Дієта при отруєнні у дорослих – небажані та небезпечні продукти

При вживанні неякісних або прострочених продуктів, брудної води, недосмаженого м'яса або необроблених овочів може виникнути харчове отруєння. Захворювання супроводжується блюванням, нудотою, розладом випорожнень. Як лікування пацієнту призначають спеціальну дієту.

Правила харчування при інтоксикації

Щоб дорослому було легко відновитися, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • Дотримуватися питного режиму. Вживати не менше 2 літрів рідини на день – негазована вода, кисло-солодкі соки, відвари із трав або шипшини, чай, кисіль. Для додаткової регідратації можна використовувати сольові розчини Ораліт, Регідрон.
  • Перші дні харчового отруєння – розвантажувальні. Добовий обсяг порцій не повинен перевищувати 150-300 г, поступово кількість з'їденого збільшують.
  • Дотримуватися дрібного харчування. Їсти їжу невеликими порціями, але часто – 5-6 разів на добу.
  • Їжа має бути термічно оброблена. Допустимі – варіння, приготування на пару, запікання. Смаження необхідно повністю виключити.
  • Овочі, м'ясо, фрукти вживати у перетертому або пюреподібному вигляді. Ретельно пережовувати.
  • Споживання солі необхідно обмежити до 6-8 г на добу.

Основа дієти після отруєння у дорослих

Тривалість дієти, набір дозволених та заборонених продуктів може змінюватись в залежності від ступеня тяжкості харчової інтоксикації або наявності ускладнень. У середньому лікувальне харчування після отруєння дорослим призначають терміном 4-7 днів.

Мета дієти – забезпечити максимальний спокій травного тракту, шляхом правильної термічної та механічної обробки їжі.

Щадливе харчування:

  • сприяє відновленню електролітного балансу;
  • усуває симптоми зневоднення;
  • знижує ознаки інтоксикації – усуває пронос, нудоту, блювання, слабкість;
  • полегшує роботу жовчного міхура та печінки;
  • відновлює мікрофлору кишківника.

Дієта при отруєнні у дорослих - небажані та небезпечні продукти

Найнебезпечніша їжа при отруєнні

Щаденна дієта при харчових інтоксикаціях у дорослих передбачає повну відмову від наступних продуктів:

  • сирих овочів, фруктів;
  • фаст-фуду;
  • напівфабрикатів;
  • консервованих, солоних, гострих, пряних продуктів;
  • бобових культур;
  • кава;
  • міцного чаю;
  • свіжого хліба, випічки;
  • кондитерських виробів;
  • наваристих бульйонів, супів;
  • жирних сортів риби, м'яса;
  • майонезу, кетчупу та інших соусів;
  • кисломолочних та молочних продуктів з високим відсотком жирності (сметана, вершки, вершкове масло, жирний сир).

Дієта при отруєнні у дорослих - небажані та небезпечні продукти

Види дієти при інтоксикації

При діагностуванні харчового отруєння у дорослих призначаються лікувальні столи, розроблені Певзнер. У кожного типу дієти своє призначення:

  • стіл № 0 – допомагає полегшити симптоми інтоксикації у перші 3-4 доби;
  • стіл № 1а – сприяє відновленню слизової оболонки шлунка і кишечника, знімає запалення;
  • стіл № 5 – полегшує стан пацієнтів із захворюваннями печінки, жовчовивідних шляхів.

Дієта при отруєнні у дорослих - небажані та небезпечні продукти

Дієтичний стіл 0

Лікувальний раціон забезпечує максимальний спокій травному тракту, допомагає відновити мікрофлору кишечника, електролітний баланс. Через низьку калорійність (до 1200 ккал на добу), дорослим дієту № 0 призначають на короткий термін – не більше 3-4 днів.

Раціон дорослого з харчовим отруєнням повинен бути схожим на дитяче харчування. Всі продукти повинні бути добре пропарені чи проварені. Усі компоненти блюда перед подачею потрібно кілька разів перетерти через сито або пропустити через м'ясорубку.

Їжа подається лише теплою – до 45 °С. В один прийом потрібно з'їдати не більше 200-300 г їжі. У меню можна включати:

  • знежирений м'ясний бульйон;
  • несолодкі киселі;
  • відвар шипшини;
  • ягідні соки;
  • рисову кашу;
  • домашнє желе.

Дієта при отруєнні у дорослих - небажані та небезпечні продукти

Дієтичний стіл 1а

Лікувальне харчування допомагає при загостреннях виразкової хвороби, харчових отруєннях у дорослих після операцій на шлунку. Енергетична цінність раціону – 1800-2000 ккал. Страви подають теплими (15-50 ° С) у рідкому або напіврідкому вигляді. Дієта при отруєнні у дорослих дозволяє вживати такі продукти:

  • нежирні сорти м'яса, птиці, риби;
  • яйця некруто (до 3-4 шт. на день) або паровий омлет;
  • рідкі рідкі каші з рису, вівсянки, манки;
  • желе, муси, киселі із некислих фруктів;
  • слизові оболонки супи;
  • термічно оброблені овочі (крім бобових).

Дієта при отруєнні у дорослих - небажані та небезпечні продукти

Дієтичний стіл 5

Оздоровче харчування призначається після важких харчових отруєнь, які призвели до порушення роботи печінки, жовчного міхура, запалення або закупорки жовчних проток. Енергетична цінність раціону – 2400-2800 ккал. Страви варять, запікають без олії, готують на пару, гасять. З меню виключають:

  • консерви, маринади, копчення;
  • бобові культури;
  • гриби;
  • шоколад;
  • морозиво;
  • кондитерські вироби;
  • цільне молоко;
  • жирне м'ясо;
  • субпродукти;
  • деякі види овочів – цибуля, шпинат, часник, редька, цвітна капуста.

Дієта після харчового отруєння у дорослих призначається терміном 1-2 місяці. До раціону можна включати:

  • молочні продукти із низьким вмістом білка;
  • овочеві супи;
  • некислі сорти фруктів, ягід;
  • сухарі;
  • макаронні вироби;
  • різноманітні каші, крупи;
  • овочі;
  • олія для заправки салатів.

Дієта при отруєнні у дорослих - небажані та небезпечні продукти

Відео

EuroMD
Додати коментар