Каша при панкреатиті (пшоняна, манна, ячна), які ще можна їсти

Каші при панкреатиті складають головну частину щоденного раціону хворого. Їх можна їсти через дві-три доби після зняття гострого стану. Вживання таких страв показано протягом тривалого часу, доки не буде відновлено функцію ураженої підшлункової залози.

Ці страви містять у собі велику кількість поживних речовин і вітамінів, мають приємний смак. При цьому вони добре засвоюються хворою на травну систему пацієнта. Ці характеристики спричиняють доцільність вживання даного виду їжі під час відновлювального періоду після загострення патології.

Однак не всякі каші можна їсти при захворюванні на підшлункову залозу. Деякі страви суворо протипоказані. Наприклад, манна каша при панкреатиті вважається одним із «дозволених» продуктів, тоді як від пшоняної слід відмовитися. Далі у тексті буде розказано, із чим це пов'язано.

Дозволені та заборонені каші

Розглянемо, які види можна вживати пацієнтам із панкреатитом та які суворо протипоказані. Також торкнемося питання про правильне приготування цих страв та про те, як вони можуть допомогти розширити раціон у період відновлення після загострення запалення підшлункової залози.

Які каші можна їсти при панкреатиті?

  • рисову;
  • манну;
  • перлову;
  • вівсяну;
  • гречану.

“Забороненими” вважаються такі види:

  • пшоняна;
  • ячна;
  • приготовані з бобових – чечевична, горохова;
  • кукурудзяна;
  • пшенична.

Що стосується кукурудзяної, горохової та пшоняної, то їх не можна їсти під час неповної ремісії. Після настання стійкої ремісії вони перестають бути «забороненими», проте лікарі не рекомендують вживати їх у жодному разі.

Каша при панкреатиті (пшоняна, манна, ячна), які ще можна їсти

Вівсянка – один із найкращих видів каші при запаленні підшлункової залози

Якщо пацієнт хоче додати такі страви до свого раціону, то вводити їх варто потроху. Спочатку їх можна їсти лише добре розвареними, маленькими порціями. Пшеничну та ячну кашу можна додавати в період ремісії, головне, щоб їх прийом не був надто частим.

Як вживати каші при панкреатиті

Якщо у пацієнта діагностовано загострення панкреатиту, йому можна їсти лише ті продукти, які входять до списку “дозволених”. Почати додавання їх можна з рисової, яку можна вживати вже з другого або третього дня хвороби. Протягом першої семи діб у раціон може бути включена гречана, перлова, манна та вівсяна каші.

У гостру фазу хвороби пацієнт повинен їсти лише напіврідкі страви з досить в'язкою консистенцією. Готувати їх можна або на воді або на молоці, змішаному в рівних пропорціях з водою. Додавати сіль, олію чи цукор забороняється. При приготуванні слід дочекатися повного розварювання, після чого збити блендером або ретельно перетерти. Повинна вийти маса однорідної структури. Якщо є кавомолка, то можна спочатку досягти подрібнення крупи, з якої потім зварити страву.

Коли настає період ремісії і пацієнту можна відмовитися від механічного щадіння, при приготуванні можна відмовитися від перетирання. Це дозволяє зберегти в каші більше корисних речовин, які необхідні хворому на відновлення. У цей час можна їсти молочні каші, додавати в них олію, цукор чи сіль у помірних кількостях.

Особливості різних видів каш

Рисова

Корисні якості каші з нешліфованого рису:

  • в ній міститься велика кількість складних вуглеводів, що насичують на тривалий період часу;
  • не підвищують навантаження на підшлункову залозу, оскільки досить легко перетравлюються;
  • не надають подразнюючої дії на стінку травного тракту;
  • рис здатний збирати на своїй поверхні шкідливі речовини, що перебувають у просвіті кишечника, та виводити їх;
  • при вживанні рису стінки шлунка обволікаються клейковиною, що дуже важливо для лікування гастриту та виразки – це дозволяє знизити рівень впливу шлункового соку на слизову оболонку і зменшити вираженість запалення.

При вживанні рисової каші слід пам'ятати про те, що вона має невелику закріплюючу дію. Тому не варто їсти її у великих кількостях і надто часто. Якщо у пацієнта запор, від такої страви краще відмовитись.

Вівсяна

Геркулесова каша, як і рисова, має у своєму складі багато слизових оболонок, які обволікають стінки шлунка і кишечника. Вона також досить легко перетравлюється і не викликає почуття тяжкості у животі. Поживність її забезпечується вмістом у ній білка та рослинних жирів, що швидко всмоктуються у травному тракті.

Каша при панкреатиті (пшоняна, манна, ячна), які ще можна їсти

Від пшоняної каші в гостру фазу хвороби краще відмовитись

Корисні властивості цієї страви пов'язані з придушенням активності ферментів підшлункової залози, які здатні підтримувати запальні процеси у хворому органі. У той час як рисова каша сприяє запору, вівсяна, навпаки, стимулює вплив на м'язові клітини кишечника.

Манна

Цей різновид відрізняється дуже ніжною консистенцією. Тому вона є незамінним компонентом будь-якої дієти, що щадить. Її приготування дуже зручне, тому що немає потреби в перетиранні готової каші.

Засвоєння цієї страви відбувається дуже легко, швидко з'являється відчуття ситості. Воно не має подразнюючої дії на кишечник і шлунок, не викликає виділення великої кількості ферментів підшлункової. Тому манна каша вважається повністю дієтичною стравою. Недоліком її є малий вміст вітамінів та здатність призводити до запорів. Через це не рекомендується їсти її щодня.

Гречана

Цей вид каші є найкращим варіантом за вмістом корисних речовин – жодна інша крупа не може похвалитися такою кількістю вітамінів та мінеральних елементів. Вона незамінна в дієті пацієнтів з хронічним панкреатитом, оскільки містить багато білка, який легко засвоюється травним трактом людини.

Перлівка

Перлова каша, приготовлена досить в'язкою, також містить велику кількість речовин, що обволікають слизову оболонку. Водночас вона здатна збирати токсини, що знаходяться у просвіті кишечника, сприяти їх виведенню.

Нестача перловки полягає в тому, що ця крупа має високу щільність, вона досить жорстка. Тому її слід довго розварювати та перетирати, щоб вона повністю засвоїлася травною системою пацієнта. Особливо це стосується періодів неповної ремісії та загострення захворювання.

Пшонка

Пшоняна каша при панкреатиті може стати причиною загострення. Це з великим вмістом у ній полісахаридів, які погано перетравлюються при поразці підшлункової залози. Тому включати до раціону її можна лише після досягнення стійкої ремісії. При цьому не слід вживати її щодня, краще робити невеликі перерви.

Пшенична та ячна

Ячка та пшенична каша при панкреатиті також можуть стати причиною загострення. Тому їх слід вживати обережно під час ремісії. У них міститься велика кількість клейковини та інших речовин, що дають тривале відчуття ситості, але також навантажують підшлункову залозу. Вони багаті на вітаміни групи B, який необхідний пацієнтам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Каша при панкреатиті (пшоняна, манна, ячна), які ще можна їсти

Гречана каша містить усі корисні речовини, необхідні для хворого

Ячна каша при панкреатиті може спричинити відчуття переповненості шлунка, тяжкість у животі та інші неприємні симптоми. Щоб запобігти цьому, рекомендується вживати цю страву невеликими порціями, не їсти ячку щодня.

Каші з бобових

Недоліком цих страв є їхня здатність викликати метеоризм. Це з великим вмістом у яких клітковини. Пацієнтам з панкреатитом від них краще відмовитись, оскільки надмірна газоутворення не тільки може стати причиною неприємних відчуттів та болю в животі, але й спровокувати загострення.

Кукурудзяна каша

Навіть після варіння протягом тривалого часу кукурудзяна каша залишається твердою. Причина цього пов'язана з наявністю у такій крупі великої кількості грубої клітковини. Вона погано перетравлюється, суттєво навантажує підшлункову залозу. Тому пацієнтам із панкреатитом від неї краще повністю відмовитись.

Людям із захворюваннями підшлункової залози необхідно додавати каші до раціону. Це може прискорити процес одужання. При виборі страв слід оцінити переваги і недоліки кожного виду каші, щоб не допустити вживання «забороненої». Також не варто зупинятися лише на одному виді крупи, тому що чергування каш дозволить забезпечити пацієнта всіма необхідними речовинами.

EuroMD
Додати коментар