Кефір при панкреатиті підшлункової залози, можна пити чи ні

Кефір – це молочний продукт, який має велику кількість корисних властивостей, і при цьому він безпечний для вживання навіть при захворюваннях травної системи. Напій має приємні смакові якості, заспокоює слизову оболонку шлунка та сприяє прискоренню процесів одужання після загострення.

Кефір при панкреатиті вважається одним із найкращих джерел тваринного білка. У порівнянні з тим, що міститься в м'ясі, він засвоюється досить легко, щоб не навантажувати підшлункову залозу. Білок необхідний відновлення пошкоджених через запальних процесів клітин. Тому часто кефір стає незамінним елементом раціону у хворих із захворюваннями підшлункової залози.

Багато пацієнтів бажають знати, чи можна пити кефір при панкреатиті. Варто зазначити, що допустима кількість і частота споживання цього напою залежать від ступеня тяжкості запалення та стадії розвитку захворювання. Про це буде сказано далі у статті.

Гострий період хвороби

У разі гострого панкреатиту та загострення хронічного кефіру слід додавати до раціону через не менше десяти днів після появи симптомів. Починати вживання цього продукту краще з знежиреної форми, яка надає найменше навантаження на систему травлення.

Спочатку рекомендується пити по 50 мл 1% напою, потім поступово збільшувати добову дозу. Можна кожен день додавати по 15 мл, доки кількість не буде дорівнювати 200 мл. При цьому слід уважно ставитись до того, як пацієнт реагує на вживання цього продукту. Якщо з'являються ознаки порушення травлення, тяжкість у шлунку та нудота, то краще на якийсь час відмовитися від кефіру.

Рекомендується випивати денну дозу кефіру ввечері приблизно за 40 хвилин до сну. Такий прийом вважається кращим, тому що він замінює пацієнту легку вечерю і дає почуття насичення на деякий час. При цьому не виникає навантаження на систему травлення. Також краще пити кефір увечері тому, що в цей час краще всмоктується кальцій, який також необхідний хворому для якнайшвидшого відновлення.

Період ремісії

Коли запальні процеси у підшлунковій залозі повністю стихають, пацієнту можна суттєво розширити раціон. У тому числі можна додати кефір із звичайною жирністю 2,5%.

Кефір при панкреатиті підшлункової залози, можна пити чи ні

Кефір допомагає зменшити ознаки запалення підшлункової

Залежно від вмісту спирту етилового виділяють кілька видів цього напою. Кількість етанолу збільшується в залежності від зрілості кефіру, тобто від того, як довго він зберігався після розливу. При панкреатиті найкращим вважається напій добової зрілості, тому що при тривалому дозріванні в ньому підвищується кількість спирту, що може негативно позначитися на роботі підшлункової залози.

Щодо добової кількості, то навіть при досягненні стійкої ремісії не слід, щоб вона перевищувала 200 мл. Вживання кефіру у більшому обсязі може призвести до зміни кислотності шлунка, подразнення його стінок та слизових оболонок кишечника. Разом з цим можливий розвиток бродильних явищ у травній системі, що виявлятиметься як метеоризм, здуття живота та порушення травлення.

При стиханні проявів гострого процесу кефір можна пити не лише на ніч як легку вечерю. Його можна використовувати як заправку салатів з овочів, відварених страв, наприклад, вермішелі. У цей період допускається додавати до напою невелику кількість цукру або іншого підсолоджувача. Спочатку можна обмежитися ксилітом або сорбітом, після чого перейти на цукор чи мед.

Існує велика кількість кисломолочних продуктів, які за складом є підсолодженим кефіром. У період стійкої ремісії можна їх пити. У багатьох випадках вони виявляються кориснішими, оскільки, крім стандартних компонентів кефіру, у них є різні біологічні добавки, біфідобактерії. Тому вони сприяють покращенню травлення та відновленню організму після хвороби.

Кефір при панкреатиті підшлункової залози, можна пити чи ні

Правильно вибраний кефір буде не тільки смачним, але й корисним при панкреатиті. Якщо такі речовини є у його складі, хворим з панкреатитом краще від нього відмовитися та вибрати звичайний кефір. У тому випадку, коли пацієнт має також інше запальне захворювання ШКТ, наприклад, холецистит, питання про доцільність додавання кефіру до дієти повинен вирішувати тільки лікар.

Коли кефір заборонено вживати

У деяких випадках навіть після досягнення ремісії від споживання цього напою краще відмовитися. Зазвичай це пов'язано з наявністю інших патологій травлення, коли кисломолочні продукти можуть посилити симптоматику, що призведе до погіршення стану хворого.

Від вживання кефіру доведеться відмовитись у наступних випадках:

  • при гастриті із підвищенням кислотності шлункового соку. Будь-який кисломолочний продукт при вживанні змінює pH вмісту шлунка вниз – у бік більшої кислотності. За наявності запалення у стінці органа підвищення агресивності кислоти може спричинити посилення симптоматики. У пацієнта з'являться виражені болі, що рефлекторно може стати причиною загострення панкреатиту;
  • хронічна діарея – будь-який кефір має невелику послаблюючу дію, тому пацієнтам з проносом не слід його пити.

Щоб убезпечити себе від розвитку ускладнень, рекомендується змінювати раціон лише за призначенням лікаря. Тільки кваліфікований фахівець може вирішити, чи можна вживати той чи інший продукт при захворюванні.

На підставі всього вищесказаного можна сказати, що панкреатит і кефір дуже близькі один до одного. Вживання його в період ремісії та після загострення допомагає заповнити дефіцит тваринного білка з мінімальним навантаженням на травну систему. Тому в раціоні кожного хворого з панкреатитом згодом має з'явитись цей напій. Але не варто забувати і про інші заходи дієтотерапії патологій ШКТ – тільки такий підхід дозволить досягти стійкої ремісії та одужання за короткий термін.

EuroMD
Додати коментар