жирів на добу.
  6. Вуглеводи – 400 г на добу, достатній обсяг клітковини.
  7. Сіль – до 15 г, вода у чистому вигляді – 2 л.
  8. Калорійність – 2900 ккал.

Продукти при переломах для швидкого зростання кісток

Продукти та дієта для зрощення кісток при переломі

Джерела білка для відновлення тканин та прискорення обмін речовин:

  • яловичина, кролик, курка;
  • горох, нут, соя, квасоля, сочевиця;
  • молочні продукти низької жирності;
  • риби, яйця.

Кальцій – основний будівельний матеріал кісток, можна отримати з таких продуктів, як:

  • абрикос, виноград, вишня, ожина;
  • бобові культури, яйця;
  • капуста білокачанна, цвітна, брокколі;
  • зелень, морква, морська капуста;
  • лосось, сардина;
  • аґрус, смородина, суниця;
  • мак, мигдаль, кунжут;
  • редис, селера, спаржа, шпинат.

Джерела фосфору для формування кісткової мозолі:

  • грецькі горіхи;
  • гречка, вівсянка;
  • ікра;
  • печінка;
  • сир;
  • сирий жовток;
  • гарбуз, квасоля.

Фтор для зміцнення та ущільнення кісткової тканини:

  • авокадо, бадилля буряків, брюссельська капуста;
  • водорості, зелені листяні овочі, лимонна трава;
  • морква, огірки, кульбаби;
  • горіхи, насіння соняшника, кмин;
  • петрушка, помідори, спаржа;
  • фініки, цвітна капуста, шпинат.

Магній допомагає засвоєнню білка, його містять:

  • зародки пшениці, горіхи, висівки;
  • камбала, короп, креветки;
  • молочні продукти;
  • морський окунь, палтус, оселедець;
  • скумбрія, тріска;
  • стиглі банани.

Цинк для профілактики захворювань суглобів:

  • горох, гречка, вівсянка;
  • волоські горіхи, соняшникове та гарбузове насіння;
  • гриби, соя;
  • кальмари, креветки, мідії;
  • морська риба;
  • гарбуз, квасоля, сочевиця.

Вітамін А для прискорення росту клітин поставляють в організм:

  • абрикос, батат, морква;
  • базилік, кінза, петрушка;
  • жовток, вершки;
  • ікра, риб'ячий жир, скумбрія;
  • печінка, тунець;
  • шипшина, шпинат.

Вітаміни групи В для прискорення всмоктування амінокислот:

  • горіхи;
  • печінка;
  • бобові;
  • молочні продукти; яйця;
  • кукурудза, капуста, картопля, банани.

Вітамін Д для засвоєння кальцію, магнію та фосфору:

  • картопля, овес;
  • кропива, петрушка;
  • палтус, риб'ячий жир, тріска;
  • печінка;
  • рослинна олія;
  • сирий жовток.

Джерела вітаміну С для посилення імунітету:

  • болгарський перець, петрушка;
  • жимолість, калина, ялівець;
  • ківі, цитрусові;
  • обліпиха, смородина, шипшина.

Вітамін К , що відновлює кістки, містять:

  • банани, груша, яблуко;
  • капуста білокачанна, цвітна, брокколі;
  • кисломолочні продукти; пивні дріжджі;
  • морква, салат, томати, шпинат.

Що не можна їсти

  • Алкоголь, газовані напої, кава, чорний чай.
  • Біла редька, бруква, ріпа, селера.
  • Цибуля, хрін, часник.
  • Гірчиця, кетчуп, майонез.
  • Маргарін, спеції, оцет.
  • Гусак, тваринний жир, ковбаса, свинина, качка.
  • Кондитерські вироби, здоби, солодощі, шоколад.
  • Консерви, копчення, барвники.

Меню

Харчування при переломі ноги має бути збагачене вітамінами та мікроелементами. Складання щоденного раціону слід обговорити з лікарем з урахуванням індивідуальних потреб.
Зразкове меню на 3 дні для пацієнтів із переломом ноги:

Приймання їжі Понеділок Вівторок Середа
1 Сир знежирений – 200 г, чай зелений – 150 мл Каша гречана – 150 г, 1 варене яйце, молочний коктейль – 200 мл Каша вівсяна – 200 г, компот
2 2 варені яйця 150 г гарбузового насіння 3 абрикоси
3 Сочевичний суп – 200 г, огірковий салат із лляною олією – 100 г Тушкована куряча печінка – 150 г, стручкова квасоля на пару – 100 г Яловичина відварена – 100 г, салат з капусти – 100 г, 1 яблуко
4 Волоські горіхи – 100 г Гарбузове пюре – 150 г Родзинки – 100 г
5 Риба запечена – 150 г, салат овочевий – 100 г Сир знежирений з кунжутом – 150 г, 1 банан, компот – 200 мл Креветки відварені – 150 г, 1 помідор.
6 Кефір – 200 мл Трав'яний чай – 150 мл Сік фруктовий – 200 мл
Зараз читають:Грижа Шморля

Харчування при переломах кісток у похилому віці

Продукти та дієта для зрощення кісток при переломі

У міру старіння організму відбувається уповільнення всіх процесів, посилюється вимивання кальцію з кісток, тому для таких пацієнтів особливо важливо правильно та повноцінно харчуватися. Двічі на тиждень рекомендується проводити розвантажувальні дні. При запорах збагатіть меню продуктами, що містять багато клітковини – лляне насіння, інжир, горіхи, сушені гриби, цільнозерновий хліб, шипшина, курага. З раціону виключіть важку їжу, обмежте прийом червоного м'яса, тваринних жирів та білків.

Відео

EuroMD
Додати коментар