Дієта при гастродуоденіті на стадії загострення – меню на тиждень з фото

Запалення слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки називається гастродуоденітом. Захворювання протікає у двох формах: гострої та хронічної. Дієтичне харчування при гастродуоденіті у стадії загострення сприяє зменшенню запалення.

Принципи харчування при загостренні хвороби

Лікувальна дієта при загостренні гастродуоденіту призначається гастроентерологом, її особливості залежать від різновиду захворювання. З раціону слід виключити тверду їжу, тому що вона травмує стінки запаленого травного тракту. Усі страви повинні мати м'яку чи рідку консистенцію.

Страви та напої не повинні бути надмірно холодними або гарячими. Оптимальна температура подачі – від 18 до 55 °С. Крім того, необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • Приймайте їжу маленькими порціями кожні 2-3 години.
  • Рекомендована добова енергетична цінність становить 1700-1900 ккал.
  • Ретельно пережовуйте їжу.
  • Страви слід тушкувати чи варити.
  • Не переїдайте та не запивайте їжу.
  • На день необхідно вживати не менше 1,5 л питної або мінеральної води, відварів.
  • Повністю відмовтеся від алкоголю та куріння.

Дієта при гастродуоденіті на стадії загострення - меню на тиждень з фото

При захворюванні на підвищений рівень кислотності шлункового соку заборонено вживати кислі продукти, соки. Під час загострення гастродуоденіту слід суворо дотримуватися дієтичного меню. Переходити на звичайне харчування можна лише з дозволу лікаря.

Дозволені та заборонені продукти

Дозволені продукти Заборонені продукти
  • кольорова капуста;
  • картопля;
  • буряк;
  • морква;
  • креветки;
  • субпродукти;
  • крупи;
  • сметана;
  • молоко;
  • хлібний м'якуш;
  • нежирні сорти м'яса;
  • томати;
  • рибне філе;
  • зефір;
  • пастила;
  • молоко, що згущує (не більше 1-2 ч.л.);
  • желе;
  • курячі яйця некруто;
  • м'які фрукти;
  • вершкове масло;
  • кисіль.
  • селера;
  • гірчиця;
  • кефір;
  • майонез;
  • кетчуп;
  • йогурти;
  • сир;
  • сир;
  • бекон;
  • квас;
  • солодкі газовані напої;
  • квашена капуста;
  • хрін;
  • консерви;
  • копчені продукти;
  • сало;
  • свинина;
  • ковбаси;
  • випічка;
  • чіпси;
  • сухарі.

Дієта при гастродуоденіті на стадії загострення - меню на тиждень з фото

Меню при гастродуодіні

Дієта при гастродуоденіті у стадії загострення призначається на 3-4 тижні. Залежно від симптомів даних діагностики її терміни коригуються. Харчування при запаленні має бути різноманітним:

Варіанти Раціон
День 1

сніданок:

  • вівсянка з вершковим маслом;
  • кисіль.

полудень:

  • банан.

обід:

  • курячий суп з вермішеллю;
  • рис із фрикадельками;
  • какао.

перекушування:

  • 1–2 варені яйця;
  • чай.

вечеря:

  • рис із тушкованою печінкою;
  • компот.
День 2

сніданок:

  • рисова каша на молоці;
  • чай.

полудень:

  • курага (3-6 шт);
  • кисіль.

обід:

  • суп з фрикадельками;
  • тушкований мінтай, овочі;
  • чай.

перекушування:

  • фруктовий салат;
  • какао.

вечеря:

  • омлет;
  • 1–2 пастили;
  • кисіль.
День 3

сніданок:

  • рисова каша із ізюмом;
  • кисіль.

полудень:

  • 1–2 протерті яблука;
  • чай.

обід:

  • гарбузовий крем-суп;
  • греча, курячі котлети на пару;
  • 1-2 зефір;
  • чай.

перекушування:

  • салат з вареного буряка з яйцем;
  • кисіль.

вечеря:

  • тушковані овочі;
  • рибні биточки;
  • чай.

Дієта при гастродуоденіті на стадії загострення - меню на тиждень з фото

Рецепти при гастродуоденіті

Під час приготування страв намагайтеся максимально подрібнити продукти (дрібно нарізуйте, пропускайте через м'ясорубку). Намагайтеся не додавати сіль та інші спеції. Як перша страва при гастродуоденіті підійде курячий суп з вермішеллю:

Складові:

  • стегно куряче – 2 шт.;
  • вермішель – 100 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • базилік – 1 год.

Спосіб приготування:

  1. Курячі стегна залийте водою, поставте на вогонь.
  2. Овочі почистіть, подрібніть, додайте до стегон, доведіть до кипіння.
  3. Додати вермішель, базилік.
  4. Варіть 10-15 хвилин.

Як десерт під час дієти корисний буде манний пудинг:

Складові:

  • манна крупа – 80 г;
  • молоко – 500 мл;
  • цукор – г;
  • яйце – 1 шт;
  • родзинки – 120 г.

Спосіб приготування:

  1. Замочіть ізюм у теплій воді.
  2. Закип'ятіть молоко, додайте цукор та манку, варіть 5 хвилин на слабкому вогні.
  3. Збийте яйце до піни в окремій мисці, з'єднайте з манною кашею.
  4. Додайте|добавляйте| родзинки|ізюм|, ретельно перемішайте.
  5. Залийте суміш у форму, остудіть.

Відео

EuroMD