Дієта при геморої у жінок у період загострення, при кровотечі та тріщинах

Однією з важливих складових лікування геморою у жінок є дієта. На ранніх стадіях захворювання обмеження в харчуванні допоможуть запобігти подальшому розвитку патології. Порушення основних принципів дієти при геморої призводить до запорів, які збільшують тиск на уражені вени прямої кишки та викликають біль, свербіж, кровотечі.

Правила харчування при геморої

Існує кілька загальних рекомендацій щодо складання раціону, режиму харчування, дотримання яких знизить вираженість симптомів захворювання, зменшить частоту, тривалість загострень:

  • На сніданок слід вживати кашу (гречану або вівсяну), варені овочі, яйця.
  • Приймати їжу рекомендується невеликими порціями з інтервалом у кілька годин: дрібне харчування при геморої та запорах сприяє нормалізації випорожнень, покращує перильстатику кишечника.
  • Основу раціону повинні становити продукти, що містять велику кількість клітковини (овочі, фрукти, цільнозерновий хліб, висівки та ін.).
  • Необхідно дотримуватися питного режиму: вживати достатній обсяг чистої негазованої води (від 1 до 3 літрів на добу), скоротити каву, відмовитися від солодких соків, газування. Можна пити кисіль, компоти, натуральні свіжі соки.
  • Їжа при геморої повинна містити невелику кількість спецій, солі.
  • Слід виключити з раціону чіпси, сухарики, алкогольні напої.

Дієта при геморої у жінок у період загострення, при кровотечі та тріщинах

Таблиця дозволених та заборонених продуктів

Дієта при геморої передбачає вживання продуктів, що містять велику кількість клітковини, білка, вітамінів:

Дозволені продукти

Заборонені продукти

  • крупи (гречана, перлова, пшоняна та ін);
  • нежирне м'ясо (яловичина, кролятина, курка);
  • кисломолочні продукти (сир, кефір, ряженка);
  • стиглі м'які фрукти (банани, авокадо, персики, диня);
  • крохмальні овочі (картопля, томати, баклажани, гарбуз та ін);
  • вершкове масло;
  • рослинна олія (соняшникова, оливкова, виноградна кісточка);
  • субпродукти (печінка, легені, нирки)
  • нежирні сорти риби (мінтай, хек, тріска).
  • смажене, жирне м'ясо;
  • капуста;
  • фастфуд;
  • відварені макарони із твердих сортів пшениці;
  • гострі соуси, спеції;
  • копченості;
  • сосиски, ковбаси;
  • квасоля;
  • редька;
  • хлібобулочні вироби з борошна найвищого гатунку;
  • кондитерські вироби;
  • алкогольні напої;
  • Рис;
  • манка;
  • майонез;
  • гірчиця;
  • кетчуп;
  • оцет;
  • свіжі та мариновані гриби.

Особливості харчування при гострій фазі

Під час загострення захворювання важливо запобігти запорів, т.к. твердий кал, що сформувався в кишечнику при застої, додатково травмує слизову оболонку товстої кишки

. Крім того, калові маси чинять додатковий тиск на гемороїдальні вузли та провокують біль. Дієта при геморої з кровотечею у гострій фазі має такі особливості:

  • слід збільшити у раціоні кількість відварених овочів: картоплі, буряків, моркви;
  • тимчасово виключити свіжі фрукти, овочі;
  • при сильному болю основу харчування мають становити овочеві пюре;
  • рекомендується додати в раціон насіння льону, оливкову олію: вони мають проносну дію і розм'якшують калові маси;
  • дієта при загостренні включає вживання великої кількості нежирного м'яса – відвареного, запеченого або тушкованого;
  • слід використовувати компоти, киселі. Від кави, чаю рекомендується утриматись, т.к. вони можуть спровокувати запор.

Дієта при геморої у жінок у період загострення, при кровотечі та тріщинах

Меню на тиждень

За наявності великої кількості обмежень дієта при геморої у жінок може бути різноманітною. Ознайомтеся із приблизним меню на тиждень:

День тижня

Раціон

Понеділок

Перший сніданок:

  • вівсяна каша на молоці з бананом;
  • 100 г цільнозернового хліба;
  • кисіль.

Другий сніданок:

  • склянка кефіру;
  • 1 маленький банан.

Обід:

  • курячий суп;
  • гуляш із яловичини з овочевим рагу;
  • компот.

Полуденок:

  • середнє яблуко;
  • ягідний кисіль.

Вечеря:

  • запечена риба із свіжими овочами;
  • яблуко;
  • чай.

Вівторок

Перший сніданок:

  • гречана каша, натуральний йогурт;
  • 150 г цільнозернового хліба з вершковим маслом;
  • 100 мл чорної кави.

Другий сніданок:

  • склянка кефіру;
  • 1 маленький банан.

Обід:

  • рибний суп;
  • куряча котлета на пару з картопляним пюре;
  • компот.

Полуденок:

  • 150 г 5% сиру;
  • 80 г сухофруктів.

Вечеря:

  • риба, запечена із гречкою;
  • чай.

Середа

Перший сніданок:

  • запіканка із сиру;
  • середнє яблуко;
  • компот.

Другий сніданок:

  • склянку нежирного кефіру;
  • 1 маленький банан.

Обід:

  • курячий суп;
  • запечена риба із овочами;
  • чай.

Полуденок:

  • середнє яблуко;
  • кисіль.

Вечеря:

  • куряча відбивна;
  • салат з буряка та моркви;
  • компот.

Четвер

Сніданок:

  • гречана каша на молоці;
  • запіканка із сиру;
  • кисіль.

Перший полудень:

  • салат з буряка та моркви;
  • компот.

Обід:

  • курячий суп;
  • запечена картопля з печінкою;
  • свіжий апельсиновий сік.

Другий полудень:

  • 150 г 5% сиру;
  • чай без цукру.

Вечеря:

  • запечена риба із свіжими овочами;
  • салат із буряків;
  • кисіль.

П'ятниця

Сніданок:

  • омлет із овочами;
  • яблуко;
  • кисіль.

Перший полудень:

  • склянка кефіру з низьким відсотком жирності;
  • 1 маленький банан.

Обід:

  • гороховий суп;
  • курячі серця з макаронами;
  • кисіль.

Другий полудень:

  • 150 г 5% сиру;
  • склянку кефіру.

Вечеря:

  • куряча відбивна з овочевим гарніром;
  • чай.

Субота

Перший сніданок:

  • гречана каша на молоці;
  • 100 г цільнозернового хліба з вершковим маслом;
  • свіжий яблучний сік.

Другий сніданок:

  • салат з буряка та моркви;
  • чай.

Обід:

  • крем-суп із гарбуза;
  • запечена картопля яловичиною;
  • компот.

Полуденок:

  • 150 г 5% сиру;
  • 50 г сухофруктів;
  • кисіль.

Вечеря:

  • відварена курка зі свіжим овочевим салатом;
  • склянку нежирної ряжанки.

Неділя

Сніданок:

  • омлет;
  • 1 невеликий банан;
  • 100 г натурального йогурту;
  • Чорна кава.

Перший полудень:

  • 1-2 невеликі персики;
  • кисіль.

Обід:

  • курячий суп;
  • тушкована яловичина з відвареною картоплею;
  • чай.

Другий полудень:

  • 100 г сухофруктів;
  • компот.

Вечеря:

  • запечена риба;
  • склянку нежирної ряжанки.

Дієта при геморої у жінок у період загострення, при кровотечі та тріщинах

Відео

EuroMD
Додати коментар