Дієта при гострому пієлонефриті – правила харчування, меню на тиждень

Неспецифічний запальний процес, який уражає проміжну тканину нирок, чашково-лоханкову систему називається гострим пієлонефритом. Патологія характеризується високою температурою, болем у попереку та м'язах (міалгією) та порушенням утворення сечі. Однією із складових частин комплексної терапії захворювання є дієта.

Основні правила харчування при гострому пієлонефриті

Основна мета дієти при гострому пієлонефриті – щадіння функції нирок, зниження артеріального тиску, зменшення набряків.

Для нормалізації балансу корисних речовин та рідини в організмі необхідно дотримуватися наступних правил:

  • Дієта при гострому пієлонефриті у дорослих має складатися з нежирних, слабосолених продуктів.
  • Харчуватися рекомендується щодня одночасно.
  • Середньодобова калорійність не повинна перевищувати 2000-2200 ккал для жінок та 2400-2600 ккал для чоловіків.
  • Страви рекомендується готувати за допомогою запікання чи гасіння.
  • При пієлонефриті необхідно значно скоротити вживання солі, консервантів, різних харчових добавок, що провокують затримку рідини.
  • Необхідно збільшити споживання чистої води, несолодкого чаю.
  • Добове вживання поживних речовин, що рекомендується: 300-350 г вуглеводів (з них до 80 г цукру), 80-85 г білка (в т.ч. до 60 г тварини), 70-80 г жирів (до 30 г рослинних).
  • З обережністю слід вживати каву, солодкі газовані напої.
  • Суворо заборонено вживання алкогольних напоїв.

Дієта при гострому пієлонефриті - правила харчування, меню на тиждень

Особливості меню для дітей із поразкою нирок

Дієта при загостренні пієлонефриту в дітей віком має складатися зі здорових, натуральних продуктів, які легко засвоюються організмом. За рекомендацією фахівців, основу раціону мають становити молочні, кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру та цукру (сир, ряженка, кефір, сметана, натуральний йогурт). Крім того, дітям старше 6 років слід включати до раціону нежирне м'ясо птиці, кролика, яловичину. При пієлонефриті також можна вживати киселі, компоти, сухофрукти, свіжі фрукти та овочі, каші.

Дозволені та заборонені продукти

Дієта при пієлонефриті виключає з раціону всі продукти, які впливають на сечовивідні шляхи і збуджують центральну нервову систему. Значно знижують кількість тваринних білків. З обережністю слід включати до раціону прості вуглеводи, бобові культури, т.к. вони створюють сприятливе середовище для бактерій.

Дозволеними при пієлонефриті продуктами є ті, які лужать сечу, полегшують роботу нирок, стимулюють виведення токсинів, мають протизапальну та протиалергічну дію. Крім того, під час дієти пацієнтам рекомендується збільшити кількість рідини, що вживається, що допоможе механічно звільнити нирки від токсичних речовин.

Дозволені продукти

Заборонені продукти

  • журавлинний морс;
  • зелений чай;
  • кисіль;
  • соки;
  • нежирні сорти м'яса після попереднього відварювання;
  • супи молочні;
  • кабачки;
  • молоко;
  • огірки;
  • кавуни;
  • диня;
  • виноград;
  • молочні продукти;
  • гарбуз;
  • картопля;
  • макарони;
  • рослинна, вершкове масло;
  • томатна паста;
  • мармелад;
  • желе;
  • болгарський перець;
  • вироби із несолоного дріжджового тіста.
  • наваристі бульйони;
  • хліб, борошняні вироби;
  • жирні сорти риби, ікра, морепродукти;
  • м'ясні та рибні консерви;
  • сосиски, ковбаси;
  • жирні сорти м'яса;
  • всі бобові;
  • цибуля;
  • часник;
  • сало;
  • редька;
  • редис;
  • щавель;
  • шпинат;
  • гриби;
  • соуси;
  • сири;
  • шоколад;
  • цукерки;
  • копчені продукти;
  • тістечка.

Дієта при гострому пієлонефриті - правила харчування, меню на тиждень

Меню

Харчування при гострому пієлонефриті має бути різноманітним, збалансованим та регулярним. Для забезпечення організму необхідними речовинами рекомендується заздалегідь планувати дієту, чергуючи вживання різних страв.

День тижня

Раціон

Понеділок

Сніданок:

  • манна каша на молоці;
  • зелений чай;
  • 1 яйце, зварене круто.

Обід:

  • відварена греча;
  • тушкована курка;
  • ягідний кисіль.

Вечеря:

  • салат з вареного буряка з морквою;
  • чай;
  • бутерброд із вершковим маслом.

Вівторок

Сніданок:

  • омлет із яєць з томатами;
  • кава;
  • бутерброд із вершковим маслом.

Обід:

  • молочний суп з вермішеллю;
  • овочеве рагу;
  • ягідний компот.

Вечеря:

  • сир із сухофруктами;
  • какао.

Середа

Сніданок:

  • дієтичний йогурт;
  • 2 яйця відварених;
  • свіжовичавлений сік.

Обід:

  • тушкована капуста з курячим філе;
  • нежирний борщ;
  • ягідний кисіль

Вечеря:

  • парові котлети;
  • відварний рис;
  • чай;
  • пастилу.

Четвер

Сніданок:

  • молочна рисова каша;
  • йогурт із свіжими ягодами;
  • чай.

Обід:

  • макарони з докторськими сосисками;
  • салат з овочів;
  • нежирний борщ;
  • кава.

Вечеря:

  • фаршировані перці зі сметаною;
  • кисіль.

П'ятниця

Сніданок:

  • омлет із яєць з томатами;
  • кава;
  • бутерброд із вершковим маслом.

Обід:

  • тушкована капуста з курячим філе;
  • нежирний борщ;
  • ягідний кисіль;
  • зефір.

Вечеря:

  • салат з вареного буряка з морквою;
  • чай;
  • бутерброд із вершковим маслом.

Субота

Сніданок:

  • дієтичний йогурт;
  • 2 яйця відварених;
  • свіжовичавлений сік.

Обід:

  • молочний суп з вермішеллю;
  • овочеве рагу;
  • ягідний компот;
  • мармелад.

Вечеря:

  • плов із нежирним м'ясом;
  • фруктовий пудинг;
  • какао;
  • печиво вівсяне.

Неділя

Сніданок:

  • омлет із яєць з томатами;
  • кава;
  • бутерброд із вершковим маслом.

Обід:

  • курячі биточки з рисом;
  • нежирний борщ;
  • ягідний кисіль;
  • зефір.

Вечеря:

  • парові котлети;
  • відварний рис;
  • чай;
  • пастилу.

Відео

EuroMD
Додати коментар