При перших симптомах харчового отруєння у дитини необхідно звернутися до лікаря. Він пропише необхідні ліки та дасть рекомендації щодо харчування. Дієта допоможе вивести токсини з організму, зніме навантаження з органів травлення, відновить мікрофлору кишок.
Правила дієтичного харчування
Дітей, які перебувають на змішаному вигодовуванні, при отруєнні переводять на материнське молоко. Будь-який вид прикорму повністю виключається. Після покращення стану здоров'я в меню немовляти вводять рисовий відвар, овочеві пюре (за винятком капустяних), дитячі сирки.
Дієта після отруєння у дітей від року відрізняється лише обсягом порцій. Їх потрібно скоротити на 50–60%. Коли загальне самопочуття покращиться меню доповнюють сиром, кефіром з низьким відсотком жирності. Під час дієтичного харчування важливо дотримуватися таких правил:
- Не змушувати дитину їсти, якщо вона сама відмовляється від їжі.
- Дотримуватися дробового режиму харчування – пропонувати невеликі перекушування кожні 2–2,5 години.
- Готувати страви в рідкому або напіврідкому вигляді, каші пюрувати або розварювати.
- Подавати лише теплу їжу до 50 °С. Цілком виключити холодні або гарячі закуски, напої.
- Дотримуватися суворої дієти після отруєння 3-7 днів. Потім поступово розширювати раціон дитини.
Питний режим при інтоксикації
Сильне зневоднення несе велику небезпеку для дитячого організму.
Недолік рідини підвищує рівень токсинів у крові, що негативно впливає роботи печінки, нирок, серця. У гострий період – при сильному блюванні та проносі – краще давати дитині спеціальні препарати для регідратації (наприклад, Регідрон).
Аптечні водно-сольові розчини можна чергувати з солодким неміцним чаєм, відварами з трав, шипшиною, киселем, компотом із сухофруктів. Пиття має бути теплим або кімнатною температурою. Давати його краще невеликими порціями по 1-2 ст. л. кожні 10-15 хвилин. Добовий обсяг рідини повинен відповідати віку та вазі дитини:
- до року – 150–200 мл на кілограм;
- від року – 120–200 мл/кг.
Чим годувати дитину після отруєння
У першу добу після інтоксикації дозволено лише сухарики, пісне печиво, несолоні крекери, чай, відвари.
Наступного дня раціон можна розширити курячим бульйоном, знежиреним кефіром, манною чи рисовою кашею. На 5-6 день до раціону можна включати такі групи продуктів:
Термічно оброблені овочі |
Кабачки, морква, буряк, гарбуз, цвітна капуста. |
Фрукти |
Банани, диня, апельсини, яблука. |
Крупи |
Білий рис, вівсянка, гречка, вівсяна. |
Нежирна кисломолочна продукція |
Сир, кефір, йогурт, яйця. |
Мясні продукти |
Яловичина, кролик, курка відварена. |
Заборонені продукти
Дієта при харчовому отруєнні у дітей пропонує обмежити споживання вершкового та рослинного масла до 2 ст. л. на добу, сіль до 3 грам. Для нормалізації роботи органів травлення малюкам не можна давати:
- бобові культури – сочевиця, горох, квасоля;
- макарони;
- консерви;
- копчення;
- ковбасні вироби;
- жирну рибу, м'ясо;
- каші з глютеном – пшенична, перлова, ячна;
- необроблені овочі та фрукти;
- солодощі;
- свіжі хлібобулочні чи борошняні вироби;
- соуси, гострі спеції;
- газовані напої.
Особливості приготування їжі
Суворе харчування при отруєнні у дітей допомагає зняти запалення з роздратованої слизової оболонки шлунка, нормалізує стілець, сприяє очищенню крові від токсинів. Для досягнення таких результатів при обробці продуктів слід врахувати такі моменти:
- Каші варіть на воді з молоком у пропорціях 1:1. Добре розварюйте крупу до в'язкої консистенції.
- Основні методи термообробки м'яса та овочів – готування над парою, запікання, відварювання, гасіння.
- Жорсткі інгредієнти перед подачею пюруйте блендером, пропускайте через м'ясорубку або протирайте крізь сито.
- Супи потрібно готувати лише вегетаріанські або на вторинному курячому бульйоні. Для смаку до перших страв можна додати трохи солі та зелені.
- М'ясо та нежирна риба при отруєнні подається лише у вигляді суфле.
Меню при отруєнні у дітей
Раціон дитини при інтоксикації слід розділити щодня. Меню можна скласти так:
Сніданок |
Обід |
Полудень |
Вечеря |
|
1-2 доби |
Рисовий відвар чи несолодкий чай. 2 сухарики. |
Манна каша на воді. Кисель із печивом. |
Запечене яблуко без шкірки. |
Кефір, сухарики. |
3-4 добу |
Манна каша на воді та молоці. Кисель із галетним печивом. |
Овочевий крем-суп. Кисель, сухарики. |
Знежирений кефір. |
Протерта рисова каша, чай. |
До нормалізації стільця |
Рисова каша зі шматочком олії, чай із вчорашньою булочкою. |
Курячий бульйон. Овочеве пюре із м'ясним суфле. |
Протертий сир. |
Солодкий кефір, черстві булочки. |
Після нормалізації стільця |
Гречана каша на молоці. Чай або компот із печивом. |
Пісний борщ, парові котлети та пюре з овочів. |
Сир зі столовою ложкою сметани. |
Нездобне печиво, чай, банан. |