Дієта при хронічному пієлонефриті: меню та продукти

При ураженні ниркової тканини бактеріальною інфекцією розвивається пієлонефрит, який супроводжується сильними болями, що тягнуть у попереку, високою температурою, загальним нездужанням. Щоб зменшити виразність симптомів, полегшити нирки роботу, призначається стіл № 7 по Певзнеру з мінімальним вмістом білкової їжі.

Правила харчування при хронічному пієлонефриті

Метою дієти при патології нирок є усунення запалення. Якщо виконувати поради лікаря, можна оптимізувати роботу органів:

  • нормалізувати обмін речовин;
  • зменшити набряки;
  • знизити тиск;
  • полегшити виділення кінцевих продуктів обміну (сполук азоту, солей, токсинів);
  • запобігти розвитку тяжких ускладнень, включаючи ниркову недостатність;
  • виключити прогресування патології.

Дієта при загостренні хронічного пієлонефриту залежить від того, чи нормальний у пацієнта артеріальний тиск чи підвищений. За відсутності гіпертонії:

  1. Призначається раціон з білками 90-100 г (краще молочні протеїни), жирами 80-90 г, вуглеводами 450 г.
  2. На день покладено до 8-10 г солі, до 2 л рідини.
  3. Денна калорійність становитиме 3000-3200 ккал.
  4. Режим харчування ділиться на 4-5 прийомів їжі.

При підвищеному артеріальному тиску дієта передбачає:

  1. Обмеження солі до 2-4 г та білка до 80-90 г.
  2. Калорійність складе 2500-3000 ккал на добу, 60-80 г жирів (до 25% з яких припадає на вершкове масло).
  3. Споживання рідини за обсягом, що дорівнює кількості сечі, що виділяється – до 2 л.
  4. Режим харчування ділиться на 5-6 прийомів їжі.
  5. Раз на тиждень рекомендовано проводити розвантажувальні овочеві, фруктові, рисові або сметанні дні.

З усієї частки вуглеводів 80% повинні займати “повільні” – макарони з твердих сортів пшениці, крупи, хліб. Половину з частки білків займають тваринні протеїни. Харчування при хронічному пієлонефриті повністю забороняє соління, маринади, фастфуд, напівфабрикати, готові солоні продукти.

Слід виключити із раціону смажені, копчені страви – вони провокують запалення. Прийом алкоголю не рекомендований.

Заборонені та дозволені продукти

Дозволені продукти

Заборонені продукти

Черствий хліб, млинці, оладки

Фастфуд

Вегетаріанські супи

М'ясні, рибні бульйони

Нежирне м'ясо, риба

Копченості, соління, консерви, морепродукти, жирне м'ясо, риба, ковбаси

Картопля, буряк, капуста, морква, гарбуз, помідори, кабачки

Бобові, шпинат, редис, гриби

Крупи, макарони, гречка, вівсянка, кіноа

Яйця некруто

Молоко, сир, вершки, вершкове масло, сметана

Жирна сметана

Смалець, олія

Цибуля, часник, хрін, кріп, петрушка

Прянощі, чорний перець, соуси,

Ізюм, інжир

Ванілін, цукор, варення, мед, повидло, джем, цукерки

Компоти, киселі, слабкий чай, овочеві, фруктові соки

Алкоголь, алкогольні напої, кава

Дієта при хронічному пієлонефриті: меню та продукти

Особливості дієти при загостренні

Якщо хронічний пієлонефрит супроводжується недокрів'ям, в дієту включають залізовмісні продукти – гранати, суницю, полуницю, яблука. На стадії ремісії приймають слабомінералізовану гідрокарбонатну магнієво-кальцієву мінеральну воду. При гострому пієлонефриті рекомендується дотримуватися таких правил:

  1. При загостренні кілька днів пацієнт дотримується фруктово-овочевої дієти.
  2. При цьому дозволено прийом 2 л рідини (негазована вода, компоти, морси, фреші, неміцний солодкий чай, відвари рослин), ягоди, плоди, сечогінні овочі (кавуни, огірки, дині, кабачки).
  3. Виключено продукти, що викликають здуття живота (капуста, цибуля).
  4. При стиханні гострих симптомів у раціон вводять кисломолочні продукти, відварені рибу та м'ясо.

Дієта при хронічному пієлонефриті: меню та продукти

Меню

Дієта при пієлонефриті хронічного типу передбачає дрібний план харчування. Зразкове меню на 4 дні:

День тижня

1

2

3

4

Перший сніданок

Гречана каша з маслом, овочевий салат, неміцна кава з молоком

Морквяно-яблучний салат, манна молочна каша, неміцний чай

Паровий омлет, приготовлений за невеликої температури, овочевий салат, свіжий сік

Молочний суп, натуральний йогурт, жменя ягід

Другий сніданок

Сирний пудинг на пару (мінімальна обробка), склянка фруктового соку

Склянка фруктового соку

Відвар ромашки, 4шт. кураги

Чашка зеленого чаю, несолона галета

Обід

Вегетаріанський борщ, відварена риба з картопляним пюре, компот із сухофруктів

Овочевий суп, варене м'ясо з рисом, фруктовий кисіль

Овочевий суп, суфле з курки, парові овочі

Гарбузовий суп-пюре, плов із кролика

Вечеря

Манна молочна каша, тушкована морква з чорносливом

Сирний пудинг з яблучним пюре, чай

Сирна запіканка, склянка кефіру

Відварена яловичина, салат зі свіжих овочів

Перед сном

Склянка кефіру

Фруктово-ягідний смузі

200 г фруктового салату

200 г кавуна або дині

На весь день

300 г черствого хліба, 30 г цукру, 15 г вершкового масла

Дієта при хронічному пієлонефриті: меню та продукти

Відео

EuroMD
Додати коментар