Гастроентеролог розповіла про запобігання отруєнням влітку

Гастроентеролог розповіла про запобігання отруєнням влітку

Щоб уникнути отруєнь влітку, варто частіше мити руки та стежити за якісним прожарюванням продуктів. 

Влітку ризик харчової інфекції вищий за рахунок того, що продукти при спекотній погоді псуються дуже швидко. Так, наприклад, сире м’ясо, птиця, риба та морепродукти (у тому числі мариновані), м’ясні делікатеси та бутерброди, салати, нарізані фрукти та овочі, а також молочна продукція поза холодильником збережуть свою свіжість лише на дві години, а в спеку (при температурі вище 32 ° C) і зовсім не більше години.

Також лікар нагадала про те, що важливо мити руки з милом, приходячи з вулиці, після відвідування туалету та перед їжею, а пити варто лише кип’ячену або бутильовану воду. Крім того, не варто купувати салати або готове м’ясо в тих місцях, де дотримання санітарних норм є сумнівним.

Пахомовська зазначила, що навіть плоди із власного саду та городу необхідно ретельно промивати під проточною водою, також варто утриматися від покупки грибів із рук. Збирати їх варто тільки якщо добре в них розбиратися. Важливо також, за словами лікаря, влітку на пікніку готове м’ясо чи рибу тримати на грилі (при 60 °C і вище) до подачі.

«Використовуйте для м’яса, риби, овочів, хліба різні дошки для обробки. Не пропонуйте гостям маринад з-під сирого м’яса (риби) як соус до готової страви», — наголошує лікар.

Навіть якщо прострочений продукт нормально виглядає і приємно пахне, його не можна вживати в їжу. Вона також порекомендувала міняти губки для миття посуду та кухонні рушники кожні 3–5 днів, тому що вологість та тепло сприяють розмноженню патогенних бактерій.

Якщо людина все-таки отруїлася, то гастроентеролог рекомендує терміново промити шлунок, прийняти сорбенти, а для профілактики зневоднення використовувати розчини для пероральної регідратації. “Якщо біль у животі або слабкість наростають, з’явилися світлобоязнь, головний біль, лихоманка, висипання на тілі або кров у калі – зверніться до лікаря”, – сказала фахівець.

EuroMD
Додати коментар