Профілактика псевдотуберкульозу у дітей та дорослих – вживані в побуті заходи

Ефективний захист від інфекційних захворювань – профілактичні заходи. Бактерії псевдотуберкульозу потрапляють в організм людини з водою та їжею. Головним джерелом поширення хвороботворних агентів є мишоподібні гризуни. Недуга вражає шлунково-кишковий тракт, шкіру, опорно-рухову систему.

Збудник псевдотуберкульозу

Грамнегативна бактерія yersinia pseudotuberculosis – збудник інфекції. За формою мікроорганізм відноситься до бацил (має форму палички), не утворює спір, укладений в капсулу.

Виділяють 8 серотипів (підвидів) цих хвороботворних бактерій. Найбільшу небезпеку для людини становлять 1-й та 3-й.

Середню патогенність виявляють – 2-й, 4-й, 5-й, безпечні 6-й, 7-й, 8-й сероваріанти.

Недугу схильні люди будь-якого віку. Псевдотуберкульоз у дітей особливо небезпечний – їхня імунна система незріла і неокрепшая. Одна з назв хвороби – скарлатиноподібна далекосхідна лихоманка. Воно пов'язане із деякими симптомами хвороби. На мові з'являється характерний білий наліт, після чого орган набуває яскравого малинового кольору. Відбувається підвищення температури до 38-39 ° С, на тілі виникає характерний висип навколо суглобів.

Профілактика псевдотуберкульозу у дітей та дорослих - вживані в побуті заходи

Хворі скаржаться на біль у животі, блювоту, рідке випорожнення. При тяжкому перебігу хвороби збільшується печінка, виникає жовтяниця. У патології немає специфічних симптомів. Клінічна картина нагадує скарлатину, ГРВІ, вірусний гепатит, ентеровірусну інфекцію. Важливо своєчасно звернутися за медичною допомогою. Хибним туберкульозом хворіють домашні тварини (переважно, кози та вівці).

Низька температура навколишнього середовища (1-4 ° С) – сприятливий фактор для зростання та розмноження збудників псевдотуберкульозу. Такі умови створюються в овочесховищах, холодильниках, продуктових складах. При зараженні у людини розвивається тяжка інтоксикація. Це зумовлено здатністю бактерії одночасно продукувати екзо- та ендотоксини.

Згубні для патогенного мікроорганізму прямі ультрафіолетові промені та тривале висушування. Температура 60 ° С знищує бактерії за півгодини, кип'ятіння – за 10 секунд. Боротися зі збудниками псевдотуберкульозу можна за допомогою засобів, що дезінфікують: 2% розчину Хлораміну, Сулеми, Лізолу.

Шляхи передачі інфекції

При вживанні заражених продуктів хвороботворні бактерії потрапляють до ротової порожнини людини. Верхні відділи шлунково-кишкового тракту не зазнають впливу патогенного мікроорганізму. Тонкий кишечник – місце застосування паразита в слизову оболонку. При її ураженні починають проявлятися перші симптоми псевдотуберкульозу.

Надалі збудник вражає лімфатичні вузли брижі, провокуючи місцевий запальний процес. На цьому етапі паразит продукує ендо- та екзотоксини, які потрапляють у кровотік, і починається розвиток інтоксикаційного синдрому. У цій фазі хвороби проявляється яскрава клінічна симптоматика.

Переносниками інфекції є миші та щури, з випорожненнями яких бактерії потрапляють у навколишнє середовище. Овочесховища – улюблене місце проживання мишоподібних гризунів. Свіжі овочі та фрукти (морква, буряк, капусту, яблука) людина вживає цілий рік. Пік захворюваності посідає весну. На цей час термін зберігання плодів тривалий і можливість наявності на них носіїв інфекції висока. Патогенні агенти виділені із води, ґрунту. Хвора людина не становить небезпеки для оточуючих. Щеплень проти збудників псевдотуберкульозу немає.

Профілактика псевдотуберкульозу у дітей та дорослих - вживані в побуті заходи

Профілактичні заходи

Санітарно-епідеміологічні служби повинні ретельно контролювати стан приміщень для зберігання продуктів, місць приготування їжі. Важливим є контроль водопостачання. У побуті необхідно дотримуватися таких правил:

  • ретельно мити овочі та фрукти, обдавати їх окропом;
  • проводити термічну обробку молочних, м'ясних продуктів;
  • дотримуватись правил зберігання сільськогосподарської продукції;
  • боротися із гризунами.

Відео

EuroMD
Додати коментар