Як чай впливає на тиск, який краще пити при підвищеному (чорний чи зелений)

Гіпертонія – дуже поширене захворювання, особливо тяжко проявляється у людей з підвищеною масою тіла, які ведуть нездоровий спосіб життя і мають малу фізичну активність. Виявляється патологія різкими стрибками артеріального тиску, шумом у вухах, почастішанням пульсу та головними болями, такі симптоми неприємні та небезпечні для здоров’я.

У гонитві за способом знизити показники АТ (артеріального тиску) без ліків люди звертають увагу на трави, чаї та рослинні відвари, особливо на початкових стадіях гіпертонії, коли такі методи можуть впоратися з першими симптомами. Сьогодні потрібно з’ясувати, який чай знижує тиск, адже сьогодні існує багатий вибір сортів і видів напою, а кожен з них має свої смакові якості та властивості. А також розібратися, чи сприяють різні види чаю підвищенню або зниженню рівня АТ.

Чай підвищує або знижує тиск

Чорний

У складі напою є кофеїн, який у кілька разів потужніший, ніж у натуральній каві. Тому пити чай при підвищеному тиску любителям міцного свіжозавареного напою чорних сортів не рекомендується. Високі показники АТ – це не привід зовсім відмовлятися від чорного чаю, вживати його можна, але в обмежених кількостях і слабо заварений, не довше 2-3 хвилин.

Для гіпотоніків регулярне вживання чайного напою безпечне, у них підвищується працездатність, знижується стомлюваність, проходять головний біль. В цілому ж чорний чай дуже корисний для здоров’я – він підвищує імунітет, знижує вагу, бореться з формуванням бляшок холестерину в судинах, сприяє поліпшенню травлення. До складу чорного чаю входять кофеїн та катехіни – ці речовини сприймаються організмом людини по-різному.

У когось рецептори насамперед реагують на надходження кофеїну, внаслідок чого судини розширюються, а тиск підвищується на 8-10 мм ртутного стовпа. При первинній реакції на катехіни показники артеріального тиску, навпаки, знижуються на кілька пунктів. Тому сказати точно, чорний чай підвищує чи знижує тиск неможливо. Все залежить від індивідуальних особливостей організму, сорту чаю та способу заварювання.

Щоб підвищити корисні властивості напою, до нього додають мед, лимон, молоко, трави і плоди шипшини, калини, горобини. Заспокійливі властивості має чай з м’ятою і мелісою, він знижує тиск, покращує сон, позбавляє стресів і тривоги. Гіпотоніка корисно пити напій 3-4 рази на добу, заварений протягом 5-8 хвилин.

Зелений

Для нормалізації тиску лікарі рекомендують вживати чай зелених сортів, оскільки він має масу корисних для організму властивостей:

  • скорочення кількості холестерину в крові та запобігання формуванню бляшок;
  • підвищення імунітету, опірності захворюванням інфекційно-запальної природи;
  • відновлення та регенерація пошкоджених тканин;
  • омолодження клітин завдяки антиоксидантним компонентам у складі напою;
  • підвищення еластичності та тонусу капілярів, позитивний вплив на діяльність серця та судин, зменшення ризику розвитку інфарктів та інсультів;
  • нормалізація функцій нервової системи, зниження сприйнятливості до стресів, покращення сну.

Чай знижує артеріальний тиск незважаючи на наявність кофеїну у складі чайного листя – його дія м’яка і проявляється лише при тривалому застосуванні напою (протягом 1,5–2 років поспіль). Люди, які вживають зелений чай протягом зазначеного терміну, лікарі констатують зниження показників АТ на 15–20 мм ртутного стовпа.

Чай збільшує або знижує тиск, який краще пити при підвищеному (чорний або зелений)

Перед вживанням бажано знати цифри свого тиску

Завдяки природним антиоксидантам та дубильним речовинам зелений чай піднімає тиск гіпотоніка на кілька одиниць, хоча при цьому гіпертонікам дає зворотний ефект, стабілізуючи показники АТ. Так, відбувається, якщо заварювати та вживати напій правильно. Для досягнення гіпотензивного ефекту слід заварювати неміцний чай (протягом 2-3 хвилин) і вживати його відразу після приготування з додаванням кубиків льоду в напій.

Пити чай гіпертонікам потрібно 2-3 десь у день. А при бажанні підвищити тиск, чайне листя заварюють протягом 7-8 хвилин і п’ють напій 4-5 разів на добу. Таким чином, вживання зеленого чаю корисне і за знижених, і за підвищених показників тонометра. А ефект від чаювання залежить від способу заварювання напою та бажаної дії.

Каркаде

Цей сорт листя, який у народі ще називають червоний чай, є для гіпертоніків ще кориснішим у порівнянні із зеленим. Виражений червоний колір напою надає антоціан – речовина, яка у комбінації з аскорбіновою кислотою (вітаміном С), амінокислотами, корисними мікроелементами, флавоноїдами зміцнює судинні стінки, робить капіляри пружними та неламкими.

Внаслідок такого впливу показники АТ знижуються, проходять головні болі, зміцнюється нервова система, нормалізується сон.

Список корисних властивостей чаю каркаде:

  • підвищення тонусу судин;
  • попередження формування бляшок у порожнині капілярів; зниження показників холестерину в крові;
  • покращення кровопостачання внутрішніх органів;
  • очищення організму від токсинів; виведення вільних радикалів;
  • надання бактерицидного та антисептичного ефекту.

Вираженого ефекту від вживання напою очікувати не варто, якщо людина п’є його час від часу, не дотримується дієти і має згубні звички. Паралельно з прийомом чаю, гіпертоніку потрібно дотримуватися правильного харчування (обмежити кількість солі, вуглеводної та жирної їжі), вести активний спосіб життя та не забувати про препарати, призначені лікарем.

Чай збільшує або знижує тиск, який краще пити при підвищеному (чорний або зелений)

Щоб позбавитися ознак гіпертензії, чай каркаде потрібно пити щодня по 2-3 чашки на день

Трав’яний

Головною перевагою відварів та чаю на основі трав вважається те, що пити їх можна при високому тиску, особливо якщо подібна терапія при виражених симптомах гіпертонії поєднується з прийомом медикаментозних препаратів (призначених лікарем). Деякі трави викликають алергічні реакції, тому їх вживанням слід переконатися у відсутності ознак сенсибілізації.

На відміну від хімічних ліків трави впливаю повільно, але набагато м’якше та безпечніше. Для стійкого зниження тиску необхідно пройти весь курс лікування не менше 2-3 місяців. Після закінчення терміну можна відзначити зниження показників АТ на 5-10 одиниць, що для людей з підвищеним тиском вважається чималим досягненням. Усуваються головний біль, налагоджується сон, зміцнюються судини.

Ось список найкорисніших способів заварювання трав’яного чаю, що позитивно впливає на тиск:

  • Чай із бергамотом. Цей цитрус не вживається в чистому вигляді, але його екстракт активно використовується в приготуванні чайних напоїв, що мають заспокійливі, антисептичні, тонізуючі властивості. Також чай на основі бергамоту стабілізує показники АТ, зміцнює судинні стінки, підвищує імунітет та бореться зі стресами. При гіпертонії слід заварювати бергамотовий чай протягом 2-3 хвилин і пити в охолодженому вигляді, не додаючи в напій цукор або мед.
  • Чай з собачою кропивою. Ця рослина відома своїми заспокійливими властивостями. Оскільки у всіх гіпертоніків спостерігаються підвищена нервова збудливість, головні болі та проблеми зі сном, їм буде корисний такий чай – змішують кропове та кминове насіння, собача кропива і валеріановий корінь, 1 ст. л. заварюють окропом у кількості 250 мл і настоюють півгодини. Приймають чай тричі на добу по ½ склянки.
  • Алтайський трав’яний збір. До складу чаю входять трави хвоща, деревію, чаги березовий екстракт, а також плоди шипшини, глоду, калини та інші компоненти. Напій сприяє постачанню серця та судин корисними елементами, нормалізації роботи нервової системи, покращенню сну, підвищенню тонусу капілярів та, як наслідок, зниженню тиску. Заварювати та пити Алтайський чай слід не менше місяця, щоб відчути бажаний ефект.

Хорошим стабілізуючим ефектом також відрізняються чаї на основі глоду, шишок хмелю, м’яти, лаванди, листя білої омели. Перед тим як використовувати їх для лікування гіпертонії, варто проконсультуватися з лікарем і переконатися у відсутності алергії на компоненти чаю.

В’єтнамська

Серед різноманіття сортів можна вибрати найбільш вподобаний в’єтнамський чай за смаковими якостями, але всі види мають гарну здатність стабілізувати артеріальний тиск. Ось кілька видів напою із В’єтнаму:

  • Зелений чай Женьшень-Улунь. Чай у вигляді зелених грудочок, які здатні розкритися і перетворитися на первісне листя лише через 3-4 години заварювання. Готовий напій стимулює діяльність нервової та серцево-судинної систем, благотворно впливає на стан судин, через що стабілізується тиск у бік зниження чи підвищення показників. Поліпшується працездатність та концентрація уваги, підвищується імунітет.
  • Чай Пуер. Сорт чорного чаю, що сприяє виведенню шкідливих речовин з організму, зниженню рівня холестерину в крові, перешкоджанню ущільнення стінок капілярів, зменшенню ризику інфарктів та інсультів. Також напій допомагає позбутися головного болю, підвищеного тиску, підвищити уважність та стійкість перед стресами.
  • Чай Кудін. Лікувальний напій, що допомагає оздоровленню організму в цілому та профілактиці розвитку багатьох захворювань. Підтримує роботу серцевого м’яза, стабілізує тиск, має сечогінні та бактерицидні властивості.

Вживати чорний або зелений в’єтнамський чай потрібно після їди, свіжоприготованим, у гарячому чи теплому вигляді. Чай підвищує тиск, якщо заварити його дуже круто. Підвищений вміст таніну та кофеїну може стати причиною безсоння та стрибка показників АТ.

Чай підвищує або знижує тиск, який краще пити при підвищеному (чорний чи зелений)

Традиційний напій В’єтнаму, який вживають його мешканці понад три тисячі років – це чай, найзнаменитішими сортами якого є зелені

Китайська

Справжній китайський чай, що нормалізує артеріальний тиск, відноситься до сортів Шу Пуер, Шен Пуер, зелений, червоний Да Хун Пао. Напій показаний до вживання навіть у період вагітності, оскільки в цей час часто підвищуються показники артеріального тиску, виникають набряки, розвиваються запаморочення. Чай Шу Пуер непросто знижує, а стабілізує тиск – при знижених показниках усувається біль голови, приходить бадьорість, кровоносні судини розширюються, настає полегшення стану.

Щоб тримати рівень кров’яного тиску під контролем, краще вибрати зелені сорти китайського чаю та заварювати його за такими правилами:

  • зливати першу заварку, використовувати лише другу;
  • заварювати чай водою, трохи остудженою після закипання;
  • наполягати чай трохи більше 3–5 хвилин;
  • використовувати заварену порцію не менше ніж 3 рази.

Загрози здоров’ю китайські сорти чаю не являють, навпаки, його вживання сприяє стабілізації кров’яного тиску, підвищенню опірності організму, зняттю симптомів гіпертонії – головного болю, втоми, шуму у вухах, слабкості.

Серед різноманіття сортів чаю кожен може вибрати відповідний за потребами та симптомами – для зняття ознак гіпертонії, підвищення тиску, позбавлення від втоми. Правильно заварений напій сприяє зміцненню стінок судин, налагодженню роботи серцевого м’яза, стабілізації кров’яного тиску та покращення самопочуття. Перш ніж вибирати і заварювати чай, варто порадитись з лікарем та вивчити правила приготування напою. Щоб він приніс користь здоров’ю, був ароматним та приємним на смак.

EuroMD
Додати коментар

  1. Юхим Карлович

    Серед перелічений в статті чаїв я найбільше люблю зелений чай. До того ж він дійсно нормалізував мій тиск протягом року. А от червоний чай каркаде п’ю лише влітку, коли спекотно. Цей напій найкраще втамовую спрагу. Дуже раджу.

    Відповіcти
  2. Андрій

    У мене підвищений тиск, тому дуже зацікавився даною статтею. Дійсно, я вживаю, наприклад, лише зелений чай вже на протязі року. Помітив, що самопочуття значно покращилось. Тиск поступово нормалізується.

    Відповіcти
  3. Наталія

    Вважаю, що для гіпертоників найбільш корисний це трав’яний час, але тут треба дуже уважно вибирати, ураховуючи інші властивості організму людини. Для себе я вибираю зелений чай різних виробників, можна з добавками. П’ю з медом із акації, який корисний для підшлункової і не викликає алергії.

    Відповіcти