Меню для діабетиків: рецепти смачних страв щодня, що приготувати при діабеті

Для хворих на цукровий діабет харчування відіграє ключову роль. Дуже важливо вживати білки, жири та вуглеводи у правильному співвідношенні. У меню для діабетиків має бути необхідна кількість вітамінів і клітковини для здорового функціонування організму. Основним правилом харчування для діабетиків є те, що енергія з їжі повинна бути повністю витрачена організмом, без будь-яких відкладень. Правильне харчування здатне привести в норму обмін речовин в організмі та знизити концентрацію цукру в крові.

Головна мета в лікуванні діабету обох типів – знизити ризик отримання інсульту, інфаркту, інших гострих та безперервних захворювань, а також для підтримання відмінного самопочуття та стійкості до застуди та хвороботворної флори. Щоб досягти цього, як правило, людина повинна враховувати дрібний метод харчування (5-6 разів на добу невеликими порціями).

Принципи складання меню

Меню діабетика розраховується з наступних критеріїв:

  • вік;
  • вага;
  • спосіб життя;
  • фізичні навантаження.

Здійснювати розрахунки рекомендується за допомогою лікаря-ендокринолога або дієтолога, він повинен знати історію вашої хвороби. Фахівець коригує раціон пацієнта, ґрунтуючись на його стані, масі тіла та індивідуальних особливостях організму. Для діабетиків із зайвою вагою необхідно замінити вуглеводи та жири на овочеву продукцію, діабетикам із нестачею ваги – підвищити калорійність споживаної їжі. Влітку та навесні рекомендується збільшення в раціоні фруктів та овочів.

Не рекомендується вживати діабетикам 1 та 2 типу такі продукти:

  • випічку, здобні вироби;
  • десерти з великим вмістом калорій (вершки, морозиво тощо);
  • сало, свинину (жирне м'ясо);
  • спиртні та тютюнові вироби;
  • цукор (слід використовувати цукрозамінник);
  • консервовані продукти, ковбасу;
  • мариновані та солоні овочі;
  • жирну рибу;
  • солодощі.

ВАЖЛИВО! Іноді лікарі забороняють використовувати діабетикам діабетичні продукти, тому що ті ж замінники цукру іноді заважають пацієнту схуднути.

Чим відрізняється харчування при цукровому діабеті 1 та 2 типу?

Головна відмінність цукрового діабету 1 типу – прийом інсуліну. Проте правильне та збалансоване харчування є обов'язковим. Вживання в їжу білого хліба, фруктів з високим глікемічним індексом, солодких соків, шоколаду допускається в невеликих кількостях, тоді як при діабеті 2 типу ці продукти найкраще виключити. Якщо пацієнт не має ожиріння, допускається прийом цукру до 50 г на добу.

При діабеті 2 типу дієта є джерелом здорового способу життя. Ключову роль відіграє нормалізація ваги пацієнта. Необхідно урізати калорійність продуктів, а не їх кількість, тобто дотримуватися низьковуглеводної дієти. Якщо перевантажити систему травлення вуглеводами, рівень глюкози в крові збільшується, і інсулін самостійно не справляється.

Стіл №9

9 стіл – це спеціально розроблена дієта для людей, які страждають на цукровий діабет. Ця дієта багата на корисні та смачні страви для діабетиків. Суть її полягає у виключенні продуктів зі швидкими вуглеводами та помірному вживанні вуглеводів у цілому. Через повільне підвищення рівня глюкози в крові людина протягом тривалого часу почувається ситим. Це також позитивно впливає на підшлункову залозу.

Меню для діабетиків: рецепти смачних страв щодня, що приготувати при діабеті

Кожен діабетик повинен ознайомитися з принципами та дозволеними продуктами харчування.

Страви, які можуть входити до раціону
Сніданок:

  • Смажені яйця зі свинячою грудкою.
  • Омлет із овочами, омлет із м'ясними продуктами (без утримання напівфабрикатів), за бажанням можна потерти сир у омлет.
  • Варені яйця, знежирений йогурт, печінка тріски.
  • Овочевий гарнір, фундук або мигдаль, чорний або зелений чай (не солодкий).

Обід:

  • Свинина (тушкована) із зеленню або капустою.
  • Запечена курка з овочевим гарніром.
  • Відварене м'ясо з салатом зі свіжих овочів.
  • Варена чи запечена риба.
  • Стейк зі свинячого стегна, свіжі овочі або салат.
  • Домашня ковбаса з житнім хлібом.

Меню для діабетиків: рецепти смачних страв щодня, що приготувати при діабеті

Різноманітність у харчуванні повністю залежить від вашої фантазії та смакових уподобань

Продукти для перекушування:

  • Мигдаль, фундук або бразильські горіхи.
  • Варені яйця.
  • Запечена буженина.
  • Сир твердих сортів.
  • Авокадо (досить дорогий, але корисний продукт).

Якщо настав час перекусити, а у вас нічого немає під рукою, допускається прийом сирих яєць, які можна придбати в магазині.

ВАЖЛИВО! Людям з діагнозом ЦД 1 та 2 типу слід вести щоденник харчування.

Принципи цієї дієти:

  • дробність та регулярність прийому їжі;
  • кожна порція їжі повинна бути однакова за обсягом та калорійністю;
  • допускається співвідношення жирів та вуглеводів;
  • достатнє отримання організмом вітамінів та мікроелементів;
  • переважно відварена, тушкована або запечена їжа.

Продукти та страви, виключені з раціону:

  • копченості, гостра та смажена їжа;
  • цукор та цукромісткі продукти;
  • густі бульйони та супи;
  • кисломолочні продукти (жирні);
  • спиртні напої.

Меню для діабетиків: рецепти смачних страв щодня, що приготувати при діабеті

Дотримуючись запропонованої дієти, ви суттєво спрощуєте та продовжуєте своє життя

Дієтичне харчування при ЦД 1 типу

При цукровому діабеті 1 типу осередку підшлункової залози руйнуються, нестача інсуліну заповнюється ін'єкціями препаратів, що містять інсулін. Важливо контролювати дозу та термін дії інсуліну, а також обсяг споживаної їжі. Особливу увагу необхідно приділити хлібним одиницям (ХЕ), 1 одиниця ХЕ = 10-12 г вуглеводів. Добова норма не повинна бути більше 25 ХЕ, з чого випливає, що за один прийом їжі не можна споживати більше 4-5 ХЕ. Кількість споживаних хлібних одиниць необхідно розраховувати у тому, щоб правильно підібрати дозу інсуліну, який буде необхідний перетравлення товарів.

Харчування має бути чітко збалансоване за хімічним складом, включати всі необхідні вітаміни і мікроелементи. Зразковий хімічний склад має такий вигляд: 100 г білків, 80 г жирів, 450 г вуглеводів. Енергетична цінність становитиме приблизно 2500 ккал.

Температура гарячих страв не повинна перевищувати 60 ° С, а для салатів та закусок – 15 ° С.

ВАЖЛИВО! Споживання чистої води на добу має бути не менше ніж 1,5–2 л.

Меню для діабетиків: рецепти смачних страв щодня, що приготувати при діабеті

Дробне, збалансоване та своєчасне харчування – запорука успіху на шляху до лікування цукрового діабету

Орієнтовний раціон на добу з урахуванням прийому інсуліну:

  • 8:00 – переважно білкова їжа (яйця, сир, м'ясо);
  • 8:15 – прийом інсулінового препарату;
  • 9:00 – прийом вуглеводної їжі (каша, хліб із житнього борошна, картопля);
  • 12:00 – углеводсодержащая їжа (хліб дозволений);
  • 14:00 – обід (без вживання хліба);
  • 17:00 – прийом інсулінового препарату;
  • 18:00 – вуглеводовмісна їжа (хліб дозволений);
  • 20:00 – вуглеводовмісна їжа.

ВАЖЛИВО! Недотримання дієти при ЦД 1 типу тягне у себе виникнення гіперглікемічної коми.

Дієтичне харчування при ЦД 2 типу

Цукровий діабет другого типу виникає через надмірну вагу. Організм продовжує виробляти інсулін, але не є активним. З цим діагнозом хворі можуть прожити десятки років. Дуже важливо стежити за раціоном, навантажувати організм фізичними навантаженнями та привести вагу до необхідної норми. Харчування дрібно, проміжки не повинні перевищувати 2-3 години.

Зразкове меню на добу при ЦД 2 типу:

  • 7:00 – сніданок: вівсяна каша на молоці 200 г;
  • 9:30 – ланч: відварене яйце 1–2 шт.;
  • 13:00 – обід: овочевий борщ – 200 г, печеня з дозволеного м'яса – 70 г, 100 г свіжих овочів, компот або натуральний сік із сухофруктів – 200 мл, цільнозерновий хліб – 50 г;
  • 16:00 – полудень: 150 г сирної запіканки;
  • 18:00 – вечеря: запечена чи тушкована риба з овочами – 200 г;
  • 21:00 – при почутті голоду дозволяється випити 250 мл кефіру.

Дієта при гестаційному цукровому діабеті

Дієта при гестаційному цукровому діабеті у вагітної жінки є майже єдиним методом для підтримки концентрації цукру в крові в нормі, оскільки застосування медикаментозних препаратів негативно вплине на плід. Суть дієти полягає у виключенні швидких вуглеводів.

Меню для діабетиків: рецепти смачних страв щодня, що приготувати при діабеті

При гестаційному цукровому діабеті застосування медикаментозних засобів не вітається, тому дуже важливо стежити за раціоном та не допускати критичних ситуацій

Раціон має бути різноманітним, але збалансованим, щоб плід отримував якомога більше різних вітамінів та мікроелементів, необхідних для його нормального розвитку. У жодному разі не можна переходити на «голодні дієти». Переїдати теж не можна через ризик отримання гіперглікемії. Живлення також має бути дробовим та чітко визначеним за хімічним складом. Основу має скласти білкова їжа – не менше 30-60%, жири допускаються до 20-40%, виняткові складні вуглеводи. Харчування варто розділити на основні прийоми їжі та на перекушування.

Під час грудного вигодовування не можна переходити на низьковуглеводну дієту. За відсутності набряків та високого тиску необхідно вживати чисту воду не менше 1,5–2 л на добу.

ВАЖЛИВО! Необхідно вимірювати рівень глюкози в крові за допомогою глюкометра не пізніше 1-2 годин після їди.

Меню для діабетиків: рецепти смачних страв щодня, що приготувати при діабеті

Завжди майте під рукою щось із дозволених продуктів. Це дозволить вчасно вгамувати голод і не допустити зриву дієти, відповідно, ваш стан буде в нормі

Заборонені продукти:

  • магазинні соки;
  • газовані напої;
  • печені солодощі;
  • цукор та будь-які цукрозамінники;
  • вся їжа швидкого харчування (консерви, фастфуд);
  • манна та рисова каші;
  • здобні булочки, білий хліб;
  • алкогольні напої;
  • які містять какао продукти;
  • м'ясо та риба підвищеної жирності.

Зразкове меню на добу:

  • 8:00 – сніданок: каша з допустимих круп, чорний чи зелений чай без цукру;
  • 10:00 – ланч: хліб із житнього чи цільнозернового борошна із сиром, зелене яблуко;
  • 13:00 – обід: борщ чи пісний суп, овочеві котлети на пару;
  • 16:00 – полудень: пиріг або запіканка з сиру, склянка ягід із низьким глікемічним індексом;
  • 18:00 – вечеря: запечена риба із свіжими овочами.

Баклажани при цукровому діабеті

Одна з головних переваг баклажанів – низький ГІ (глікемічний індекс), вони на 90% складаються з води. Плід багатий на корисні вітаміни, мікроелементи і харчові волокна, сприяє виробленню інсуліну, що позитивно позначається на підшлунковій залозі хворого. Знижує концентрацію глюкози в організмі, покращує водно-сольовий баланс, зміцнює стінки судин. Позитивно впливає на психологічний та фізичний стан діабетика, людина стає менш дратівливою.

Меню для діабетиків: рецепти смачних страв щодня, що приготувати при діабеті

Баклажани дуже корисні у боротьбі з цукровим діабетом, крім того, їх можна дуже смачно приготувати.

Існує безліч рецептів смачного приготування баклажанів. Для оздоровлення організму не обов'язково вживати їх щодня, 2 рази на тиждень – цілком достатньо. Вибирати баклажани варто з тонкою шкіркою та меншою кількістю насіння. Смажити їх не рекомендується, набагато кориснішими будуть варені, тушковані або запечені баклажани.

Рецепти для діабетиків

Салат «ошатний»

Дуже смачна, корисна, поживна, а головне, святкова страва.

Для приготування нам знадобляться:

  • морожена стручкова квасоля та зелений горошок по 200 г;
  • свіжа цвітна капуста – 300 г;
  • 100 г яблук;
  • 2 свіжі помідори;
  • зелений салат, кріп та петрушка;
  • лимонний сік – приблизно півтори столові ложки;
  • 3 столові ложки рослинної олії;
  • трохи солі.

Принцип приготування:
Квасоля, зелений горох, цвітна капуста варяться окремо у підсоленій воді. Щоб позбавитися запаху, можна додати пару горошин перцю запашного. Після остигання перець обов'язково вийняти. Помідори слід нарізати тонкими кільцями, а яблука кубиками, після чого відразу залити їх лимонним соком, щоб яблука не потемніли.

Для краси укладаємо компоненти так:

  1. На дно тарілки розкладаємо листя салату.
  2. Помідори одним шаром розподіляємо на краю тарілки.
  3. Квасоля та цвітну капусту укладаємо кільцем по черзі.
  4. На середину тарілки засипаємо горошок.
  5. Яблука викладаємо поверх зеленого горошку.
  6. Посипаємо приготований салат кропом і петрушкою, заправляємо його олією і лимонним соком.

Цукровий діабет – це не означає, що не можна їсти солодку та смачну їжу. Існує безліч перших та других страв, десертів, які корисні та дуже смачні, а головне, дозволені. Збалансовану дієту на кожен день вам допоможе скласти кваліфікований спеціаліст чи дієтолог. Рецепти страв ви легко зможете знайти в інтернеті, головне, стежити за тим, щоб були використані продукти, придатні для вашого типу цукрового діабету.

EuroMD
Додати коментар