Дієта при цукровому діабеті 2 типи: харчування для діабетиків

Зниження чутливості м'яких тканин до інсуліну називають цукровим діабетом другого типу. Дане захворювання вимагає прийому певної групи медичних препаратів, корекції способу життя та режиму харчування. Дотримання дієти допомагає схуднути, знизити інсулінорезистентність клітин та підвищити шанси на успішне лікування.

Дієта при діабеті 2 типу

Для діабетиків з інсулінорезистентністю тканин був розроблений лікувальний стіл № 9. Його головні цілі – відновити жировий та вуглеводний обмін речовин, підвищити здатність клітин засвоювати глюкозу. Дієта для діабетиків 2 типу має низку важливих аспектів:

  • Обмеження калорійності їжі із збереженням енергетичної цінності денного раціону для повноцінної роботи всіх систем організму. При нормальній вазі загальна калорійність їжі становить 2500 ккал, у тому числі 250-300 грам становлять вуглеводи, 80 р жири, 90-100 р білки.
  • Для схуднення калорійність дієти знижують до 1700 ккал на день за рахунок обмеження кількості вуглеводів до 120 г на добу, причому рівень жирів і білків залишається на колишньому рівні. Пацієнтам з надмірною вагою та цукровим діабетом рекомендують проводити розвантажувальні дні.
  • Заборонено переїдання чи тривале голодування. При цьому варто врахувати, що більшість вуглеводів повинна бути з'їдена вранці.
  • Вживати солодкі десерти дозволено тільки в основні їди (на сніданок, обід або вечерю), але не в перекушування. Ігнорування цього правила може призвести до різкого стрибка глюкози в крові та погіршення самопочуття.
  • Загальна кількість вільної рідини на добу має бути не меншою за 1 літр. Дозволяється вживати негазовану мінеральну воду, відвари трав, шипшину, цикорій, несолодкі компоти, морси, соки.
  • Обов'язково дотримуватися дробового п'яти-шестикратного прийому їжі з легким перекушуванням протягом дня.
  • У раціоні варто обмежити вживання легкозасвоюваних вуглеводів та повністю відмовитися від продукції зі складними вуглеводами.
  • Різко обмежити вживання алкоголю або спиртовмісних напоїв (до 1 порції – 100 мл – на день). Заборонено випивати на порожній шлунок.
  • Їсти потрібно неквапливо, добре пережовуючи їжу. Об'єм порцій бажано скоротити до 200-250 грам. Припиняти трапезу необхідно за 80% насичення, відстежувати яке потрібно за власними відчуттями.

Важливу роль для діабетиків відіграє глікемічний індекс (ГІ) продуктів – показник здатності продуктів через деякий час після їх надходження до організму викликати підвищення рівня глюкози. Особливо важливо враховувати цей фактор при тяжкому цукровому діабеті 2 типу та інсулінозалежним пацієнтам. При поїданні продуктів з високим ГІ розвивається гіперглікемія – стан, у якому підвищується вироблення інсуліну. Їжа з низьким або середнім ГІ розщеплюється поступово, тому не впливає на різке збільшення цукру в крові та вироблення інсуліну.

Що можна їсти

Основою харчування при дієті №9 мають стати білкові продукти, овочі, фрукти. Зразковий раціон діабетика включає:

  • Легкі закуски, варені, свіжі або запечені овочі. З раціону варто прибрати картоплю та обмежити споживання буряків.
  • Нежирні супи, вторинні м'ясні бульйони. Для їх приготування краще вибрати яловичину, курячу грудку без шкірки, філе індички.
  • Підсушені хлібобулочні вироби, хліб із борошна грубого помелу, крупи (крім рису та пшонки).
  • Морська чи річкова риба, морепродукти з низьким відсотком жирності – судак, тріска, навага, щука.
  • Яйця некруто або як омлет, але не більше 3-4 шт. в тиждень.
  • Нежирна кисломолочна продукція.

Дієта при цукровому діабеті 2 типу передбачає вживання вуглеводів, що повільно всмоктуються, до 300 грам на добу. Бажано вибирати вуглеводні продукти з великим вмістом харчових волокон. До таких відносяться:

  • бобові культури – квасоля, сочевиця, зелений горошок;
  • цільнозернові крупи – висівки, гречка, кіноа, вівсянка, ячна, кукурудзяна, коричневий рис;
  • овочі – помідори, морква, огірки, броколі, цибуля, білокачанна та цвітна капуста.

За легкого ступеня захворювання цукор повністю виключається з раціону. Інсулінозалежним пацієнтам і при діабеті середнього ступеня дозволяється вживання цукру від 20 до 30 г на день. При цьому можна використовувати солодкі замінники – ксиліт, фруктозу, сорбіт. За насолодою ксиліт рівнозначний звичайному тростинному цукру, тому його добова доза не повинна перевищувати 30 г. Для підсолоджування чаю фруктозою її об'єм варто прирівнювати до 1 ч. л.

Для насичення організму амінокислотами, вітамінами та цінними мінералами (магнієм, залізом, фосфором, йодом) до меню дієти повинні входити фрукти та ягоди з низьким глікемічним індексом. Їх потрібно їсти невеликими порціями, обсягом трохи більше 200 грам. Краще вибрати такі фрукти:

  • абрикос;
  • вишня;
  • грейпфрути;
  • журавлина;
  • аґрус;
  • яблука;
  • сливи;
  • Червона смородина.

Дієта при цукровому діабеті 2 типи: харчування для діабетиків

Що не можна їсти

Різке обмеження багатьох продуктів означає, що діабетик повинен харчуватися одноманітно. З меню виключаються лише продукти з високим вмістом цукру, трансжирів, складних вуглеводів. Різноманітності в харчуванні легко досягти, якщо навчитися заміняти шкідливі продукти корисними, наприклад: ковбаси та сосиски нежирним м'ясом білих сортів, вершкове масло у бутербродах – соковитими овочами.

Категорична заборона дієти стосується лише продукції з високим глікемічним індексом, всі страви з середніми показниками ГІ можна вживати в їжу обмежено (до двох разів на тиждень). Детальний список продуктів з високими та середніми значеннями ГІ представлений у таблиці:

Виключити із меню (високий рівень ГІ – від 70 і вище)

Обмежити у раціоні (середній показник ГІ – від 40 до 69)

картопля

пшеничне борошно

гарбуз

ананас

кабачок

буряк

кавун

цільнозерновий хліб

пшоно

мармелад

шоколад

родзинки

морозиво

диня

манна крупа

вівсяна каша, мюслі

горіхи

манго

банани

ківі

випічка (торти, тістечка)

Рис

кленовий, кукурудзяний сироп

соки (яблучний, апельсиновий)

газовані напої (квас, пиво), вино

виноград

жирне м'ясо, рибу, кисломолочну продукцію

курага

консерви

рослинна олія (1 ст. л. на день)

ковбаси

соуси (майонез, гірчицю, кетчуп)

Меню

Дієта при цукровому діабеті 2 типу передбачає будь-яку термічну обробку продуктів, крім смаження на вершковому або олії. Діабетикам варто врахувати той факт, що будь-яка обробка їжі суттєво збільшує глікемічний індекс. Харчування має бути частим, невеликими порціями. Орієнтовний обсяг страв на кожен день:

  • хлібобулочні вироби – 150 г;
  • крупи – 50 г (в розрахунок береться вага сухої крупи);
  • овочі – 600 г;
  • м'ясо – 150 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • кисломолочні продукти та молоко – 500 г;
  • суп чи інші перші страви – 250 мл.

Страви варто подавати теплими. Заборонено голодування. Оптимальний графік їжі – кожні 2-3 години, при цьому вечеря повинна бути не пізніше, ніж за 2 години до сну. Зразкове п'ятиденне меню дієти діабетика:

Сніданок

Перекус

Обід

Полудень

Вечеря

1 день

Вівсянка з фруктами, чай або морквяний сік.

Запечені яблука з корицею.

Крем-суп із зеленого горошку з м'ятою, пісний вінегрет, скибочка чорного хліба, зелений чай.

Свіжий салат з огірків, томатів та моркви із зеленню.

Запечений хек, скибочка хліба, гречка, склянка кислого молока.

2 день

Омлет на пару із двох білків зі спаржею, чай.

Салат з морепродуктів, шматочок хліба.

Грибний суп із сиром, шматочок хліба.

Сирна маса з фруктами.

Шматок відвареної риби з тушкованою або квашеною капустою.

3 день

Суфле із сиру, капустяний салат, чай.

Перлова каша на молоці.

Щи, шматочок хліба, овочеві зрази із додаванням м'ясного фаршу.

Склянка ряжанки з низьким відсотком жирності, шматочок хліба з 2 скибочками несолоного сиру.

Печені овочі, філе індички, томатний сік.

4 день

Гречка з молоком, чай.

Фруктовий салат.

Борщ на вторинному м'ясному бульйоні. Салат з морепродуктами, скибочка хліба.

Овочеві голубці.

Яйце некруто, 2 помідори, шматочок курки, компот із сухофруктів без цукру.

5 день

Пшоняна каша з фруктами, неміцна кава.

Овочевий салат.

Цибулевий французький суп, парові котлети з індички, овочі гриль.

Запечене яблуко.

Вареники з капустою чи сиром, нежирний йогурт.

Дієта при цукровому діабеті у дітей

Грудне молоко як харчування для немовлят з цукровим діабетом другого типу є кращим. За таких показань педіатри не рекомендують мамам переривати лактацію до досягнення дитиною півторарічного віку. При цьому годувати малюка слід не на вимогу, а по годинах через рівні проміжки часу. Якщо немовля знаходиться на штучному вигодовуванні, вибирають спеціальні дитячі суміші з низьким вмістом цукру.

Харчування при цукровому діабеті 2 типу для дітей шкільного віку мало чим відрізняється від раціону дорослої людини:

  • До мінімуму обмежується вживання яєць, сметани, рису, картоплі, макаронних виробів, манки.
  • Раз на добу дитині пропонуються каші – вівсяна, гречана, перлова, ячна.
  • Дієта для дітей при цукровому діабеті передбачає вживання нежирних сортів м'яса – телятини, індички, кролика, курки. Нежирна риба – хек, мінтай, камбала, короп.
  • Перші страви слід готувати на вторинному м'ясному чи овочевому бульйоні. Допускається додавання в суп грибів та будь-яких свіжих овочів, трохи картоплі.
  • З кисломолочних продуктів віддають перевагу сиру, сиру, йогурту, молоку і кефіру з низьким відсотком жирності.
  • Пріоритетне місце в дієті дитини з цукровим діабетом 2 типу повинні займати овочі, тому як клітковина в їхньому складі гальмує всмоктування глюкози. Закуски, другі та перші страви рекомендується готувати з додаванням: солодкого перцю, капусти, огірків, зеленого горошку, моркви, томатів.

При вагітності та лактації

Дієту при цукровому діабеті 2 типу рекомендується дотримуватися всіх вагітних жінок, які мають генетичну схильність до захворювання. Деякі гормони вагітності (кортизол, лактоген, естроген) мають здатність блокувати вироблення інсуліну, через що значно підвищується рівень цукру в крові. Гестаційний діабет у жінок із схильністю частіше виявляється на 20-24 тижні вагітності.

Порушення вуглеводного та жирового обміну, розвиток інсулінорезистентності м'яких тканин у майбутньої мами підвищує ризик викидня, появи ускладнень під час пологів, розвитку пієлонефриту (запалення нирок бактеріальної природи). Щоб запобігти цим небажаним явищам вагітним рекомендують дотримуватися наступних правил:

  • Повністю прибрати із денного раціону прості вуглеводи, обмежити складні.
  • Прибрати з меню солодкі газовані напої, випічку, білий хліб та інші продукти з високим ГІ.
  • Вживати в невеликій кількості та не частіше 1-2 разів на тиждень макаронні вироби з твердих сортів пшениці та картопля.
  • Готувати їжу лише на пару, тушкувати чи запікати.
  • На час дієти харчуватися часто, кожні дві години, не допускаючи тривалого голодування.
  • Протягом дня спеціальними тестами смужками або глюкометром вимірювати рівень цукру в крові.

Рецепти

Правильне харчування при діабеті 2 типу допомагає уникнути розвитку серйозних ускладнень та значно покращує якість життя хворого. Оскільки калорійність денного раціону обмежена, страви слід готувати з мінімальним додаванням жиру або олії. З овочів можна робити пудинги, закуски, супи, котлети. Замість шкідливих магазинних десертів та кондитерських виробів діабетикам можна побалувати себе домашнім зефіром, сирною запіканкою, ягідним суфле.

Курячі котлети

  • Час: 45 хвилин.
  • Кількість порцій: 4 особи.
  • Калорійність: 94 ккал.
  • Призначення: на обід, вечеря.
  • Кухня: інтернаціональна.
  • Складність легко.

Смачні та корисні курячі котлетки ідеально підійдуть для щоденного меню людей із цукровим діабетом 2 типу. Вони готуються в духовці без додавання олії чи інших жирів. Завдяки входженню до складу стручкової квасолі блюдо виходить особливо смачним та соковитим. За бажання рецепт можна адаптувати під мультиварку з функцією приготування їжі «На пару».

Складові:

  • стручкова квасоля – 200 г;
  • борошно цільнозернове – 3 ст. л.;
  • яйце – 1 шт.;
  • куряче філе – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Стручкову квасолю необхідно заздалегідь дістати з морозилки та розморозити природним способом.
  2. Куряче філе очистити від плівок, шкірки, жиру. Нарізати м'ясо великими шматочками і подрібнити блендером або м'ясорубкою.
  3. Готовий фарш перекласти в миску, а в блендері трохи подрібнити квасолю з цибулею.
  4. Овочеву суміш перемішати з м'ясом, додати спеції до смаку, вбити 1 яйце.
  5. З одержаної маси сформувати невеликі котлетки.
  6. Деко застелити пекарським папером, присипати борошном.
  7. Викласти на лист заготовки, прибрати в духовку.
  8. Запекти котлети слід у духовці за температури 180 °С по 10 хвилин з кожного боку.

Дієта при цукровому діабеті 2 типи: харчування для діабетиків

Салат «Овочеве асорті»

  • Час: 20 хвилин.
  • Кількість порцій: 2 особи.
  • Калорійність: 36 ккал.
  • Призначення: на обід, вечеря.
  • Кухня: інтернаціональна.
  • Складність легко.

Овочі повинні становити більшу частину раціону людей із цукровим діабетом 2 типу. Їх можна відварювати, запікати, готувати на пару, гасити, але більше корисних речовин зберігається у свіжих овочах. Приготуйте на сніданок, обід або вечерю швидкий овочевий салат із брюссельської капусти, стручкової квасолі та шпинату. Страва цінується за свій пікантний смак, який йому надає капуста та низьку калорійність.

Складові:

  • молодий шпинат – 20 г;
  • брюссельська капуста – 100 г;
  • свіжа морква – 50 г;
  • салатне листя – 30 г;
  • сметана 10 чи 15% жирності – 2 ст. л.;
  • стручкова квасоля – 50 г.

Спосіб приготування:

  1. З|із| капусти видаліть верхні листочки. М'якоть, що залишилася, дрібно наріжте ножем.
  2. Квасоля наріжте невеликими кільцями, моркву натріть на тертці з дрібними отворами.
  3. Шпинат ретельно промийте від піску під проточною водою. Допустіть на сковороді 1-2 хвилини.
  4. У миску нарвіте невеликими шматочками салатне листя. Поверх них викладіть перемішані між собою інші овочі.
  5. Заправте закуску нежирною сметаною.

Дієта при цукровому діабеті 2 типи: харчування для діабетиків

Відео

EuroMD
Додати коментар