Чи можна їсти мед при панкреатиті підшлункової залози, чи ні, лікування

Мед має безліч корисних властивостей. До його складу входять ферменти, вітаміни, мікроелементи та інші речовини, необхідні нормального функціонування організму. Тому часто його використовують для лікування різних захворювань, застосовують як інгредієнт для приготування страв, а також вживають з чаєм.

Чи можна їсти мед при панкреатиті чи ні? На це питання фахівці не можуть дати однозначної відповіді. Деякі лікарі вважають цей продукт виключно корисним для травної системи, інші забороняють пацієнтам його вживання навіть після заспокоєння запального процесу. Розберемося, яку користь надає мед по відношенню до підшлункової залози, і чим він може бути небезпечний для хворого органу.

Підшлункова залоза та вуглеводи

Майже повністю мед представлений вуглеводами, тому, перш ніж говорити про позитивні та негативні особливості продукту, слід розібратися, як реагує підшлункова залоза на вживання цих речовин.

Вуглеводи необхідні роботи всіх органів прокуратури та систем організму людини. Ці речовини спочатку розщеплюються до моносахаридів, після чого проникають у клітини, забезпечуючи їх енергією. Щоб із крові цукор міг потрапити у тканини, потрібна наявність гормону інсуліну, який виробляється підшлунковою залозою при виникненні гіперглікемії.

У випадках, коли структура органу порушена, знижується його здатність виділяти цей гормон. Тому мед при панкреатиті підшлункової залози може призвести до значного підвищення глюкози крові. Це необхідно враховувати при доборі дієтотерапії пацієнтів.

Корисні властивості

Цей продукт широко застосовується у дієтології та інших галузях медицини. Більшість меду представлена вуглеводами, що зумовлює його високу калорійність. Тому, щоб запобігти розвитку різноманітних ускладнень, рекомендується їсти його в невеликих кількостях. Наявність патології травного тракту може бути протипоказанням до прийому цього засобу.

Чи можна їсти мед при панкреатиті підшлункової залози, чи ні, лікування

Мед містить безліч корисних для організму речовин

У тих випадках, коли пацієнт вживає мед і медову воду, згідно з рекомендаціями лікарів, цей продукт матиме наступні позитивні властивості:

  • антибактеріальний ефект, пригнічення зростання хвороботворних мікробів, запобігання розвитку бактеріального запалення в тканинах;
  • посилення імунітету та захисних сил;
  • стимуляція функціонування шлунково-кишкового тракту;
  • зниження ризику розвитку онкологічної патології як підшлункової залози, так і інших органів;
  • зниження концентрації токсичних речовин у крові;
  • насичення організму необхідними поживними речовинами, вітамінами та мікроелементами.

У меді міститься велика кількість вуглеводів із простою будовою (глюкоза, фруктоза). Для їхнього розщеплення не використовуються ферменти підшлункової залози. Це означає, що вживання препарату не призводить до посилення активності цього органу, отже, неспроможна спровокувати загострення.

Найчастіше гречаний мед при панкреатиті та інших патологіях травної системи можна використовувати за відсутності ознак гострого запалення. Тому самостійно додавати цей продукт у раціон не рекомендується. Краще спочатку пройти обстеження у лікаря, який може оцінити функціональний стан підшлункової залози та виявити наявність інших захворювань.

Небезпечні властивості меду при панкреатиті

Крім зазначеного вище позитивного впливу даного продукту бджільництва на травну систему та організм в цілому, при неправильному використанні він може призвести також до небажаних результатів. Пов'язано це з наступним:

  • прості вуглеводи, що містяться в меді, підвищують концентрацію глюкози крові, призводять до виникнення гіперглікемії. Для запобігання розвитку цього стану підшлунковою залозою в нормі викидається в кров гормон інсулін. Без належної терапії медикаментозного панкреатиту чи запалення іншої природи ендокринна функція органу значно знижується. Це означає, що вживання меду у гостру фазу хвороби може спричинити розвиток таких патологій, як цукровий діабет;
  • Мед здатний викликати алергічні реакції у пацієнтів. Тому людям, схильним до таких станів, є цей продукт протипоказаний.

Так як вживання даного продукту може призвести до розвитку небажаних реакцій, тільки лікар повинен визначати, чи мед можна при панкреатиті. Розглянемо, у яких випадках допускається додавання їх у раціон.

Застосування меду при панкреатиті

Позитивні та негативні властивості меду при панкреатиті по-різному виявляються залежно від стадії захворювання. Крім того, важливу роль відіграє форма патології, наявність або відсутність ускладнень та інші фактори.

Гостра форма панкреатиту та загострення хронічного

Панкреатит на стадії загострення характеризується наявністю запальних змін у тканинах залози. Насамперед це проявляється її набряком, який призводить до порушення функціонування екзо- та ендокринних клітин. Це означає, що для того, щоб створити відповідні умови для одужання, необхідно забезпечити мінімальне навантаження на підшлункову залозу. Тому за стандартом надання першої медичної допомоги на початку хвороби пацієнтам показано повний голод, заборонено їсти будь-яку їжу.

Чи можна їсти мед при панкреатиті підшлункової залози, чи ні, лікування

Забрусний мед має найбільшу кількість корисних властивостей

Таким чином, у гостру фазу захворювання вживати мед заборонено. Вводити його в раціон можна не раніше ніж через чотири тижні після загострення хронічної форми хвороби або трьох місяців при гострій формі патології.

Ремісія хронічного панкреатиту

Ця стадія патологічного процесу характеризується відсутністю запальних змін у тканинах залози. Тому таким пацієнтам можна їсти мед у помірних кількостях. Винятком є лише люди з цукровим діабетом – у них вживання цього продукту може призвести до розвитку гіперглікемії.

Важливо! Перед включенням меду до раціону рекомендується пройти глюкозотолерантний тест, виконати аналіз крові на кількість глікованого гемоглобіну. Це допоможе визначити наявність або відсутність цукрового діабету навіть у разі прихованого перебігу.

За відсутності симптомів захворювання рекомендується їсти мед по одній столовій ложці за 30 хвилин до сніданку. При цьому не слід покладати великі надії лише коштом народної медицини. Завжди основою терапії гострого чи хронічного панкреатиту має бути прийом медикаментів.

Важливо також уникати одночасного прийому ліків та меду, оскільки це може посилити навантаження на систему травлення пацієнта. Краще, щоб між вживанням меду та пігулок був проміжок часу не менше 40 хвилин.

Під час ремісії захворювання також рекомендується звертати увагу на кількість вуглеводів, що вживаються за день. Дієта при панкреатиті обмежує кількість таких речовин до 350 г на добу. Оскільки мед є багатим джерелом вуглеводів, його можна їсти лише в невеликій кількості. Якщо при цьому з'являються найменші ознаки виникнення запального процесу, рекомендується змінити раціон у бік щадного.

Поєднання панкреатиту та холециститу

При одночасному хронічному запаленні підшлункової залози та жовчного міхура вживання меду може суттєво покращити стан хворого. Речовини, які у продукті, можуть збільшити тонус жовчовивідних шляхів, посилити процеси розщеплення жирів.

Це допомагає знизити навантаження на підшлункову залозу та жовчовивідні шляхи і таким чином створити щадні умови для цих органів. При цьому найкраще їсти натще забрусний мед, який відрізняється тим, що в ньому містяться також кришечки сотів і невелика кількість воску. Наявність таких домішок свідчить про зрілість препарату. Це означає, що у ньому містяться всі необхідні речовини.

Такий сорт меду має антимікробну дію, підтримує тонус жовчовивідних шляхів, покращує функціонування кишечника. Також він позитивно впливає на процеси кровотворення, бере участь в обміні жирів та інших речовин.

Чи можна їсти мед при панкреатиті підшлункової залози, чи ні, лікування

При вживанні меду необхідно контролювати рівень цукру в крові

Лікування гострого панкреатиту у поєднанні з холециститом та гастритом потребує великого терпіння від пацієнта. Важливо суворо дотримуватися рекомендацій лікаря, щоб запобігти переходу хвороби в хронічну стадію. Дієтичне харчування у таких хворих має включати 5-6 прийомів їжі невеликими порціями. Раціон при цьому повинен бути збалансований за вуглеводами, білками та жирами.

Мед більш ніж на 80% складається з вуглеводів, тому вживання великої кількості цього продукту при захворюванні може спровокувати загострення. Як і у випадку з лікуванням хронічної форми панкреатиту, необхідно поєднувати народне та медикаментозне лікування.

Існує два варіанти вживання меду при поєднанні холециститу з панкреатитом:

  • вранці та ввечері по 2-3 столові ложки до їжі та прийому медикаментів;
  • тричі на добу обсягом трохи більше столової ложки до вживання їжі.

Таке лікування допоможе покращити роботу травної системи. Для посилення проносного та стимулюючого перистальтику кишечника ефекту можна додати до меду у рівній пропорції сік алое. Такий засіб треба пити за 30-40 хвилин до їди. Тривалість лікувального курсу – два-три місяці.

Панкреатит та мед далеко не завжди поєднуються. При лікуванні захворювання важливо дотримуватися суворої дієти в залежності від стадії патологічного процесу. Тільки застосовуючи комплексний підхід до терапії можна домогтися одужання чи стійкої ремісії.

EuroMD
Додати коментар