При ураженні ниркової тканини бактеріальною інфекцією розвивається пієлонефрит, який супроводжується сильними болями, що тягнуть у попереку, високою температурою, загальним нездужанням. Щоб зменшити виразність симптомів, полегшити нирки роботу, призначається стіл № 7 по Певзнеру з мінімальним вмістом білкової їжі.
Правила харчування при хронічному пієлонефриті
Метою дієти при патології нирок є усунення запалення. Якщо виконувати поради лікаря, можна оптимізувати роботу органів:
- нормалізувати обмін речовин;
- зменшити набряки;
- знизити тиск;
- полегшити виділення кінцевих продуктів обміну (сполук азоту, солей, токсинів);
- запобігти розвитку тяжких ускладнень, включаючи ниркову недостатність;
- виключити прогресування патології.
Дієта при загостренні хронічного пієлонефриту залежить від того, чи нормальний у пацієнта артеріальний тиск чи підвищений. За відсутності гіпертонії:
- Призначається раціон з білками 90-100 г (краще молочні протеїни), жирами 80-90 г, вуглеводами 450 г.
- На день покладено до 8-10 г солі, до 2 л рідини.
- Денна калорійність становитиме 3000-3200 ккал.
- Режим харчування ділиться на 4-5 прийомів їжі.
При підвищеному артеріальному тиску дієта передбачає:
- Обмеження солі до 2-4 г та білка до 80-90 г.
- Калорійність складе 2500-3000 ккал на добу, 60-80 г жирів (до 25% з яких припадає на вершкове масло).
- Споживання рідини за обсягом, що дорівнює кількості сечі, що виділяється – до 2 л.
- Режим харчування ділиться на 5-6 прийомів їжі.
- Раз на тиждень рекомендовано проводити розвантажувальні овочеві, фруктові, рисові або сметанні дні.
З усієї частки вуглеводів 80% повинні займати “повільні” – макарони з твердих сортів пшениці, крупи, хліб. Половину з частки білків займають тваринні протеїни. Харчування при хронічному пієлонефриті повністю забороняє соління, маринади, фастфуд, напівфабрикати, готові солоні продукти.
Слід виключити із раціону смажені, копчені страви – вони провокують запалення. Прийом алкоголю не рекомендований.
Заборонені та дозволені продукти
Дозволені продукти |
Заборонені продукти |
Черствий хліб, млинці, оладки |
Фастфуд |
Вегетаріанські супи |
М'ясні, рибні бульйони |
Нежирне м'ясо, риба |
Копченості, соління, консерви, морепродукти, жирне м'ясо, риба, ковбаси |
Картопля, буряк, капуста, морква, гарбуз, помідори, кабачки |
Бобові, шпинат, редис, гриби |
Крупи, макарони, гречка, вівсянка, кіноа |
|
Яйця некруто |
|
Молоко, сир, вершки, вершкове масло, сметана |
Жирна сметана |
Смалець, олія |
|
Цибуля, часник, хрін, кріп, петрушка |
Прянощі, чорний перець, соуси, |
Ізюм, інжир |
Ванілін, цукор, варення, мед, повидло, джем, цукерки |
Компоти, киселі, слабкий чай, овочеві, фруктові соки |
Алкоголь, алкогольні напої, кава |
Особливості дієти при загостренні
Якщо хронічний пієлонефрит супроводжується недокрів'ям, в дієту включають залізовмісні продукти – гранати, суницю, полуницю, яблука. На стадії ремісії приймають слабомінералізовану гідрокарбонатну магнієво-кальцієву мінеральну воду. При гострому пієлонефриті рекомендується дотримуватися таких правил:
- При загостренні кілька днів пацієнт дотримується фруктово-овочевої дієти.
- При цьому дозволено прийом 2 л рідини (негазована вода, компоти, морси, фреші, неміцний солодкий чай, відвари рослин), ягоди, плоди, сечогінні овочі (кавуни, огірки, дині, кабачки).
- Виключено продукти, що викликають здуття живота (капуста, цибуля).
- При стиханні гострих симптомів у раціон вводять кисломолочні продукти, відварені рибу та м'ясо.
Меню
Дієта при пієлонефриті хронічного типу передбачає дрібний план харчування. Зразкове меню на 4 дні:
День тижня |
1 |
2 |
3 |
4 |
Перший сніданок |
Гречана каша з маслом, овочевий салат, неміцна кава з молоком |
Морквяно-яблучний салат, манна молочна каша, неміцний чай |
Паровий омлет, приготовлений за невеликої температури, овочевий салат, свіжий сік |
Молочний суп, натуральний йогурт, жменя ягід |
Другий сніданок |
Сирний пудинг на пару (мінімальна обробка), склянка фруктового соку |
Склянка фруктового соку |
Відвар ромашки, 4шт. кураги |
Чашка зеленого чаю, несолона галета |
Обід |
Вегетаріанський борщ, відварена риба з картопляним пюре, компот із сухофруктів |
Овочевий суп, варене м'ясо з рисом, фруктовий кисіль |
Овочевий суп, суфле з курки, парові овочі |
Гарбузовий суп-пюре, плов із кролика |
Вечеря |
Манна молочна каша, тушкована морква з чорносливом |
Сирний пудинг з яблучним пюре, чай |
Сирна запіканка, склянка кефіру |
Відварена яловичина, салат зі свіжих овочів |
Перед сном |
Склянка кефіру |
Фруктово-ягідний смузі |
200 г фруктового салату |
200 г кавуна або дині |
На весь день |
300 г черствого хліба, 30 г цукру, 15 г вершкового масла |