Болить у шлунку і температура: причини болю, перша допомога

Багато людей за своє життя зіткнулися зі станом, коли болить у шлунку і температура тіла підвищується. Якщо це сталося разово, при цьому болючість в епігастральній ділянці незначна, а температура не вище 37 градусів, турбується нема про що.

Але коли симптоми мають постійний характер, варто задуматися про стан свого здоров'я. Для цього необхідно звернутися до фахівця за з'ясуванням причини патології та лікуванням її.

Причини хворобливості у сфері шлунка

Біль у шлунку та температура може спостерігатися з різних причин. Насправді їх дуже багато. Щоб зрозуміти, яке саме захворювання викликало ряд неприємних симптомів, необхідно розібратися з кожним більш детально.

Гастрит

Захворювання, що характеризується ураженням слизової оболонки шлунка. Існує багато причин, через які виникає захворювання. Головна їх – бактеріальна інфекція. Іншою причиною гострого чи хронічного гастриту є вплив хімічного чи інфекційного характеру.

Провокуючими факторами можна вважати харчову інтоксикацію, отруєння отрутами або іншими хімічними речовинами, закидання жовчі та вмісту 12-палої кишки в шлунок, неправильне харчування та порушення режиму прийому їжі, розмноження патогенної мікрофлори, сильні фізичні навантаження та стреси.

Симптоматика гострої стадії хвороби: біль у верхній області живота, переважно ліворуч, що посилюється натще або відразу після їди, нудота, що посилюються відразу після їжі, печія, відрижка кислим.

Практично завжди зустрічається багаторазове блювання спочатку з неперетравленою їжею, а потім одна жовч і шлунковий сік, підвищена секреція слинних залоз, розлад стільця, загальна слабкість, нездужання. Може спостерігатись незначне підвищення температури тіла. Діагностувати хронічну форму гастриту складніше.

Нерідко захворювання протікає потай. Крім порушення випорожнення та підвищеного газоутворення, пацієнти більше ні на що не скаржаться. На мові можна помітити наліт білуватого кольору, бурчання в животі. У стадії загострення можуть з'явитися незначні болі, дискомфорт у животі, загальна слабкість та дратівливість.

Прояви та терапія безпосередньо залежать від рівня соляної кислоти у шлунку.

Виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки

Патологія, що характеризується утворенням дефектів на слизовій оболонці на фоні тривалого запального процесу. Захворювання поширене серед чоловічого населення, причому виразка ДПК зустрічається вчетверо частіше, ніж виразка шлунка.

Причиною такого стану можуть стати: зараження Helicobacter pylori, тривалий вплив на стінки органів шлунково-кишкового тракту грубої їжі та дратівливих речовин, схильність до виникнення гастриту, прийом деяких лікарських засобів протягом тривалого періоду, вживання міцної кави, алкоголю та куріння, перебування у стресовому стані тривалий час .

Симптоматика виразки шлунка та 12-палої кишки трохи відрізняються одна від одної, тому варто звернути на це увагу.

При ураженні шлунка з'являються такі ознаки: біль носить постійний характер і локалізується вище пупка, втрата маси тіла, зменшення апетиту, після їди з'являється почуття нудоти і блювота, в якій можна помітити кров'яні згустки, стілець темніє і іноді в ньому також можна побачити кров, незначне підвищення температури тіла.

При ураженні ДПК пацієнти скаржаться на часту печію, гострий біль, особливо в нічний час, нудоту і часті блювання, запор, особливо в період загострення. Варто зауважити, що при поразці цих двох органів не залишається поза увагою підшлункова залоза, робота її також порушується і потрібна терапія для підтримки органу внутрішньої секреції.

Болить у шлунку і температура: причини болю, перша допомога

Виразкова хвороба шлунка може зустрічатися не тільки у дорослої, але й у дитини і велику роль відіграє спадковий фактор та харчування

Діагностика захворювань нескладна та виявити їх можна за допомогою ФГДС. Лікування проводиться під суворим контролем лікаря протягом 1-2 місяців за умови стаціонару. Не залишається поза увагою дієта та правильний режим харчування.

Харчове отруєння

Патологічне стан, у якому відзначається сильна інтоксикація організму отрутою бактерій, активно розмножилися при неправильному зберіганні їжі. Факторів, які провокують розвиток інтоксикації, дуже багато. Найпоширеніші з них – вживання недоброякісних продуктів харчування та неїстівні гриби.

Також до групи ризику входять продукти, в яких можуть швидко розмножуватися бактерії: кисломолочні продукти, яйця (особливо у сирому вигляді), м'ясо різних сортів (у тому числі і риба), солодкі хлібобулочні вироби, що містять вершковий крем, консервовані продукти домашньої заготівлі, сировину з порушеною вакуумною упаковкою тощо.

Клінічною картиною харчового отруєння вважається: висока температура тіла, зниження або втрата апетиту, здуття живота, бурчання, нудота і блювання, сильний пронос, біль у животі під час кишечника, зниження артеріального тиску, підвищена пітливість.

Через блювоту та діарею настає зневоднення організму і як результат відзначається сухість шкірних покривів та слизових оболонок. Щоб діагностувати захворювання, лікареві достатньо провести огляд пацієнта та опитати його. Лікування показано в умовах стаціонару з обов'язковою дегідратаційною терапією.

Гастроентерит

Захворювання, яке відрізняється запаленням слизової оболонки шлунка та тонкого кишечника і призводить до розладу секреторної, травної та транспортної функції. Причинами такого стану може бути бактеріальна, вірусна, протозойна інфекція, хімічні опіки, сильні алергічні реакції.

Дуже рідко трапляється так, що гастроентерит є самостійним захворюванням, найчастіше він є синдромом будь-якої серйозної хвороби. Якщо причиною недуги стали віруси, захворювання розвивається раптово.

Симптоми патології можуть бути такими: інтенсивні болі в животі переймоподібного характеру, нудота і блювання, розлади випорожнень, підвищення температури тіла, м'язовий і головний біль, бурчання і переливання в животі, підвищена газоутворення з відсутністю відходження газів з кишечника, загальна слабкість і нездужання.

Діагностика гастроентериту не складає праці для досвідченого спеціаліста. Вірний діагноз він може поставити на підставі анамнезу та скарг пацієнта. Щоб з'ясувати причину захворювання вдаються до лабораторних методів діагностики: клінічний аналіз крові та сечі, дослідження калу та блювотних мас.

Проводити терапевтичні заходи можна як за умови стаціонару, і амбулаторно. Лікування безпосередньо залежить від збудника захворювання, його перебігу, ступеня тяжкості. Крім медикаментозних препаратів, необхідне рясне питво і дотримання дієти, що щадить.

Поліпи у шлунку

Патологія, що характеризується наявністю доброякісного розростання залізистого епітелію. Поліпи можуть бути одиничними (не більше 3 штук по всьому органу) або множинними (більше 10). У цій ситуації пацієнту ставлять діагноз множинний (дифузний) поліпоз.

За формою найчастіше можна зустріти круглі або довгасті новоутворення, колір їх варіюється від сірого до яскраво-червоного. Середній розмір поліпів досягає 1,5 см, але може досягати 6 см. Найчастіше патологія діагностується у чоловічої частини населення, вік яких становить 45-55 років.

Новоутворення можуть з'являтися в результаті тривалих хронічних вогнищ запалення в шлунку (хронічний гастрит або виразкова хвороба), віку пацієнтів старше 45 років, мікроорганізму хелікобактер пілорі, який заселив органи шлунково-кишкового тракту, генетичної схильності, тривалого прийому деяких медикаментів.

Симптоми поліпів залежить безпосередньо від розміру новоутворення та місця його локалізації: болючість у верхній частині живота, диспепсичні прояви (діарея, нудота, блювання, підвищена газоутворення), відчуття розпирання живота, незначне підвищення температури, шлункова кровотеча.

З метою діагностики фахівцями призначається повне обстеження: ФГДС, рентгеноскопія шлунка, копрограма з дослідженням на приховану кров, загальний аналіз крові, аналіз на антитіла до хелібактеру пілорі.

Болить у шлунку і температура: причини болю, перша допомога

Після діагностичних заходів вибирається метод лікування поліпа, який найчастіше виявляється хірургічним, тому що новоутворення можуть перероджуватися в ракову пухлину.

Рак шлунку

Злоякісне новоутворення у шлунку, яке неухильно прогресує за відсутності лікування та призводить до тяжких наслідків, аж до летального результату. Хвороба майже вдвічі частіше зустрічається серед чоловіків, вік яких коливається від 40-65 років.

Точні причини розвитку пухлини до кінця не вивчені, але доведені фактори, що сприяють атиповому розростанню клітин, це хронічні захворювання шлунка, спадкова схильність, зловживання спиртними напоями, куріння, тривалий прийом лікарських засобів (кортикостероїди та антибіотики), неправильне харчування та вживання продуктів цукру, барвники, харчові добавки, підсилювачі смаків тощо.

Крім цього, варто особливу увагу приділити екологічному середовищу, в якому проживає пацієнт. На жаль, на ранній стадії розвитку хвороби пухлина не дається взнаки, тобто перебіг раку протікає потай.

У міру зростання пухлини з'являються такі симптоми: відчуття тяжкості в животі, печія, втрата апетиту, нудота та блювання, що приносить полегшення. Відзначається сильна втрата маси тіла, метеоризм, відрижка, порушення акту дефекації. На 3 та 4 стадії раку шлунка хворі часто скаржаться на біль у животі.

Болить у шлунку і температура: причини болю, перша допомога

Лікування раку шлунка хірургічне з подальшою хіміотерапією та лікуванням місця розташування новоутворення

Може з'явитися кривава блювота та різке підвищення температури тіла (внаслідок розпаду пухлини) та озноб. Діагностувати захворювання можна шляхом взяття невеликого шматочка пухлини на біопсію.

Перша допомога

Багатьом відомо, що при виникненні болю в животі не можна прикладати теплу грілку, приймати знеболювальні препарати, їсти або пити воду. Але що робити, якщо болить у шлунку і піднялася температура. Необхідно якнайшвидше викликати швидку допомогу і дочекатися її в стані повного спокою.

Можна і самостійно дістатися стаціонару, але тільки з обов'язковим супроводом ким-небудь. Дозволяється прийом лікарських засобів, що знижують температуру тіла. Можна покласти лід на область, яка завдає дискомфорту.

EuroMD
Додати коментар