Дієта при переддіабеті – правила харчування, повноцінне меню на тиждень

Проміжний стан організму, при якому підшлункова залоза виробляє інсулін у невеликій кількості або клітини тканин його не в змозі засвоїти, називається переддіабетом. Щоб уникнути загрози розвитку цукрового діабету та інших серйозних патологій, необхідно змінити спосіб життя, дотримуватись дієти.

Чи допоможе дієта запобігти діабету

Основа терапії переддіабету не медикаментозне лікування, а спеціальна низьковуглеводна дієта, що передбачає зменшення споживання тваринних жирів. Дієтичний раціон покращує чутливість тканин до інсуліну, попереджаючи небезпеку діабету.

Жодні інші заходи не нормалізують роботу підшлункової залози.

Якщо підкоригувати спосіб життя (відмова від шкідливих звичок, заняття спортом тощо) і постійно дотримуватися дієтичного харчування, уникнути розвитку цукрового діабету можна з 80% ймовірністю.

Яка дієта показана при переддіабеті

Пацієнтам із переддіабетичним станом лікаря рекомендують один із двох дієтичних столів: №8 або №9. Підбирається дієта лікарем. Стіл №8 показаний при надмірній вазі або на тяжкій стадії ожиріння. Дієта №9 призначається пацієнтам із нормальною масою тіла, але у яких діагностовано переддіабет.

Дієта при переддіабеті - правила харчування, повноцінне меню на тиждень

Дієтичний стіл 8

Дієтичні харчування при преддіабет №8 повністю задовольняє потреби людини в енергії та поживних речовинах. Калорійність раціону знижена за рахунок зменшення споживання тваринних жирів та відмови від простих вуглеводів. Їжу готують без солі на пару, у відвареному вигляді, тушкують або запікають. Стіл №8 передбачає дрібне харчування до 6 разів на добу. Хімічний склад та цінність:

Добова калорійність

Білки

Жири

Вуглеводи

Вода

1300-1660 ккал

70-80 г (зокрема 40 г білків тваринного походження)

60-70 г (зокрема 25 г рослинних жирів)

130-150 г

1-1,5 л

Дієта при переддіабеті - правила харчування, повноцінне меню на тиждень

Дієтичний стіл 9

Збалансована дієта при переддіабетному стані №9 призначена для контролю за рівнем цукру в крові. Дієтичний стіл сприяє нормалізації вуглеводного обміну. Харчування збагачене харчовими волокнами, використовуються цукрозамінники. Страви готують на пару, у запеченому, тушкованому чи відвареному вигляді. Дієта передбачає дрібне харчування до 5-6 разів на добу. Хімічний склад та енергетична цінність столу №9:

Добова калорійність

Білки

Жири

Вуглеводи

Вода

2200-2400 ккал

85-90 г (включаючи 45 г білків тваринного походження)

70-80 г (включаючи 30 г рослинних жирів)

300-350 г

1,5 -2 л

Дієта при переддіабеті - правила харчування, повноцінне меню на тиждень

Принципи харчування для профілактики діабету

Для запобігання розвитку цукрового діабету важливо дотримуватися принципів здорового харчування. Основним поштовхом у виникненні захворювання є вживання великої кількості цукру та швидких вуглеводів. Ці продукти, потрапляючи до організму людини, провокує стрімке підвищення у крові концентрації глюкози. Слід дотримуватися кількох правил харчування:

  1. Їжу з високим вмістом легкозасвоюваних вуглеводів (солодощі, мед, здобу та інші) вживати в дуже малих кількостях.
  2. У раціоні мають бути продукти із вмістом простих вуглеводів та клітковини (овочі, крупи, борошно грубого помелу та інші).
  3. Тварини жири слід максимально замінити на рослинні.
  4. Вживати лише нежирне м'ясо, а з птиці знімати шкіру.
  5. Їсти дробно малими порціями.
  6. Не голодати.
  7. Для перекушування використовувати низькокалорійну їжу.

Дієта при переддіабеті - правила харчування, повноцінне меню на тиждень

Що можна і що не можна їсти

Дієта при переддіабеті передбачає дозволені, помірно допустимі та заборонені продукти. До перших відносяться:

  • цільнозерновий або чорний хліб;
  • гречана каша;
  • нежирне м'ясо: індичка, кролик, курка;
  • ненасичені бульйони, супи;
  • бобові: квасоля, сочевиця, горох;
  • річкова, морська риба;
  • курячі, перепелині яйця;
  • нежирні молокопродукти;
  • зелень, овочі;
  • несолодкі фрукти, ягоди;
  • насіння гарбуза, соняшника, кунжуту;
  • компоти, джеми, киселі без цукру.

Дієта при переддіабеті - правила харчування, повноцінне меню на тиждень

Деякі продукти можуть знижувати рівень цукру, але їх не дозволяється вживати разом із лікарськими препаратами. До помірно допустимих відносяться:

  • капустяний сік;
  • прополіс;
  • грейпфрут;
  • топінамбур;
  • цикорій;
  • насіння льону;
  • рис, манка;
  • білий хліб;
  • макаронні вироби.

Дієта при переддіабеті - правила харчування, повноцінне меню на тиждень

Сучасна дієтологія останнім часом значно звузила перелік заборонених продуктів під час переддіабету. Це з передовими методами дослідження впливу різних речовин на організм людини. Продукти, які абсолютно протипоказані до споживання:

  • будь-які солодощі, цукор;
  • швидкі сніданки (кукурудзяні палички, мюслі);
  • вироби з борошна найвищого гатунку;
  • плавлені та м'які сири;
  • сир жирністю понад 2%;
  • ковбасні вироби;
  • жирні сорти м'яса;
  • пакетовані соки;
  • алкогольні напої.

Дієта при переддіабеті - правила харчування, повноцінне меню на тиждень

Меню під час переддіабету на тиждень

Дієтичне харчування дозволяє готувати різноманітні та смачні страви. Зразкове меню, яке можна використовувати при плануванні раціону на тиждень при переддіабеті:

Дні тижня

Сніданок

Ланч

Обід

Полудень

Вечеря

Понеділок

Гречана каша на воді, зелений чай, шматочок чорного хліба

Яблуко

Овочевий суп, житній хлібець, макарони, шматок запеченої риби

Знежирений сир, відвар шипшини

Кабачки, запечені з овочами та курячим фаршем.

Вівторок

Ячмінна каша, цикорій

Салат з овочів, заправлений олією, кава з цукрозамінником

Грибний суп, гречана каша, шматок відвареного м'яса.

Нездобне печиво, нежирний кефір

Сирна запіканка.

Середа

Сирники із знежиреного сиру, несолодкий чай

Сирі овочі, житній хлібець

Курячий бульйон, шматок запеченої індички, овочі на пару

Яблуко, домашній йогурт

Парова риба, сирі овочі, зелений чай.

Четвер

Перлова каша, цикорій, хлібець із висівного борошна

Кабачкові оладки

Овочевий суп, капустяний салат, парова куряча котлета

Салат із цвітної капусти

Суфле із птахів, запечені овочі, нежирний кефір.

П'ятниця

Вівсяна каша, цільнозерновий хлібець, несолодкий чай

Яблуко

Суп-пюре, свіжий огірок, два варені яйця

Печиво для діабетиків, кефір

Парова курячий пудинг, свіжа зелень, зелений чай.

Субота

Гречана каша, відвар шипшини

Салат з морепродуктів

Окрошка, риба, запечена в сметанному соусі, свіжі овочі

Сирний пудинг

Шматок відвареної яловичини, салат із цвітної капусти, кефір.

Неділя

Шпинат, запечений із яйцем, кава з молоком

Фруктовий салат, нежирний йогурт

Щи із свіжої капусти, запечена риба, овочеве пюре

Морквяні котлети

Овочеве рагу, шматок відвареної курки, відвар шипшини.

Дієта при переддіабеті - правила харчування, повноцінне меню на тиждень

Відео

EuroMD
Додати коментар