Лікувальне харчування при переломах кісток для людей похилого віку

У міру старіння організм втрачає природні властивості, швидко відновлюватися. Це причина тривалого зрощення кісток після переломів. Науково доведено позитивний вплив повноцінного харчування відновлення тканин.

Як прискорити зрощення кісток після перелому в похилому віці

Лікувальне харчування при переломах кісток для людей похилого віку

При травмах необхідно, щоб у їжі достатньої кількості містилися:

  1. Вітаміни:
  • Д – допомагає краще засвоювати кальцій.
  • В12 – підтримує щільність кісткової тканини, запобігає крихкості.
  • В6 , фолієва кислота – сприяють синтезу колагену, формуванню каркасу кісток.
  • С (аскорбінова кислота) – допомагає розвитку кісткового мозолю, зміцнює захисні функції організму.
  • К – перешкоджає вимиванню кальцію.
  • Ретинол становить основу сполучної тканини, бере участь у формуванні кісток.

2. Мікроелементи:

  • Кальцій – надає міцності кісткам.
  • Марганець відповідає за процеси розвитку кісткових тканин.
  • Цинк – прискорює утворення нових клітин.
  • Магній – бере активну участь у процесі регенерації кісткових тканин.
  • Фосфор – зміцнює скелет, допомагає підтримувати його міцність.

3. Кислоти:

  • Омега-3 – підвищують вміст кальцію, зберігають густину кісток.
  • Омега-6 – покращують імунний захист організму, обмін речовин, сприяють здоров'ю кісток.

Правила лікувального харчування

Лікувальне харчування при переломах кісток для людей похилого віку

  1. Забезпечте максимальну різноманітність раціону.
  2. Віддайте перевагу легкозасвоюваної їжі.
  3. Організуйте дрібне харчування при переломах кісток у похилому віці: не менше 5 прийомів їжі невеликими порціями.
  4. Обмежте сіль.
  5. Дотримуйтесь рекомендованої калорійності при переломах для людей похилого віку: 2000-2300 ккал на день.
  6. Варіть, тушкуйте або запікайте. Відмовтеся від смаження.
  7. Забезпечте правильний питний режим не менше 2 л води/день.

Продукти для зрощення кісток при переломах

Вітаміни та мікроелементи

Продукти

Кальцій, вітамін Д та магній.
  • молочні продукти (сири, сир, кефір);
  • овочі зеленого кольору;
  • бобові;
  • фундук, мигдаль;
  • банани;
  • крупи (гречка, вівсяна, пшенична);
  • риб'ячий жир.
Цинк
  • висівки, злакові зерна, бобові;
  • яловичина, субпродукти;
  • арахіс, насіння соняшника, кунжуту, гарбуза;
  • гриби;
  • картопля, морква, цибуля;
  • молочні продукти;
  • морепродуктів.
Фосфор
  • м'ясо, риба, печінка яловича;
  • молоко;
  • квасоля;
  • жовток курячого чи перепелиного яйця;
  • ікра осетрових;
  • горіхи волоські;
  • гречана, вівсяна крупи.
Фолієва кислота
  • бобові;
  • капуста брюссельська;
  • банани;
  • буряк;
  • цитрусові;
  • овочі листові;
  • печінка.
Вітамін К
  • капуста білокачанна;
  • зелені овочі (селери);
  • тріска;
  • яловичина;
  • баранина (без жиру);
  • телятина;
  • печінка тварин та риб.

Корисні властивості риб'ячого жиру

Лікувальне харчування при переломах кісток для людей похилого віку

  • Багатий на поліненасичені жирні кислоти омега-3. Вони сприяють накопиченню мінералів у кістках, роблять їх міцними.
  • Містить ретинол. Вітамін А допомагає організму засвоїти кальцій та фосфор, відновлює сполучну тканину.
  • Є джерелом вітаміну Д. Речовина покращує всмоктування кальцію, зміцнює кістки у людей похилого віку.

Особливості дієти для людей похилого віку

Лікувальне харчування при переломах кісток для людей похилого віку

З віком значно знижується здатність кістки відновлюватись. Лікувальна дієта при переломах передбачає збільшення в раціоні білкової їжі та зниження кількості продуктів зі шкідливими жирами та простими вуглеводами . Оптимальне співвідношення БЖУ для людини похилого віку – 1:0,9:3,5.
Особливості дієти залежать від стадії загоєння травми:

Перші дні після перелому День 1: вода (незначна кількість морсу, компоту).
2 день: мінеральна чиста вода.
День 3:
  • тефтелі з білого та червоного м'яса;
  • бульйон курячий ненаваристий;
  • галети;
  • розмочені сухофрукти;
  • кефір.
Етап зрощення кісток Продукти з великою кількістю кальцію, фосфору, цинку, фолієвої кислоти, вітамінів Д, К:
  • морепродукти (креветки, риба);
  • кунжут;
  • молоко;
  • риб'ячий жир;
  • капуста;
  • ківі;
  • цитрусові;
  • желатиновмісні продукти (холодець, желе).
Відновлювальний (реабілітаційний) етап Збалансоване харчування зі збільшеним вмістом білків, вітамінів, мікроелементів:
  • м'ясо;
  • морепродукти;
  • ненаваристі бульйони та супи;
  • фрукти, ягоди;
  • овочі, горіхи, гриби.

При переломах кісток ніг та рук

Після травми необхідно збільшити вміст білка у раціоні. Добова норма речовини підвищується до 100-120 г. При переломах ноги для людей похилого віку підійде лікувальний стіл 11. Він включає високу калорійність, багато білка, вітамінів і мінералів, 5 прийомів їжі. Харчування при переломі руки в похилому віці потребує меншої кількості білка (80 г/добу), підійде дієта 15 із великим отриманням кальцію.

Живлення при переломі шийки стегна

Лікувальне харчування при переломах кісток для людей похилого віку

Рекомендовані продукти в раціоні:

  • Риба та м'ясо дієтичних сортів (яловичина, індичка, лосось, тріска). Готувати їх необхідно на пару або запікати у духовці.
  • Крупи (гречана, перлова, вівсяна). Вони багаті на амінокислоти, клітковину, вітаміни. Щоб страви швидко засвоювалися в кишечнику, намагайтеся не робити їх надто наваристими.
  • Кисломолочні продукти. Сир, кефір, нежирна сметана – хороші джерела кальцію для загоєння перелому шийки стегна у людини похилого віку.
  • Свіжі фрукти та овочі. Плоди допоможуть поповнити запас поживних речовин у організмі.
  • Бобові культури. Горох, квасоля та соя відносяться до джерел білків рослинного походження. Вони можуть викликати тяжкість у шлунку, здуття, тому не рекомендуються за наявності проблем із травленням.
  • Продукти, що мають у складі кремній. Мікроелемент допомагає краще засвоювати кальцію. Речовина міститься в ріпі, цвітній капусті, маслинах, броколі, смородині, редисі.
Зараз читають:Артроз суглобів

Меню для прискорення регенерації кісткової тканини

Перший сніданок
  • вівсяна каша з петрушкою та кропом, запарена на сироватці – 150 г;
  • несолодкі сирники на пару – 100 г;
  • трав'яний чай.
Другий сніданок
  • фрикадельки із яловичини – 200 г;
  • салат або рагу із овочів – 200-300 г;
  • морс ягідний.
Обід
  • бульйон курячий зі шматочками м'яса (вуха з морської риби) – 200 г;
  • галети – 70-90 г.
Перекус
  • омлет паровий – 200 г;
  • свіжі червоні овочі – 150 г;
  • хліб висівковий.
Друга вечеря
  • філе морської риби, виготовлене на пару – 150 г;
  • овочі пропарені зеленого чи білого кольору – 200 г;
  • напій із шипшини.

Відео

EuroMD
Додати коментар