Дієта при алкогольному гепатиті печінки – принципи харчування та меню

При розвитку алкогольного гепатиту вищий за ризик цирозу печінки. Дегенеративні процеси може уповільнити правильно підібраною лікувальною дієтою. Потрібно виключити небезпечні продукти харчування – це прискорить відновлення печінки.

Лікування алкогольного гепатиту дієтою

Алкогольні токсини у печінці призводять до утворення ацетальдегідів. Сполуки деструктивні для печінкових клітин. Це призводить до запальних процесів і в результаті – до цирозу. 6 років частого та регулярного вживання алкоголю вистачить, щоб захворювання перейшло у хронічну форму.

Гепатит часто стає супутником цирозу. Ослаблена печінка більш уразлива до вірусу.

Крім того, спирт стає причиною енцефалопатії. Через ослаблену печінку з крові не видаляються токсини. Інші наслідки – гепатоцелюлярна карцинома чи навіть рак кровотворного органу.

Більшість пацієнтів із гепатитом до початку терапії приходять у стані виснаження. Проблема – у неповноцінному харчуванні. Дієта допоможе:

  • розвантажити печінку;
  • мінімізувати подразнюючу та травматичну дію їжі на орган.

Дієта при алкогольному гепатиті печінки - принципи харчування та меню

Харчування при гепатиті

Особливий раціон допоможе відновленню печінки. Дієта при алкогольному гепатиті печінки має свої правила:

  • вводиться заборона на приправи, гриби, білий хліб, випічку, соус, каву та міцний чай;
  • забороняються сало, яйця, риба, жирне м'ясо, копчені та консервовані продукти;
  • треба знизити обсяг споживання газованої води, сиру, вершкового масла, жирних сирів та сметани;
  • під забороною – горіхи, часник, редька, цибуля, щавель, морозиво;
  • категорична заборона на нікотин та алкоголь;
  • їдять більше фруктів, овочів (особливо зелених), інжиру;
  • найчастіше п'ють зелений чай;
  • спосіб запікання: запікання, на пару, варіння;
  • до раціону включають підсушені тости, молочні продукти, каші, висівки, пісну рибу, телятину, курку, знежирений сир;
  • режим харчування – дробовий (5 разів на добу) та роздільний – не можна змішувати вуглеводи з білками, фрукти їдять окремо.

Дієта при загостренні

При загостренні захворювання потрібний перехід на полегшений варіант дієти. Збільшують дробність живлення (до 6 разів). Потрібна більш ретельна механічна обробка продуктів. Консистенція має бути пюреподібна, рідка або протерта. Правила також включають:

  • повна відмова від солодкого, смаженого, гострого та жирного;
  • виняток із раціону грубих рослинних волокон (часник, капуста, листова зелень, цибуля, гриби);
  • приготування в основному гасінням (допустиме готування на пару, варіння та запікання);
  • раціон: пісні сорти риби та м'яса, молочні продукти, свіжі та відварені овочі, фрукти, каші;
  • максимальний рівень добової калорійності – 2700.

Дієта при алкогольному гепатиті печінки - принципи харчування та меню

Дозволені та заборонені продукти

Дієта при хронічному гепатиті вимагає переходу на дозволені та відмови від заборонених продуктів. Це:

Група продуктів

Дозволено

Заборонено

М'ясо риба

Нежирні сорти на пару, варені, запечені, телятина, пісна риба, курка

Жирні сорти, сало, яйця, консервовані, копчені продукти

Овочі, фрукти, гриби

Інжир, сухофрукти, зелені овочі, некислі ягоди

Гриби, цибуля, часник, щавель, редька, капуста, листова зелень

Крупи, хліб

Каші, підсушені тости, висівки

Білий хліб, випічка, кондитерські вироби

Молочні продукти

Знежирений сир

Морозиво, жирні сири, сир, сметана, вершкове масло

Напої

Зелений чай

Міцний чай, кава, алкоголь, газована вода

Інше

Приправи, соуси, горіхи, гострі, смажені страви

Меню дієти при алкогольному гепатиті

Щоб щадне харчування при алкогольному гепатиті було різноманітним, розроблено спеціальне меню:

Приймання їжі

Понеділок

Вівторок

Середа

Сніданок

Омлет із одного білка, огірок, трав'яний чай

Нежирний сир, банан, чай

Овочевий салат (порція), трав'яний чай

Другий сніданок

Яблуко

Галета, яблучний сік

Гренка, компот

Обід

Відварене куряче філе, помідор, гречка

Овочевий суп без м'яса з вівсяною крупою, овочевий салат

Буряковий суп, вівсянка з відвареною телятиною

Перекус

Жменя сухофруктів, зелений чай

Фруктове пюре, сухе печиво

Банан

Вечеря

Запечена риба з рисом, овочами

Картопляне пюре, тефтелі з курячого фаршу

Запечена в сметані риба, гречана крупа

Перед сном

Кефір, сухар

Нежирний йогурт, галета

Відео

EuroMD