Вітаміни для поліпшення зору

Відомо, що очі – дзеркало душі, а в наш час високих технологій це ще й робочий інструмент. Тому ми самі можемо запобігти розвитку різних проблем з очима або із зором, приймаючи певні вітаміни. Правда, для цього треба розібратися, які саме вітаміни нам потрібні і пам’ятати про те, що самолікування може бути небезпечним для здоров’я.

Вітаміни для поліпшення зору

Вітамін С

Дослідження Національного інституту ока ( США ), пов’язане з віковими хворобами очей, опубліковане в жовтні 2001 у виданні “Архіви офтальмології “, встановило, що люди з віковою макулярною дегенерацією можуть зупинити розвиток хвороби приймаючи вітамін С.

Рекомендоване дієтичне споживання цього вітаміну для чоловіків старше 50 становить 90 мг на день, а для жінок – від 75 мг на день. Джерелами вітаміну С є наступні продукти:

  • цитрусові,
  • щавель,
  • овочі,
  • фруктові соки.

Вітамін Е

Дорослій людині треба приймати по 22,5 міжнародних едініць ( МО) вітаміну Е на день. Отримати потрібну дозу можна споживаючи горіхи, мигдаль, авокадо і рослинні масла. У дослідженні «Вікові хвороби очей », яке проводилося американськими вченими, пацієнти приймали 400 МО вітаміну Е на додаток до вітаміну С, бета -каротин і цинк. В результаті був зроблений висновок, що вітамін Е (у ньому, до речі, дуже багато антиоксидантів ) допоміг запобігти дегенерації жовтої плями.

Офтальмологи також рекомендують приймати вітамін E разом з вітаміном C, що як було доведено допомагає уникнути розвитку увеїту.

Вітамін А

Ваш організм потребує вітаміну А для вироблення родопсину – зорового пігменту, який дозволяє очам реагувати на світло. Якщо в організмі не вистачає саме цього вітаміну ми не можемо досить добре бачити в тьмяному приміщенні. Цей стан ще називають курячою сліпотою. Високий дефіцит вітаміну А може навіть призвести до виразки рогівки та до повної втрати зору.

Жінкам рекомендовано приймати 2333 МЕ вітаміну А в день, а чоловікам – 3000 МЕ. Міститься вітамін А в свіжих фруктах і овочах, особливо жовтого або оранжевого кольору :

  • солодка картопля,
  • морква,
  • диня.

Також у комплексі з вітаміном А слід приймати бета-каротин – з’єднання, яке перетворює вітамін А в кращу форму для засвоєння організмом. Джерела вітаміну А і бета-каротинів – печінка, риб’ячий жир, морква, брокколі, шпинат.

Вітамін D

Хоча вітамін D найчастіше пов’язаний зі здоров’ям кісток, дослідження, опубліковане у квітневому номері видання “Архіви офтальмології ” 2011 року, показало, що чим вище споживання вітаміну D жінками, тим нижче ризик розвитку макулярної дегенерації раннього віку. Причина цього може полягати в тому, що вітамін D в стані придушувати запалення тканин ока і запобігати розвитку патології кровоносних судин ока. Наша шкіра синтезує деяку кількість вітаміну D, коли ми перебуваємо під прямими сонячними променями. Додатковими джерелами вітаміну D є:

  • яйця,
  • жирна риба, наприклад, лосось.

Також цей вітамін міститься в збагачених продуктах, таких як сухі сніданки або молоко. Дорослі повинні споживати добову норму цього вітаміну, що становить не менше 600 МО.

EuroMD