При розвитку алкогольного гепатиту вищий за ризик цирозу печінки. Дегенеративні процеси може уповільнити правильно підібраною лікувальною дієтою. Потрібно виключити небезпечні продукти харчування – це прискорить відновлення печінки.
Лікування алкогольного гепатиту дієтою
Алкогольні токсини у печінці призводять до утворення ацетальдегідів. Сполуки деструктивні для печінкових клітин. Це призводить до запальних процесів і в результаті – до цирозу. 6 років частого та регулярного вживання алкоголю вистачить, щоб захворювання перейшло у хронічну форму.
Гепатит часто стає супутником цирозу. Ослаблена печінка більш уразлива до вірусу.
Крім того, спирт стає причиною енцефалопатії. Через ослаблену печінку з крові не видаляються токсини. Інші наслідки – гепатоцелюлярна карцинома чи навіть рак кровотворного органу.
Більшість пацієнтів із гепатитом до початку терапії приходять у стані виснаження. Проблема – у неповноцінному харчуванні. Дієта допоможе:
- розвантажити печінку;
- мінімізувати подразнюючу та травматичну дію їжі на орган.
Харчування при гепатиті
Особливий раціон допоможе відновленню печінки. Дієта при алкогольному гепатиті печінки має свої правила:
- вводиться заборона на приправи, гриби, білий хліб, випічку, соус, каву та міцний чай;
- забороняються сало, яйця, риба, жирне м'ясо, копчені та консервовані продукти;
- треба знизити обсяг споживання газованої води, сиру, вершкового масла, жирних сирів та сметани;
- під забороною – горіхи, часник, редька, цибуля, щавель, морозиво;
- категорична заборона на нікотин та алкоголь;
- їдять більше фруктів, овочів (особливо зелених), інжиру;
- найчастіше п'ють зелений чай;
- спосіб запікання: запікання, на пару, варіння;
- до раціону включають підсушені тости, молочні продукти, каші, висівки, пісну рибу, телятину, курку, знежирений сир;
- режим харчування – дробовий (5 разів на добу) та роздільний – не можна змішувати вуглеводи з білками, фрукти їдять окремо.
Дієта при загостренні
При загостренні захворювання потрібний перехід на полегшений варіант дієти. Збільшують дробність живлення (до 6 разів). Потрібна більш ретельна механічна обробка продуктів. Консистенція має бути пюреподібна, рідка або протерта. Правила також включають:
- повна відмова від солодкого, смаженого, гострого та жирного;
- виняток із раціону грубих рослинних волокон (часник, капуста, листова зелень, цибуля, гриби);
- приготування в основному гасінням (допустиме готування на пару, варіння та запікання);
- раціон: пісні сорти риби та м'яса, молочні продукти, свіжі та відварені овочі, фрукти, каші;
- максимальний рівень добової калорійності – 2700.
Дозволені та заборонені продукти
Дієта при хронічному гепатиті вимагає переходу на дозволені та відмови від заборонених продуктів. Це:
Група продуктів |
Дозволено |
Заборонено |
М'ясо риба |
Нежирні сорти на пару, варені, запечені, телятина, пісна риба, курка |
Жирні сорти, сало, яйця, консервовані, копчені продукти |
Овочі, фрукти, гриби |
Інжир, сухофрукти, зелені овочі, некислі ягоди |
Гриби, цибуля, часник, щавель, редька, капуста, листова зелень |
Крупи, хліб |
Каші, підсушені тости, висівки |
Білий хліб, випічка, кондитерські вироби |
Молочні продукти |
Знежирений сир |
Морозиво, жирні сири, сир, сметана, вершкове масло |
Напої |
Зелений чай |
Міцний чай, кава, алкоголь, газована вода |
Інше |
Приправи, соуси, горіхи, гострі, смажені страви |
Меню дієти при алкогольному гепатиті
Щоб щадне харчування при алкогольному гепатиті було різноманітним, розроблено спеціальне меню:
Приймання їжі |
Понеділок |
Вівторок |
Середа |
Сніданок |
Омлет із одного білка, огірок, трав'яний чай |
Нежирний сир, банан, чай |
Овочевий салат (порція), трав'яний чай |
Другий сніданок |
Яблуко |
Галета, яблучний сік |
Гренка, компот |
Обід |
Відварене куряче філе, помідор, гречка |
Овочевий суп без м'яса з вівсяною крупою, овочевий салат |
Буряковий суп, вівсянка з відвареною телятиною |
Перекус |
Жменя сухофруктів, зелений чай |
Фруктове пюре, сухе печиво |
Банан |
Вечеря |
Запечена риба з рисом, овочами |
Картопляне пюре, тефтелі з курячого фаршу |
Запечена в сметані риба, гречана крупа |
Перед сном |
Кефір, сухар |
Нежирний йогурт, галета |