Кисіль при панкреатиті: чи можна його пити, рецепти приготування

Традиційний російський напій кисіль при панкреатиті може стати відмінним засобом відновлення порушеної функції травної системи. Проте не всі його види корисні, тому слід знати, у яких випадках цей вид їжі можна додати до раціону пацієнта, а коли його краще виключити.

Прикладом може бути відомий серед дієтологів напій Ізотова, який виготовляється з вівсяної крупи. Завдяки речовинам, що входять до його складу, він благотворно впливає на травний тракт хворого, сприяючи нормалізації його роботи. У тих випадках, коли напій виготовлений з кислих фруктів, від його вживання слід відмовитися, оскільки великий ризик, що його вживання призведе до погіршення стану пацієнта. Розглянемо які корисні властивості він має.

Користь киселю

Приготовлений з натуральних інгредієнтів кисіль не тільки має приємні смакові якості, але й корисний при хворобах травної системи. Якщо вдалося досягти ніжної консистенції, він обволікатиме слизову оболонку шлунка і кишечника, запобігаючи розвитку в ній запалення. Крім того, його структура сприяє при вживанні швидкого насичення.

Кисіль при панкреатиті: чи можна його пити, рецепти приготування

Кисіль за рецептом Ізотова дуже корисний при хворобах ШКТ

Найбільш корисним вважається кисіль Момотова, або Ізотова, який можна приготувати в домашніх умовах, для чого потрібна лише невелика кількість вівса. Ця крупа при розварюванні дає велику кількість клейковини, яка обволікає слизову, а також збирає на собі токсини, що скупчилися в шлунково-кишковому тракті, допомагаючи вивести їх.

Можна сказати, що будь-який вид киселю при панкреатиті має позитивні властивості та не має протипоказань.

До корисних характеристик належать також:

  • напій можна вживати навіть під час загострення хвороби. Це з тим, що він сприяє посиленню виділення соку підшлункової залози, уповільнює запальний процес. Тому, якщо регулярно пити цей напій, можна забезпечити травній системі умови, в яких вона зможе повністю відновитися після хвороби;
  • навіть за порушення роботи ШКТ цей напій може добре всмоктуватися і засвоюватися. Це дає можливість добре втамовувати почуття голоду навіть за наявності виражених запальних змін – часто для цього достатньо однієї склянки;
  • лляний або приготований з вівса кисіль покриває слизову оболонку плівкою, яка захищає її від агресивних факторів внутрішнього середовища шлунка та кишечника. Це допомагає не тільки зняти неприємні симптоми, але також прискорює одужання;
  • напій з ягід або фруктів дає можливість заповнити нестачу корисних речовин в організмі, запобігти розвитку гіповітамінозу, який часто супроводжує хворих із патологіями ШКТ.

Чи можна кисіль при панкреатиті? Знаючи всі позитивні сторони даного напою, стає зрозумілим, що він не тільки не протипоказаний при даному захворюванні, але може стати частиною лікування разом з дієтотерапією. Щоб питво його дало позитивні результати, необхідно знати рекомендації щодо його вживання.

Як правильно пити кисіль

Дієтологи розробили спеціальні рекомендації про те, як потрібно правильно вживати цей напій. Вони дозволяють знизити ризик загострення панкреатиту та підвищити користь. Полягають вони в наступному:

  • у перші два-три дні після початку загострення захворювання слід дотримуватись повного голоду. Допускається вживання чистої води. Це необхідно для того, щоб травна система була повною, не виробляючи ферментів, які можуть посилити вираженість запалення;
  • після цього терміну в раціон вводять кисіль у невеликій кількості. Краще почати з вживання молочного чи лікувального напою. Рекомендується пити щодня трохи більше 150 мл продукту;
  • через п'ять діб після цього обсяг порції можна збільшити до склянки (250 мл). При цьому слід відмовитись від ягідних або фруктових добавок при його приготуванні;
  • після досягнення стійкої ремісії хронічного панкреатиту обмеження вживання киселю знімаються. Але все ж таки не рекомендується додавати в нього фрукти і ягоди, які містять кислоти, тому що вони сприятимуть подразненню слизової оболонки ШКТ.

Дотримуючись цих простих правил дієтотерапії, можна швидко домогтися стійкої ремісії і запобігти повторному загостренню захворювання. Це стосується також інших страв, які протипоказані в гострому періоді хвороби.

Способи приготування киселю

Рецепт найкориснішого киселю при панкреатиті запропонував лікар Ізотов. Для його приготування слід взяти головний компонент – вівсяні пластівці. Вони разом з водою та кефіром є основою лікувального напою. За останні роки було запропоновано безліч різних варіантів цього киселю, які можуть мати суттєві відмінності від оригінального. Але вони дуже корисні при панкреатиті.

Кисіль при панкреатиті: чи можна його пити, рецепти приготування

Від ягідного киселю при панкреатиті слід відмовитися.

Щоб приготувати кисіль, слід змішати воду з кефіром та варити до загусання на повільному вогні. За смаком туди можна додати трохи меду. Також туди слід насипати трохи вівсяної крупи, клейковина якої має стати основою напою. Загальний обсяг повинен вийти в межах 250 мл. Приймати кисіль слід один раз на день уранці. Після цього потрібно відмовитись від їжі на 3-4 години.

Якщо пити цей напій регулярно, можна не лише позбутися проявів найпоширеніших хвороб травної системи, але також покращити функціонування інших внутрішніх органів та систем. Це можливо завдяки його здатності виводити токсичні речовини.

Панкреатит – це захворювання, якого непросто позбутися. Чималу роль у лікуванні грає дієтотерапія. Вживання киселю разом із застосуванням медикаментозних засобів дозволить знизити навантаження на травну систему та створити умови для якнайшвидшого одужання.

EuroMD
Додати коментар