Dash-дієта при гіпертонії: меню на тиждень, дієтичний підхід до припинення тиску, харчування

Дотримання дієти при гіпертонічній хворобі – один з пунктів лікування, поряд із прийомом медикаментів, фізіопроцедур та народними способами терапії. Американські вчені розробили спеціальну програму під назвою дієта Dash, за гіпертонії вона дозволяє підтримувати рівень кров'яного тиску в межах норми.

Застосовується методика не тільки для лікування патології, але і для профілактики, особливо при початкових стадіях, поки що немає необхідності в постійному прийомі медикаментозних препаратів. Сьогодні буде розказано про основні принципи харчування за програмою дієти Dash, що потрібно виключити з меню, які продукти ввести в раціон, а також показаний зразковий план харчування, розрахований на 7 днів.

Особливості харчування

Артеріальна гіпертензія – не єдина нагода почати дотримуватися дієтичного харчування за Деш-програмою. Вона показує високі результати при інших захворюваннях, таких як:

  • цукровий діабет неінсулінозалежний (2 типи);
  • атеросклеротична хвороба судин;
  • перенесений інсульт;
  • порушення функціонування обміну речовин.

Потрібно відразу уточнити, що дієта Dash більше підходить пацієнтам з ознаками гіпертонії старше 60-65 років – саме у них, у зв'язку з віком розвиваються наслідки хвороби (підвищення холестерину в крові, схильність до інфарктів та інсультів, неякісні процеси обміну, ламкість капілярів та витончення) їх стін). Харчування проти гіпертонії допомагає усунути симптоми хвороби завдяки зниженню зайвої ваги, покращенню функціонування нервової системи, виведенню з організму зайвої рідини, прискоренню виведення сечі, очищенню судин та зміцненню їхнього тонусу.

Заснована дієта на кількох принципах, що дозволяють досягти позитивного терапевтичного результату:

  • Повний виняток з раціону фастфуду.
  • Зведення кількості смажених страв та їжі з підвищеною жирністю до мінімуму.
  • Виняток солодких кондитерських виробів, лимонад.
  • Поступове введення в меню продуктів, що сприяють припиненню розвитку виражених симптомів гіпертонії.

Живлення вибудовується таким чином, щоб в організм щодня надходили речовини, що сприяють повному контролю показників АТ (артеріального тиску) та підтримці їх у нормальних межах. Головними продуктами з раціону вважаються ті, у яких підвищено вміст кальцію та калію – ці речовини відіграють велику роль у зміцненні судинних стінок та підвищенні їх тонусу. Також у продуктах повинні бути харчові волокна, антиоксиданти і білок.

Багато програм дієтичного харчування пропонують гіпертонікам виключити з меню м'ясні продукти, але дієта Даш не запроваджує таких обмежень. Навпаки, продукти тваринного походження повинні бути присутніми в меню щодня паралельно з овочами та фруктами. У цих продуктах містяться злаки та харчові волокна, які нормалізують роботу кишківника. Наступний принцип дієти – це відмова від солі, який виробляється поступово, одночасно людина повинна збільшувати кількість води, що споживається, щоб налагодити функцію виведення зайвої рідини.

Dash-дієта при гіпертонії: меню на тиждень, дієтичний підхід до припинення тиску, харчування

Незважаючи на те, що даний дієтичний підхід не виключає вживання м'яса, все ж таки слід сприймати продукти тваринного походження як 1/3 частина щоденного раціону.

Правила дотримання дієти

Перехід на дотримання дієтичної програми Dash має здійснюватися поступово, незважаючи на те, що вона не має жорстких обмежень. Чи варто підраховувати кількість калорій, що містяться у з'їдених продуктах, вирішує пацієнт після консультації з лікарем. Якщо людина має зайву вагу, то харчування потрібно організовувати таким чином, щоб воно містило меншу кількість калорій, але при цьому забезпечувало організм необхідними поживними речовинами.

При нормальній вазі у підрахунку калорій потреби немає, а кількість з'їденої їжі необмежена.

Правила дієтичного Даш-харчування:

  • Щодня додавати в раціон один фрукт чи овоч. Наприклад, у понеділок меню доповнюється капустяним або буряковим салатом, у вівторок до салату додаються 2-3 плоди апельсина, а в середу можна на додачу з'їсти печені яблука.
  • Звести вживання кухонної солі до мінімуму – не більше чайної ложки на добу, а потім не більше половини ложки. Потрібно враховувати, що сіль міститься і в продуктах харчування, тому половина чайної ложки розраховується на приготування їжі та вживання в чистому вигляді.
  • Зменшення вдвічі кількість споживаної рослинної та вершкового масла. Так, якщо до переходу на дієту людина з'їдала з овочевим салатом дві ложки оливкової олії, то тепер вона повинна обмежуватися однією ложкою.
  • Молочні продукти з високим вмістом жирів слід замінити знежиреними – сиром, низькокалорійним кефіром тощо.
  • Якщо людина не може відвикнути від перекусів між їдою, то звичний фастфуд потрібно замінити горіхами або сушеними фруктами. З'їдені 50 г родзинок при цьому стануть гідною альтернативою сухарикам або булочці, при цьому користь для здоров'я виявиться набагато ціннішою – родзинки покращують функціонування серця, чистять судини та сприяє зниженню рівня холестерину.

Щоб знизити рівень артеріального тиску, потрібно обмежити кількість соусів, приправ і консервованих продуктів, що вживаються – вони містять приховану сіль. Також сіль міститься у кондитерських виробах, тому від них потрібно відмовитись повністю.

Що можна і не можна їсти

Слід купувати менше м'яса, є його як максимум по 200 г на день (зменшити звичну велику порцію вдвічі-втричі). Два дні на тиждень мають бути повністю вегетаріанськими, при цьому слід ввести до раціону більше бобових, круп (наприклад, рису), фруктів та овочів. Якщо людина любить запіканки та паштети, то для їх приготування потрібно використовувати більше овочевих компонентів та круп.

Під час перекушування можна їсти фрукти у свіжому вигляді або консервовані у своєму соку, несолоні кренделі, кисле молоко, горіхи, йогурт зі зниженим вмістом жиру. Основні прийоми їжі з вмістом м'яса та риби повинні проходити при приготуванні їжі на пару, шляхом приварювання або запікання в духовці. Під час готування не слід використовувати олії, ними можна тільки заправляти салати.

Список заборонених продуктів:

  • напівфабрикати;
  • тістечка, трубочки, печиво з великою кількістю цукру, сіллю та заварним кремом;
  • шоколад, чіпси, сухарики;
  • смажені та жирні страви;
  • міцний чай та кава;
  • сметани, вершки, жирні молочні продукти.

Для вгамування спраги підходять свіжі соки, компоти зі свіжих і сушених фруктів, чиста вода, слабо заварений холодний зелений чай. Газовані напої перебувають під забороною. Особливістю дієти Даш вважається те, що вживання продуктів проводиться порційно, при цьому одна порція – це кількість їжі, що входить до долоні людини. Рідкі продукти порційно вимірюються половиною склянки (наприклад, суп або каша), а друге половиною склянки крупи у вареному вигляді.

Щодня в раціоні людини, яка страждає на гіпертонічну хворобу, повинні бути присутні такі продукти:

  • 4 склянки макаронів або крупи у вигляді каш;
  • 5 чашок свіжих фруктів та овочів;
  • м'ясо чи рибу у кількості 200–300 г;
  • 3 ст. л. рослинної олії, краще оливкової;
  • 3 склянки низькокалорійного кефіру або знежиреного йогурту;
  • насіння або горіхи не більше 100 г на день.

Приготування їжі методом гасіння вимагає додавання олії, при цьому слід враховувати вже використану кількість продукту. Якщо в день дозволено 3 ложки олії, значить, для поїдання в чистому вигляді після готування залишиться одна. Каші можна вживати з будь-якої крупи, якщо не допускається перевищення розміру порції. Овочі можна їсти свіжими чи готувати шляхом запікання. Якщо вживається м'ясо або риба, то їда повинна бути основною, а не випадати на вечерю, при цьому краще вибирати нежирні сорти продуктів.

Dash-дієта при гіпертонії: меню на тиждень, дієтичний підхід до припинення тиску, харчування

Харчування під час дієти ґрунтується на овочах та злаках

Зразкове тижневе меню

У першу чергу дотримання Даш дієти спрямоване на зниження вираженості ознак гіпертонії, а калорійність споживаних на день продуктів не повинна перевищувати 2500 ккал, щоб знизити вагу та нормалізувати обмін речовин. Меню на тиждень може бути дуже різноманітним і включати страви з риби, м'яса, фруктів та овочів із додаванням низькокалорійних соусів.

Для більшого розуміння принципів дієти можна розглянути зразковий план 7-денного харчування:

  • Понеділок та четвер . На сніданок можна з'їсти вівсяну кашу з додаванням родзинок, випити склянку апельсинового соку чи молока, додати свіже яблуко. Перекус об 11-12 годині дня містить бутерброд з томатом і грудкою курки та овочевий салат. На обід також потрібно поїсти салат з овочів, запекти тріску з лимонним соком та загасити квасолю. На полудень з'їсти один фрукт, а на вечерю зварити суп із овочів та з'їсти шматочок темного хліба. За 1-2 години до сну можна випити склянку знежиреного кефіру.
  • Вівторок та п'ятниця . Сніданок включає свіжий сік з яблука, шматочок цільнозернового хліба з висівками та сиром, вівсяні пластівці та 200 мл нежирного молока. На перший перекус підійдуть груша та йогурт, обід складається з овочевого салату, спагетті з пармезаном у вигляді соусу. Також в соус додають томати та базилік. На полудень їдять будь-який фрукт, на вечерю – відварену картоплю з яловичиною, приготовленою за методом запікання. Перед відходом на сон слід випити нежирний кисломолочний продукт.
  • Середа та субота . Ранок починається з молочної каші на гречаній крупі, потім потрібно з'їсти бутерброд, присмачивши його краплею оливкової олії та покривши шматочком сиру нежирного сорту. Об 11 годині дня з'їдають жменю горіхів мигдалю. На обід потрібно приготувати рагу з овочів методом гасіння, зварити грудку курки та рис коричневого ґатунку. Полуденок включає склянку низькокалорійного кефіру або фрукт, а на вечерю потрібно з'їсти салат із овочів або сир. Перед сном випивається склянка нежирного молока.
  • Неділя . У цей день можна харчуватися на власний розсуд, але дотримуючись дієтичних рамок.

Дні можна чергувати або доповнювати страви за своїм бажанням, але харчування має бути низькокалорійним та збалансованим. Заборонені страви вживати не можна, також не слід забувати про кількість солі, що з'їдається, і дотримуватися питного режиму (не менше 1,5-2 літрів рідини на день).

Dash-дієта при гіпертонії: меню на тиждень, дієтичний підхід до припинення тиску, харчування

Під час дотримання дієти Dash, а бажано і після неї, потрібно підвищити фізичну активність, відмовитися від згубних звичок (куріння та прийому алкоголю), уникати стресових та конфліктних ситуацій. Тривалість курсу дієтичного харчування визначається лікарем, а потім сам пацієнт повинен орієнтуватися на самопочуття та позитивні зміни у стані здоров'я.

Після закінчення дієти більшість пацієнтів, які дотримуються всіх правил, відзначають нормалізацію показників АТ, покращення настрою, зниження ваги та підвищення життєвого тонусу. Тому лікарі стали все частіше рекомендувати гіпертонікам подібні способи терапії захворювання, особливо людям похилого віку.

EuroMD
Додати коментар