Дієта при печії – як правильно харчуватися, заборонені та дозволені продукти

Дієта при печії є основою лікування більшості захворювань шлунково-кишкового тракту. Правильно підібране харчування значно покращує якість життя пацієнта завдяки нормалізації роботи органів шлунково-кишкового тракту та зниженню кількості рецидивів наявної патології.

Основні правила дієти при печії

Харчування при печії підпорядковується певним правилам. Вони включають як основні принципи здорового харчового раціону, так і особливі вказівки, пов'язані з клінічним перебігом хвороб, що виявляються даною симптоматикою.

Харчування при цьому симптомі вимагає чіткого дотримання рекомендацій:

  • Дробний прийом їжі (до 4-5 разів на день);
  • Невеликі порції страв (до 200 г на раз);
  • Відмова від вживання занадто холодної або гарячої їжі (ідеальна температура приготовлених продуктів – температура тіла);
  • Заборона на пізні вечері (вживання їжі пізніше двох годин до нічного сну);
  • Корисно випивати вранці за півгодини до сніданку склянку води, щоби підготувати шлунок до роботи;
  • У першу годину після їди слід уникати будь-яких фізичних навантажень, знаходження в горизонтальному положенні;
  • Необхідно ретельне, повільне пережовування їжі (приблизно 20-30 жувальних рухів на шматок);
  • Виняток із раціону гострої, пряної, надто солоної або солодкої їжі;
  • Вся їжа потребує ретельної термічної обробки;
  • Готувати страви краще на пару, в духовці або гасити, але не жарити.

Дієта при печії - як правильно харчуватися, заборонені та дозволені продукти

Дозволені та заборонені продукти

Не всі продукти при печії можна вживати в їжу. Підбір необхідних інгредієнтів для страв базується на їхній нездатності підвищувати кислотність шлунка і чинити подразнюючу дію на слизову оболонку його стінок. На основі цього принципу, всі продукти харчування умовно поділяють на дві групи: дозволені та заборонені.

Дозволені продукти

Заборонені продукти

Трав'яний та неміцний чай

Фрукти (яблука, банани, абрикоси, персики, груші та інші)

Солодкі сорти ягід (малина, полуниця, суниця, диня)

Овочі (картопля, капуста, броколі, баклажани, морква, кукурудза)

Пісні сорти м'яса, тушковані або приготовлені на пару

Нежирна риба

Крупи (манна, вівсяна, пшоняна, картопляна)

Хлібобулочні вироби виготовлені з пшеничного та кукурудзяного борошна

Макарони твердих сортів

Яйця

Сир, сметана, сири

Овочеві бульйони

Алкоголь

Кава та міцний чай

Газовані напої

Соки

Шоколад

Борошно вироби з борошна вищого гатунку

Солоні продукти

Напівфабрикати, копченості

Снекі

Жувальна гумка

Жирні сорти м'яса

Помідори, гострі сорти перцю

Імбир

Гриби

Соуси, спеції

Молоко

Цитрусові, кислі ягоди, незрілі фрукти

Продукти від печії

Довгі дослідження лікарів та вчених виявили, що певні продукти харчування не тільки не дратують слизову оболонку шлунка, а й надають на неї сприятливий вплив. Різні крупи, злакові і такі овочі та фрукти, як картопля, капуста, кукурудза та яблука мають велику кількість клітковини.

Це з'єднання пов'язує шкідливі речовини, що містяться в сучасних продуктах харчування, тим самим запобігаючи пошкодженню стінок ШКТ. Особливості хімічних зв'язків у клітковині призводять до покращення моторної функції шлунка та кишечника. Завдяки цим властивостям у пацієнтів зменшується кількість рецидивів печії.

Необхідно пам'ятати, що вживати такі продукти потрібно лише після термічної обробки. Сирі фрукти та овочі не тільки не покращать стан хворого, а й можуть спровокувати прогресування симптомів. Найкраще вживати в їжу відварені кукурудзу, картопля та запечені яблука.

Дієта при печії - як правильно харчуватися, заборонені та дозволені продукти

Меню на тиждень

Зразкове меню при печії є підмогою для тих, кому потрібна дієта, і допомагає розібратися, як можна комбінувати між собою дозволені продукти, щоб харчуватися не тільки корисно, але й смачно.

1 день

Сніданок

Обід

Вечеря

Нежирний сир, трав'яний чай, тост із чорного хліба зі шматочком сиру

Відварена куряча грудка, печена картопля, ягідний морс

Овочеве рагу з баклажанів, кабачків, чай на травах

2 день

Сніданок

Обід

Вечеря

Вівсяна каша на воді з молоком, какао

Риба, запечена в духовці під сметанним соусом, відварена брокколі, трав'яний чай.

Запечені яблука, зелений чай

3 день

Сніданок

Обід

Вечеря

Рисова каша, тост із чорного хліба з маслом, кисіль

Курячі котлети, приготовлені на пару, відварений рис, неміцний чай

Два відварені яйця, печене яблуко, трав'яний чай

4 день

Сніданок

Обід

Вечеря

Гречана каша, неміцний чорний чай, два тости

Суп на овочевому бульйоні з курячим філе, кукурудзяний тост, склянка морсу

Салат із свіжих овочів із рибним філе, компот із сушених яблук

5 день

Сніданок

Обід

Вечеря

Пшоняна каша, склянка морсу, бутерброд із сиром

Рагу з баклажанів, кабачків, м'ясні котлети, приготовлені на пару, трав'яний чай.

Картопля запечена в сирі, кисіль

6 день

Сніданок

Обід

Вечеря

Два варені яйця некруто, запечене яблуко, трав'яний чай

Відварена куряча грудка, овочевий салат, кисіль

Рисова каша на молоці, морс

7 день

Сніданок

Обід

Вечеря

Овочевий салат зі сметаною, тост з олією, морс

Овочевий суп, куряча котлета, трав'яний чай

Два запечені яблука, трав'яний чай

Відео

EuroMD
Додати коментар