Кабачки при панкреатиті: можна чи ні, корисні рецепти

Кабачок – це інгредієнт багатьох страв російської кухні. На основі цього овоча можна приготувати безліч смачних та корисних страв, наприклад, рагу, кабачкову ікру, пюре тощо. У цих плодах міститься велика кількість корисних речовин, які не лише покращують обмін речовин, насичують організм вітамінами, а й стимулюють перистальтику кишок, допомагають виводити токсини.

Чи можна їсти кабачки при панкреатиті? Незважаючи на перераховані вище позитивні особливості цього овочу, відповісти на це не так просто. Насамперед варто відзначити, що тільки лікар визначає, які продукти входять до раціону пацієнта, а які мають бути виключені. Однак у більшості випадків відповідь на питання про те, чи можна вживати кабачки при запаленні підшлункової залози, залежить від різновиду та стадії захворювання.

Хронічний панкреатит

Пацієнтам, які не мають ознак гострого запалення підшлункової залози, можна їсти кабачки. Єдиною умовою при цьому є те, що вони мають бути достатньо термічно оброблені. Це, стосується як панкреатиту, а й інших захворювань травної системи, лікування яких вимагає зниження навантаження на уражені органи.

Вживання сирих овочів заборонено з тієї причини, що містяться у великих кількостях кислоти. Ці речовини мають подразнюючу дію на слизову оболонку травного тракту, тим самим стимулюючи вироблення ферментів.

При запаленні підшлункової залози знижується активність її екзокринних клітин, тому їх додаткова стимуляція призведе до посилення патологічного процесу в них. Крім підвищення навантаження на хворий орган, у пацієнта також відзначатиметься порушення травлення. Це проявляється метеоризмом та діареєю.

Щоб запобігти розвитку неприємних симптомів, пацієнтам з хронічною формою панкреатиту рекомендується їсти кабачки лише після досягнення стійкої ремісії.

Визначити це можна за відсутності наступних проявів:

  • больових відчуттів;
  • порушення травлення;
  • мінімальної частки засвоєних поживних речовин.

Навіть за повної відсутності скарг з боку пацієнта необхідно дотримуватися ряду правил при вживанні кабачків або страв з цього овоча. Насамперед не рекомендується їсти більше 250 грамів такої їжі на день. Це усереднене значення, більш точно максимально допустима кількість овочів на добу можна дізнатися у лікаря. Він оцінить індивідуальні особливості організму пацієнта, його загальний стан, а також функціональні можливості підшлункової залози.

Кабачки при панкреатиті: можна чи ні, корисні рецепти

Кабачки краще вживати у вареному вигляді

Якщо фаза ремісії змінюється загостренням хронічного панкреатиту, необхідно виключити кабачки з раціону. Це допоможе запобігти виникненню ускладнень та неприємних симптомів.

Гостра форма панкреатиту

Кабачок вважається гіпоалергенним овочом, у відповідь на вживання якого небажані реакції відзначаються дуже рідко. Також він не містить клітковини, яка стимулює викид великої кількості ферментів та підвищує навантаження на травну систему хворого. Незважаючи на ці особливості, за наявності гострого запалення підшлункової залози вживати кабачок протипоказано.

При легкому перебігу захворювання допускається додавати його до інших страв, наприклад, у каші. Повною мірою цей овоч додають до раціону тільки після стихання всіх проявів запального процесу, а також зникнення симптомів захворювання. Починають із невеликої кількості у поєднанні з іншими стравами.

Для запобігання виникненню небажаних ефектів допускається додавати кабачки в дієту в кількості не більше двох столових ложок за один прийом їжі. При цьому вони обов'язково мають бути у складі інших страв. Якщо після цього не з'являються ознаки відновлення захворювання, кількість поступово доводять до 100 грамів. Заборонено перевищувати це значення.

Кабачкова ікра при панкреатиті

Однією з найсмачніших страв, які можна приготувати з цього овочу, є кабачкова ікра. Незважаючи на це, усім пацієнтам із запальними захворюваннями травної системи протипоказано вживати її у будь-яких кількостях. Це пов'язано з тим, що в ній, крім власне кабачка, міститься велика кількість заборонених для хворих на панкреатит продуктів:

  • спецій;
  • перцю;
  • часнику;
  • олії у великій кількості;
  • консервантів, якщо ікра промислового виробництва.

Ці компоненти мають сильну подразнюючу дію на стінку травного тракту. Тим самим вони можуть призвести до загострення або посилення перебігу запальної патології. З цієї причини кабачкову ікру пацієнтам з панкреатитом заборонено.

Дозволені страви

З кабачків можна приготувати безліч різноманітних страв, які мають відмінні смакові якості і не надають негативного впливу на шлунково-кишковий тракт. Вони допомагають поліпшити процеси травлення, прискорюють обмін речовин, зменшують прояви захворювання. Тому їх дозволено їсти людям із панкреатитом.

Кабачки при панкреатиті: можна чи ні, корисні рецепти

Супи-пюре корисні при захворюваннях ШКТ

Розглянемо кілька прикладів таких страв. Для їх приготування не потрібно багато часу та сил, тому кожен може додати їх у свій раціон у період лікування загострення панкреатиту.

Овочеві супи

Їх можна приготувати як у воді, і з урахуванням неміцного м'ясного бульйону. Необхідно взяти кабачок і картопля в однаковому співвідношенні, нарізати та змішати з морквою та цибулею, попередньо обсмаженими. Після цього потрібно залити суміш водою чи бульйоном і гасити до готовності. Зняти з плити можна буде лише тоді, коли всі овочі достатньо розваряться. Щоб харчування було щадним, можна після приготування подрібнити суп блендером.

Овочеве рагу

При панкреатиті можна їсти тушковані у своєму соку овочі. При приготуванні можна додати подрібнений кабачок і трохи пісного м'яса. Це допоможе покращити смакові якості страви, зробити консистенцію густішою. Крім того, така страва буде більш поживною, міститиме більше корисних речовин.

Овочеві котлети

Приготовлені на пару котлети з додаванням нежирної сметани мають відмінні смакові якості, а також дуже поживні і корисні при хронічному панкреатиті. Їх можна їсти не тільки під час лікування запалення підшлункової залози, але також як частину дієти для схуднення.

Щоб приготувати овочеві котлети, слід взяти яєчний білок, муку, кабачок, подрібнити та перемішати. Після цього з отриманої маси слід зробити кілька котлет, посолити та готувати на пару до готовності.

Кабачок при холецистит

Часто разом із гострим панкреатитом у пацієнта виникає запалення жовчного міхура, яке називається холециститом. У разі лікарі рекомендують повністю обмежити вживання овочів. У перші дні хвороби заборонено їсти їх навіть вареними. Доки не стихне запалення, пацієнту показаний повний голод.

Кабачки при панкреатиті: можна чи ні, корисні рецепти

Кабачки при панкреатиті можна вживати як котлет

Додавати овочі до раціону можна приблизно з другого тижня хвороби. У цей час немає протипоказань для вживання відвареного кабачка чи супів-пюре. Якщо жовчному міхурі виявляються каміння, необхідно продовжити строгу дієту ще тиждень.

Пацієнтам із хронічною формою холециститу можна їсти кабачок. Потрібно лише відмовитись від страв, що містять спеції, перець, а також від приготовлених за допомогою смаження. Найкращим варіантом для таких хворих стануть запіканки, пюре або котлети із кабачка.

Кабачки – це корисні овочі, які не мають дратівливої дії на травну систему пацієнта. Однак, неправильне вживання їх під час хвороби може призвести до погіршення стану, загострення панкреатиту. Щоб запобігти цьому, необхідно дотримуватися перелічених у цій статті порад, а також рекомендації лікаря.

EuroMD
Додати коментар