Дієта при загостренні геморою – заборонені та дозволені продукти, особливості раціону

При загостренні геморою важливо дотримуватись правильної дієти. Це захворювання безпосередньо з роботою товстої кишки – органу, де відбувається формування калу. При геморої вени, що знаходяться навколо анального отвору, розширюються, втрачають тонус, утворюють вузли, які можуть бути як усередині, так і зовні тіла.

Принципи харчування при загостренні геморою

Ця патологія нерідко супроводжується запаленням стінок вен і розташованих поруч тканин, появою тріщин, тромбів, кровотеч, болем, що посилюється під час дефекації. Щоб якнайменше травмувати розширені вени, вузли, запалену слизову оболонку товстої кишки, треба відмовитися від їжі, що подразнює шлунково-кишковий тракт.

Необхідно створити умови, що забезпечують м'яке навантаження на кишечник, що не допускає перенапруги.

З цією метою при розробці дієти слід враховувати наступні моменти:

  • Необхідно дотримуватися дробового харчування: треба відмовитися від триразового їди, додавши ще 2-3 до звичного розпорядку дня.
  • Порції при дробовому харчуванні повинні бути меншими за звичайні.
  • Час між сном та останнім прийомом їжі має становити 1,5-2 год, оптимальний варіант – 3-4 год.
  • Харчування при загостренні геморою передбачає відмову від перекушування.
  • Їжа має бути теплою: гаряча та холодна їжа дратує стінки кишечника.
  • Продукти потрібно ретельно пережовувати.
  • Дієта при загостренні геморою з кровотечею передбачає обмеження вживання солі (трохи більше 6-8 р на добу), т.к. вона сприяє розширенню вен, викликає подразнення травмованої слизової оболонки.
  • Їжа має містити вітаміни, мінерали (перш за все – калій, магній та залізо). Вони зміцнюють імунітет, покращують обмінні процеси, стимулюють перистальтику кишечника, що сприяє швидкому загоєнню запалених тканин.
  • Перевага віддавати негустим або рідким стравам, супам, при цьому вони повинні бути ситними, щоб хворий не відчував голоду.
  • Калорійна їжа порушує обмінні процеси в організмі, сприяє ущільненню калових мас. Проте, щоб людина не відчувала голоду, енергетична цінність раціону має становити 2,9-3,6 тис. ккал.

Дієта при гострому геморої передбачає дотримання водного режиму. Вживати треба лише чисту негазовану воду. Від чаю, соків, кави, алкоголю слід відмовитись. Протягом доби слід випивати від 1,5 до 2 л води. Рідина зробить кал м'яким, дозволивши уникнути запорів. Важливо: при нирковій недостатності або серцево-судинних захворюваннях воду у великих обсягах не можна вживати, тому водний режим слід узгодити з лікарем.

Дієта при загостренні геморою - заборонені та дозволені продукти, особливості раціону

Дозволені та заборонені продукти

Терапія геморою передбачаєдії, спрямовані на поліпшення скорочувальної здатності та роботи кишечника, утворення фекальних мас. З цим завданням допомагає впоратися клітковина, що міститься у фруктах, овочах, висівках. Вона сприяє виходу калу назовні, нормалізує баланс між патогенною та корисною мікрофлорою кишечника, що сприяє нормалізації роботи травної системи.

Хоча клітковина при геморої корисна, вживати її слід обережно: вона здатна спровокувати у хворого процеси бродіння, метеоризм. З цієї причини краще віддавати не сирим, а вареним овочам, які м'якше діють на кишечник. Необхідно обмежити вживання продуктів, що містять крохмаль і цукри, які теж призводять до підвищеного газоутворення. Розробляючи дієту при загостренні геморою, треба звірятися зі списком дозволених та заборонених продуктів:

Вид продукту

Дозволено

Заборонено

Другі страви

  • гречка;
  • вівсяна, ячна, перлова крупи, коричневий рис;
  • макарони з твердих сортів пшениці в невеликій кількості
  • манка, шліфований рис, інші каші з обробленого зерна (спроможні спровокувати запор);
  • макарони (викликають запор, особливо з борошна вищого гатунку)

Перші страви

Овочеві або приготовлені на вторинному м'ясному чи рибному бульйоні супи. Бажано без картоплі. Особливо корисний борщ, суп із перлівкою.

насичені м'ясні бульйони, слизові, грибні супи

М'ясо, морепродукти, яйця

Тушене чи варене нежирне м'ясо у вигляді фаршу. Можна запікати у фользі, але уникати вживання скоринки, що з'являється під час приготування. М'ясо важко перетравлюється, тому його потрібно вживати 2-3 рази на тиждень, у решту часу перевагу віддавати рибі. При геморої корисні такі продукти:

  • індичка;
  • телятина;
  • куряча грудка;
  • судак;
  • хек;
  • лящ;
  • короп;
  • тріска;
  • щука.

З яєць перевагу віддати омлету або звареним некруто (2 шт.). Корисна морська капуста

  • копченості;
  • жирне м'ясо;
  • риба;
  • яєчня;
  • зварені круто яйця;
  • бараняче свиняче сало;
  • консерви;
  • ковбаси, сосиски та ін.

Молочні вироби

кефір, йогурт, нежирний сир, інші кисломолочні продукти вживати щодня, особливо під час загострення

цільне молоко, жирний сир

Овочі та зелень (рекомендується близько 400 г на день), бобові, гриби

Варені, парені, сирі. Перевагу віддавати овочам, які не викликають роздратування:

  • гарбуз;
  • кабачки;
  • брокколі та цвітна капуста;
  • морква;
  • помідори,
  • буряк;
  • петрушка;
  • Зелена цибуля;
  • кріп;
  • термічно оброблений солодкий перець, цибуля.
  • гриби;
  • сира білокачанна капуста;
  • ріпа;
  • редька;
  • гострий перець;
  • картопля (обмежити);
  • шпинат;
  • щавель;
  • цибуля;
  • часник;
  • соління, маринади;
  • бобові (можна додавати трохи зеленого горошку)

Фрукти та сухофрукти

Сирі, в'ялені, як запіканок. Добре поєднувати з кефіром та сиром. Перевагу віддавати не кислим, але й солодким фруктам. Серед них:

  • абрикос;
  • кавун;
  • банан;
  • диня;
  • персик, нектарин;
  • слива;
  • яблука;
  • хурма.

Особливу увагу привернути до себе інжир, чорнослив, курагу. Щоб полегшити роботу кишечника, треба з'їдати їх по 10 штук на день.

  • виноград;
  • аґрус;
  • мандарини;
  • апельсини;
  • груші;
  • Червона смородина

Хлібобулочні вироби

хліб з цільнозернового борошна, з висівками, з борошна 2-го сорту

вироби з борошна вищого гатунку, смажені сухарики, бутерброди

Рослинні олії

всі види, особливо корисні лляне та оливкове

протипоказано при жовчнокам'яній хворобі

Десерти

сирні запіканки

Повна заборона: шоколад, цукерки, солодка випічка, здобні булки, кисіль, чіпси.

В обмежених кількостях: мед, пастила, варення, мармелад

Особливості дієти при запорах та проносах

Геморой нерідко супроводжується запором або проносом, тому важливим завданням розробки дієти є нормалізація стільця.

Особливо небезпечний запор, який викликає підвищену напругу м'язів анального отвору, через що вени переповнюються кров'ю і розширюються.

У цьому кал тисне на стінки кишечника, пошкоджуючи їх, порушуючи кровообіг. Рідкий стілець теж небезпечний. Під час дефекації він викликає запалення слизової оболонки, призводить до її висушування, появи тріщин та інших ускладнень.

Під час розробки дієти обов'язково треба враховувати, супроводжується загострення геморою запором чи проносом. Виходити потрібно з наступних даних:

Запор

Пронос

Каші

варити на воді з олією

Показано рисову кашу

Продукти з підвищеним вмістом білка (м'ясо, сир)

не більше двох разів на тиждень

нежирне м'ясо птиці, риби, приготовлене на пару

Кисломолочні продукти

дозволені

заборонені

Овочі фрукти

дозволені

Відмовитися від свіжих фруктів та овочів. Корисні печені яблука без шкірки.

Солодощі

заборонені, дозволені лише сухофрукти та мед

небажані

Борошняні вироби

відмовитися або суттєво обмежити

вчорашній хліб, вироби з цільнозернового борошна

Дієта при загостренні геморою - заборонені та дозволені продукти, особливості раціону

Меню

Розробляючи дієту при загостренні геморою, потрібно розраховувати на п'ятиразовий прийом їжі. За основу можна взяти таке меню:

1 день

2 день

3 день

Сніданок

  • омлет;
  • салат, заправлений олією;
  • хліб з висівками;
  • чай на травах
  • омлет із овочами;
  • фруктовий салат;
  • трав'яний чай
  • омлет;
  • пюре із сухофруктів та висівками;
  • печиво;
  • настій шипшини

Другий сніданок

  • печиво з висівками;
  • печене яблуко
  • печиво
  • печені яблука;
  • хлібці з висівками

Обід

  • Борщ зі сметаною;
  • варене м'ясо;
  • пюре з моркви та буряків;
  • компот
  • буряк;
  • варене м'ясо чи котлета на пару;
  • вінегрет із рослинною олією;
  • відвар шипшини
  • овочеве рагу з куркою;
  • запечена риба;
  • салат з брокколі та помідорів;
  • трав'яний чай

Вечеря

  • овочеві голубці;
  • гречаний крупеник із сухофруктами та сиром;
  • чай на травах
  • запечена риба із овочами;
  • салат з яблук, моркви та чорносливу;
  • кефір
  • перець, фарширований нежирним сиром;
  • трав'яний чай

Перед сном

  • кефір, йогурт, ряженка та сухофрукти

інжир

кефір із чорносливом

Відео

EuroMD
Додати коментар