Правильне харчування при геморої – заборонені та дозволені продукти

Неправильне харчування може призвести до загострення геморою. Проблеми спорожнення кишечника провокують жирна, копчена, гостра та солона їжа, хлібобулочні, кондитерські вироби. Щоб скоротити кількість нападів, що супроводжуються гострим больовим синдромом, потрібно дотримуватись лікувальної дієти, водного режиму.

Правила харчування при геморої

Оскільки геморой є хронічним захворюванням, основна мета домашнього лікування – продовжити період ремісії, позбавити пацієнта болю. Проктологами розроблено лікувальну дієту, при чіткому дотриманні якої гемороїдальні вузли запалюються рідше. Основні правила харчування при геморої:

  1. Велика кількість клітковини. Такі рослинні волокна стимулюють перистальтику кишечника, полегшують дефекацію, знижують ризик травмування гемороїдальних вузлів та виникнення больового синдрому.
  2. Дробний раціон. Рекомендується скоротити разові порції, але збільшити кількість добових прийомів їжі до 5-7. Дробне харчування полегшує навантаження на шлунок, нормалізує травлення, врегулює обмін речовин. Крім того, їсти потрібно в один і той же час, не пропускати сніданки.
  3. Тепла їжа. Важливо контролювати температурний режим страв. Їжа не повинна бути гарячою або холодною (тільки теплою), інакше відбувається подразнення або травмування слизової оболонки травного тракту.
  4. Водний режим. При геморої потрібно пити більше рідини, інакше калові маси ущільнюються, сповільнюється їх просування прямою кишкою, виникають складності з виведенням через анальний отвір. Оптимальна кількість рідини, що споживається, – 2-2,5 л на добу.
  5. Калорійність. Важливо знизити калорійність страв, що вживаються при геморої, скоротити кількість жиру і, тим самим, зменшити навантаження на шлунок. Їжу бажано вживати у рідкому вигляді (пропущену через м'ясорубку, блендер).

Правильне харчування при геморої - заборонені та дозволені продукти

Дозволені та заборонені продукти

Основа раціону – овочі, фрукти та злаки, багаті на рослинну клітковину. Продукти при геморої рекомендується варити, готувати на пару, запікати та гасити, зберігаючи корисні властивості кожного харчового інгредієнта. Нижче наведено список дозволених та заборонених інгредієнтів:

Дозволені при геморої продукти харчування

Заборонені продукти харчування

гречка, перлівка, ячна крупа, вівсянка

будь-які види алкоголю

буряк, кабачки, морква

макарони (з м'яких сортів пшениці)

помідори, огірки

картопля, пшеничний хліб, здоба

броколі, цвітна капуста

манна, рисова каша

яблука, слива, абрикос, банан

незбиране молоко, кава, міцний чай, какао

будь-які кисломолочні продукти

маринади, соління, майонез, гірчиця, соуси

соняшникова, оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова олія

кондитерські вироби

судак, короп, хек, щука, лящ

солодкі газовані напої

кролик, яловичина, індичка, м'ясо курки

шоколад у будь-якому вигляді

петрушка, кріп, салат, майоран, базилік, кінза, кмин

білокачанна капуста, горох, редька, ріпа, квасоля, боби, гриби (сприяють газоутворенню)

пісні рибні, овочеві, м'ясні бульйони

жирний сир, кефір

морська капуста

насичені м'ясні, рибні бульйони

сухофрукти

тугоплавкі жири

Меню на тиждень

Дієта при геморої щодня мінімізує ризик рецидиву. Рекомендується збагатити добовий раціон вітамінами, мікроелементами. Організму необхідні цинк, залізо, селен, вітаміни B, C, E, клітковина, натуральні антиоксиданти. Нижче представлено тижневе меню при геморої, при дотриманні якого можна уникнути хворобливих нападів у задньому проході:

День тижня

Сніданок

Обід

Вечеря

Понеділок

гречана каша 200 г, яйце некруто, неміцний чай.

перетертий овочевий суп 200 г, м'ясна або картопляна запіканка 200 г, солодкий ягідний компот.

котлети з хека або тунця на пару, салат з відвареної моркви та буряків із олією, несолодкий чай.

Вівторок

розсипчаста гречана каша із вершковим маслом 200 г, адигейський сир 50 г, чай.

овочевий суп-пюре без картоплі 200 г, 2 яйця некруто, хлібці.

парові сирники 200 г, сир 50 г, несолодкий чай.

Середа

омлет із брокколі, відвареної хек або тунець 200 г, чай.

курячий бульйон 200 г, відварений кролик 200 г, хлібці

відварене м'ясо з овочами, 200 г, буряковий салат.

Четвер

знежирений сир з медом 200 г, сухофрукти, чай.

овочевий салат 200 г, зелені борщ 200 г.

знежирений сир із сухофруктами, несолодкий чай.

П'ятниця

каша з пшона з гарбузом 200, знежирене молоко 200 г.

Риба на пару, відварений рис, юшка без картоплі з морквою та цибулею.

кислого молока 200 г, сирники зі сметаною, приготовлені на пару.

Субота

перлова каша 200 г, бутерброд із житнього хліба з олією.

борщ без додавання картоплі, тушкована телятина з овочами.

рагу з цвітної капусти, моркви, броколі, цибулі 200 г.

Неділя

пшоняна каша з молоком 200 г, яблуко.

щі з квашеної капусти, запечена у фользі риба 200 г, компот.

салат з тертих буряків та чорносливу, несолодкий ягідний морс.

Як перекушування дозволено знежирений кефір, ряженка або йогурт, фрукти або овочі, зелень, хлібці з твердих сортів пшениці.

Правильне харчування при геморої - заборонені та дозволені продукти

Харчування при особливостях геморою

Патологічні процеси

Правильне харчування при геморої

Розвиток хронічних запорів на тлі геморою

1. До добового раціону потрібно включити тушковані або запечені овочі, фрукти, ягоди.

2. Для поліпшення перистальтики кишечника необхідні сироватка, квас, кефір, кисле молоко.

3. Шкірка птиці та риби, насичені сполучною тканиною, стимулюють роботу травного тракту.

Геморой із кров'ю

1. Рекомендується кожні 3-4 години вживати невеликі порції їжі.

2. Вживання великої кількості рідини пригнічує приступ при дефекації.

3. корисні продукти з клітковиною – висівки, крупи, овочі, фрукти.

Геморой з анальними тріщинами

1. Випивати склянку відстояної води на голодний шлунок.

2. Вранці бажано вживати каші на молоці, зварені некруто яйця, капустяний салат.

3. Перед сном бажано випивати 1 склянку знежиреного кефіру.

Дієтичне харчування при геморої

1. Добова норма споживання води становить 2 літри на добу.

2. Для підтримки мікрофлори кишечника при геморої потрібно вживати знежирені молочні продукти.

3. Порції невеликі, з переважанням сипких круп, овочів та фруктів.

Відео

EuroMD
Додати коментар