Вчені виявили зв'язок між зловживанням солодкими напоями та ризиком розвитку раку

Вчені виявили зв'язок між зловживанням солодкими напоями та ризиком розвитку раку

Французькі вчені знайшли взаємозв'язок між підвищеним вживанням напоїв із вмістом цукру з ризиком розвитку онкологічних захворювань.

У дослідженні, де одній групі людей давали солодкі напої, а іншій ні, взяли участь понад 101 тис. французів (21%) та француженок (79%), середній вік яких становив 42 роки. Учасники протягом 9 років щодня заповнювали спеціальні онлайн-запитувачі, які допомагали фіксувати обсяг цукор, що містять, напоїв у раціоні.

Зазначається, що збільшення споживання солодких напоїв на 100 мл на день було пов'язане з підвищеним ризиком загального раку на 18% та підвищеним ризиком раку молочної залози на 22%.

Вчені кажуть, що отримана інформація доповнює зростаючий обсяг фактичних даних, що вказують на те, що обмеження споживання солодких напоїв може сприяти зниженню випадків захворювання на рак.

Крім того, фахівці, аналізуючи дані учасників дослідження, взяли до уваги вже відомі фактори, що впливають на ризик розвитку онкології: вік, стать, рівень освіти, спадковість, наявність шкідливих звичок (куріння) та рівень фізичної активності. За час спостереження було виявлено та підтверджено майже 2,2 тис. випадків раку, які реєструвалися у пацієнтів уперше (693 випадків раку молочної залози, 291 захворювання на рак простати та 166 випадків раку кишечника).

Уточнюється, що можливим поясненням цих результатів може стати вплив цукру, що міститься в солодких напоях, на вісцеральний жир, рівень цукру в крові та маркери запалення, які мають вплив на ризики розвитку раку.

EuroMD
Додати коментар