- Як прискорити зрощення кісток після перелому в похилому віці
- Правила лікувального харчування
- Продукти для зрощення кісток при переломах
- Корисні властивості риб'ячого жиру
- Особливості дієти для людей похилого віку
- При переломах кісток ніг та рук
- Живлення при переломі шийки стегна
- Меню для прискорення регенерації кісткової тканини
- Відео
У міру старіння організм втрачає природні властивості, швидко відновлюватися. Це причина тривалого зрощення кісток після переломів. Науково доведено позитивний вплив повноцінного харчування відновлення тканин.
Як прискорити зрощення кісток після перелому в похилому віці
При травмах необхідно, щоб у їжі достатньої кількості містилися:
- Вітаміни:
- Д – допомагає краще засвоювати кальцій.
- В12 – підтримує щільність кісткової тканини, запобігає крихкості.
- В6 , фолієва кислота – сприяють синтезу колагену, формуванню каркасу кісток.
- С (аскорбінова кислота) – допомагає розвитку кісткового мозолю, зміцнює захисні функції організму.
- К – перешкоджає вимиванню кальцію.
- Ретинол становить основу сполучної тканини, бере участь у формуванні кісток.
2. Мікроелементи:
- Кальцій – надає міцності кісткам.
- Марганець відповідає за процеси розвитку кісткових тканин.
- Цинк – прискорює утворення нових клітин.
- Магній – бере активну участь у процесі регенерації кісткових тканин.
- Фосфор – зміцнює скелет, допомагає підтримувати його міцність.
3. Кислоти:
- Омега-3 – підвищують вміст кальцію, зберігають густину кісток.
- Омега-6 – покращують імунний захист організму, обмін речовин, сприяють здоров'ю кісток.
Правила лікувального харчування
- Забезпечте максимальну різноманітність раціону.
- Віддайте перевагу легкозасвоюваної їжі.
- Організуйте дрібне харчування при переломах кісток у похилому віці: не менше 5 прийомів їжі невеликими порціями.
- Обмежте сіль.
- Дотримуйтесь рекомендованої калорійності при переломах для людей похилого віку: 2000-2300 ккал на день.
- Варіть, тушкуйте або запікайте. Відмовтеся від смаження.
- Забезпечте правильний питний режим не менше 2 л води/день.
Продукти для зрощення кісток при переломах
Вітаміни та мікроелементи |
Продукти |
Кальцій, вітамін Д та магній. |
|
Цинк |
|
Фосфор |
|
Фолієва кислота |
|
Вітамін К |
|
Корисні властивості риб'ячого жиру
- Багатий на поліненасичені жирні кислоти омега-3. Вони сприяють накопиченню мінералів у кістках, роблять їх міцними.
- Містить ретинол. Вітамін А допомагає організму засвоїти кальцій та фосфор, відновлює сполучну тканину.
- Є джерелом вітаміну Д. Речовина покращує всмоктування кальцію, зміцнює кістки у людей похилого віку.
Особливості дієти для людей похилого віку
З віком значно знижується здатність кістки відновлюватись. Лікувальна дієта при переломах передбачає збільшення в раціоні білкової їжі та зниження кількості продуктів зі шкідливими жирами та простими вуглеводами . Оптимальне співвідношення БЖУ для людини похилого віку – 1:0,9:3,5.
Особливості дієти залежать від стадії загоєння травми:
Перші дні після перелому | День 1: вода (незначна кількість морсу, компоту). |
2 день: мінеральна чиста вода. | |
День 3:
|
|
Етап зрощення кісток | Продукти з великою кількістю кальцію, фосфору, цинку, фолієвої кислоти, вітамінів Д, К:
|
Відновлювальний (реабілітаційний) етап | Збалансоване харчування зі збільшеним вмістом білків, вітамінів, мікроелементів:
|
При переломах кісток ніг та рук
Після травми необхідно збільшити вміст білка у раціоні. Добова норма речовини підвищується до 100-120 г. При переломах ноги для людей похилого віку підійде лікувальний стіл 11. Він включає високу калорійність, багато білка, вітамінів і мінералів, 5 прийомів їжі. Харчування при переломі руки в похилому віці потребує меншої кількості білка (80 г/добу), підійде дієта 15 із великим отриманням кальцію.
Живлення при переломі шийки стегна
Рекомендовані продукти в раціоні:
- Риба та м'ясо дієтичних сортів (яловичина, індичка, лосось, тріска). Готувати їх необхідно на пару або запікати у духовці.
- Крупи (гречана, перлова, вівсяна). Вони багаті на амінокислоти, клітковину, вітаміни. Щоб страви швидко засвоювалися в кишечнику, намагайтеся не робити їх надто наваристими.
- Кисломолочні продукти. Сир, кефір, нежирна сметана – хороші джерела кальцію для загоєння перелому шийки стегна у людини похилого віку.
- Свіжі фрукти та овочі. Плоди допоможуть поповнити запас поживних речовин у організмі.
- Бобові культури. Горох, квасоля та соя відносяться до джерел білків рослинного походження. Вони можуть викликати тяжкість у шлунку, здуття, тому не рекомендуються за наявності проблем із травленням.
- Продукти, що мають у складі кремній. Мікроелемент допомагає краще засвоювати кальцію. Речовина міститься в ріпі, цвітній капусті, маслинах, броколі, смородині, редисі.
Меню для прискорення регенерації кісткової тканини
Перший сніданок |
|
Другий сніданок |
|
Обід |
|
Перекус |
|
Друга вечеря |
|