Дієта після операції на кишечнику – правила харчування, меню на тиждень

Найнебезпечнішими вважаються перші 3 місяці після хірургічного втручання на кишечнику. Імунітет ослаблений, організм потребує додаткової кількості мінералів, вітамінів. Тому лікувальне харчування після операції на кишечнику та інших органах травлення – невід'ємна складова схеми одужання.

Особливості післяопераційної дієти

Велику роль після операції на кишечнику відіграє збалансований раціон, який має бути складений з урахуванням індивідуальних особливостей хворого. Як правило, відразу після хірургічного втручання, коли людина виходить із наркозу їй показано лише голод. За сильної спраги можна змочити водою губи. Усі необхідні речовини пацієнту вводять парентерально, тобто. за допомогою внутрішньовенних крапельниць.

Далі на другу добу лікар прописує лікувальну дієту №0а, в основі якої рідка їжа (відвар шипшини, ненаваристий бульйон, киселі, компоти). Починаючи з п'ятого дня та протягом 1,5 тижнів, хворого переводять на дієту №1а. Основу цієї системи живлення складають протерті та напіврідкі страви. Особливості післяопераційної дієти:

  • споживання близько 2 літрів чистої негазованої води;
  • допустима кількість хліба на день – 200 г;
  • помірне вживання молочної продукції;
  • дрібне харчування (5 разів на день) невеликими порціями;
  • зменшення кількості споживаних тварин жирів;
  • особливий упор у меню має бути зроблено на злакові та плодово-ягідні культури з великим вмістом клітковини (400 г на добу);
  • основне джерело протеїну – сир, м'ясо птиці, нежирні сорти риби;
  • м'ясну продукцію можна готувати на пару чи варити;
  • виключення солодкого, солоного, смаженого, копченого;
  • при обробці продуктів необхідно уникати високих температур, оптимальною є 100 градусів.

При онкології

Рак – тяжка хвороба, яка важко піддається лікуванню. Кишкова непрохідність є одним із серйозних наслідків цього захворювання.

Дієта при онкології, як до операції, так і після неї, повинна бути складена так, щоб запобігти виникненню запорів, утворенню газів.

особливості:

  • продукти мають бути свіжі, м'які, протерті, мати кашеподібну консистенцію;
  • порції невеликі, харчування дрібне;
  • всі страви відварені чи приготовлені на пару;
  • дозволено вживання фруктового чаю, компоту, киселю;
  • смажена, запечена їжа з меню виключається;
  • не можна застосовувати для приготування алкоголь або приправи;
  • можна їсти розварені каші, молочні продукти з низьким відсотком жирності, протерті супи на основі овочів;
  • обов'язково в раціоні пацієнта в малій кількості повинні бути присутніми білкові продукти (курка, риба, телятина);
  • необхідно виключити з меню квасолю, жирні сорти м'яса, напівфабрикати.

Дієта після операції на кишечнику - правила харчування, меню на тиждень

Після закриття колостоми

Живлення після закриття колостоми (отвори для виведення калу з кишки) має бути щадним. Приблизно півроку пацієнту не можна вживати овочі, фрукти. Відварені протерті страви мають бути добре подрібненими. Кожен новий продукт необхідно вводити поступово, при цьому лікар оцінює його вплив на кишкову перистальтику та здоров'я пацієнта. Особливості дієти:

  • не можна пропускати прийоми їжі;
  • вилучення з раціону жирних страв, житнього хліба, стручкової квасолі;
  • переважання рідкої та напіврідкої їжі (рисовий відвар, кисіль, бульйон);
  • більший обсяг їжі краще приймати вранці, вечеря має бути легкою;
  • необхідно ретельно прожовувати їжу;
  • всі страви мають бути приготовані без солі та спецій;
  • необхідно пити щонайменше 1,5 літра чистої води на день.

Дієта після операції на кишечнику - правила харчування, меню на тиждень

Після резекції сигмовидної кишки

Дієтичне харчування після резекції (операції з видалення) сигмовидної кишки спрямовано нормалізацію стану кишечника. Як правило, протягом 2-4 діб після хірургічного втручання нічого не можна їсти. Усі необхідні поживні елементи для організму вводяться внутрішньовенно. Дозволені продукти харчування поступово починають вживати через 4 дні після операції. Дієта після резекції кишечника має такі особливості:

  • температура їжі, що вживається, не повинна бути вище 55 градусів;
  • необхідно вести підрахунок БЖУ (білків 15%, жирів 10% та вуглеводів 55%);
  • їжу слід вживати у перетертому або рідкому вигляді;
  • всі страви готуються на пару або відварюються;
  • смажені, копчені, солоні продукти слід виключити з раціону;
  • їжа повинна бути теплою, не можна їсти холодне та гаряче;
  • супи можна вживати щодня, але в обід;
  • харчування має бути дробовим (5 разів на день);
  • заборонено вживати хліб, випічку, кондитерські вироби;
  • їжу потрібно ретельно та повільно пережовувати;
  • обов'язково в раціоні хворого повинні бути присутніми фрукти, овочі, нежирні сорти риби, крупи, сухарі;
  • споживання солі необхідно знизити;
  • під забороною будь-які соуси, спеції, алкоголь, газовані напої, фастфуд.

Дієта після операції на кишечнику - правила харчування, меню на тиждень

Після непрохідності кишечника

Меню після операції, проведеної через непрохідність кишечника, підбирається лікарем, з індивідуальних особливостей пацієнта.

Дієта повинна дотримуватися як у стаціонарі, так і після виписки протягом 2 місяців до повного відновлення перистальтики. Повертатися до звичайного раціону необхідно поступово без різкого переходу. Принципи післяопераційної дієти:

  • перші 2 доби показаний лише голод (харчування парентеральне);
  • вживання протертих овочів, каш, фруктових пюре;
  • дрібне харчування (5 разів на добу);
  • приготування їжі на пару або шляхом відварювання з подальшим її подрібненням;
  • дотримання режиму харчування (їсти треба в один і той же час доби);
  • виключення копченої, жирної, солоної, смаженої, гострої, пряної їжі;
  • всі страви слід їсти лише теплому вигляді.

Дієта після операції на кишечнику - правила харчування, меню на тиждень

Що можна їсти після операції на кишечнику

Основною метою лікувального харчування є усунення болючих відчуттів у пацієнта. Правильно підібрана дієта допомагає травним органам швидше та ефективніше виконувати свою роботу. Зразковий список того, що можна їсти після операції на кишечнику, а чому краще відмовитися:

Заборонені продукти

Дозволені продукти

  • білокачанна капуста;
  • жирні сорти сиру;
  • гострі страви;
  • морозиво;
  • спаржа;
  • кислі сорти фруктів;
  • бобові;
  • соління;
  • ковбасна продукція;
  • шоколад;
  • горіхи;
  • помідори;
  • консерви;
  • копченості;
  • гриби;
  • м'ясні, рибні супи;
  • газовані, спиртні напої;
  • вироби із здобного тіста.
  • нежирні сорти м'яса та риби;
  • ненаваристі м'ясні бульйони;
  • рідкі протерті каші;
  • круп'яні супи на овочевому відварі;
  • страви з яєць (паровий омлет);
  • киселі, узвари, желе з ягід;
  • висівки;
  • некислі сорти фруктів;
  • чорниця;
  • сухарики, сухий хліб, галетне печиво;
  • знежирені сирні вироби;
  • картопля;
  • мед.

Дієта після операції на кишечнику - правила харчування, меню на тиждень

Меню після операції на кишечнику

Зразкове меню на один день представлено в таблиці:

Сніданок

Перекус

Обід

Полудень

Вечеря

Протерта гречана каша (200 г), паровий омлет, компот із ягід.

Печеного яблука з медом.

Нежирний суп із курячим філе (200 г), морквяне пюре (100 г), відвар шипшини.

Ягідний кисіль, сухарі.

Кефір із низьким відсотком жирності (200 г).

Пшенична каша з гарбузом (100 г), несолодкий чай.

Фруктовий салат із яблук, хурми, груш.

Куряче філе, приготовлене на пару (150 г), рис із овочами (100 г), кисіль.

Печеного яблука.

Овочевий салат (100 г), риба, запечена з лимоном (150 г).

Нежирний омлет із томатами (100 г), відвар шипшини.

Овочевий салат (100 г).

Суп з картоплі та моркви (150 г), грецький салат (100 г).

Знежирений йогурт.

Макарони з тушкованою куркою (150 г), запечені овочі (100 г), компот.

Дієта після операції на кишечнику - правила харчування, меню на тиждень

Відео

EuroMD