Чи можна їсти виноград при панкреатиті чи ні, чи дозволено родзинки

Панкреатит – це захворювання, пов'язане із запаленням та порушенням функціонування підшлункової залози. Найчастіше воно виникає при зловживанні алкоголем і недотриманні дієти. Крім того, нерідко панкреатит виникає як ускладнення холециститу – гострого чи хронічного запалення жовчного міхура.

Хронічна форма панкреатиту невиліковна. Протягом усього життя пацієнт змушений дотримуватися дієти та приймати лікарські препарати. Гострий панкреатит виникає раптово та супроводжується вираженими клінічними проявами.

Дотримання дієти – це найважливіша частина терапії запальної патології підшлункової залози. Тому пацієнтам важливо знати, чи можна їсти виноград при панкреатиті. Хворим із цим захворюванням показана дієта номер 5п, яка виключає вживання жирних та гострих страв, їжі, що містить велику кількість простих вуглеводів.

У цій статті ми розглянемо корисні та шкідливі властивості винограду при панкреатиті, а також вплив цієї ягоди на підшлункову залозу.

Виноград та підшлункова залоза

У винограді міститься велика кількість вітамінів та інших корисних речовин. Він має антиоксидантну дію на клітини, є джерелом клітковини, калію та заліза. Вживання винограду посилює діяльність травної системи, сприяє зміцненню захисних сил організму, знижує ризик виникнення онкологічної патології.

З усього перерахованого можна дійти невтішного висновку, що ця ягода неспроможна надати шкідливою для пацієнтів з панкреатитом, але все так просто. У деяких випадках за наявності запальних процесів у підшлунковій залозі вживання цього продукту може бути протипоказане.

Відмовитись від вживання винограду при виявленні панкреатиту необхідно з наступних причин:

  • у ягоді міститься велика кількість кислот, через які порушується процес виділення ферментів підшлункової залози, а також відбувається її подразнення;
  • клітковина, що міститься у винограді, посилює перистальтику кишечника, що може проявлятися як діарея і метеоризм. Однак при цьому відбувається виведення з організму токсинів та інших шкідливих речовин;
  • виноград – це солодка ягода, багата глюкозою та іншими простими вуглеводами, які сприяють посиленню вироблення інсуліну підшлунковою залозою. Таким чином, вживання цього продукту призводить до збільшення навантаження на запалений орган та може спровокувати подальше порушення його функції;
  • у деяких пацієнтів може виникати алергічна реакція винограду.

Через перераховані вище особливості вживання винограду пацієнтами з панкреатитом може стати причиною посилення запального процесу в залозі, загострення захворювання, виникнення шлункових болів. Тож у гострий період хвороби їсти цю ягоду не можна.

Чи можна їсти виноград при панкреатиті чи ні, чи дозволено родзинки

Виноград містить багато простих вуглеводів і може підвищувати навантаження на підшлункову залозу. При низькій кислотності шлункового соку виноград корисний, оскільки може відновити нормальне значення цього показника.

Що стосується хронічної форми патології, коли немає гострих больових нападів, то таким пацієнтам дозволяється їсти виноград у невеликих кількостях. При цьому необхідно контролювати рівень глюкози крові, тому що при недостатності інсуліну від вживання солодкої ягоди слід відмовитися.

Чи можна виноград при панкреатиті, а також рекомендована кількість ягоди повинен визначати лікар на підставі стану підшлункової залози. Зазвичай допускається їсти по 10-15 ягід, очищених від шкірки та кісточок, досить зрілих та вимитих. При цьому краще їсти більше одного виду винограду на добу. Після їжі рекомендується ретельно прополіскувати ротову порожнину, тому що сік цієї рослини шкідливий для зубної емалі.

У міру одужання кількість фрукта збільшується. Важливо стежити, як організм реагує підвищення навантаження на хвору залозу. Якщо з'являються ознаки загострення запалення, необхідно відмовитись від вживання винограду на кілька днів, доки симптоматика не вщухне.

Виноградний сік при панкреатиті

Хороший ягідний сік містить у собі велику кількість корисних речовин. Проте за панкреатиту пити такі виноградні напої протипоказано. У складі виноградного соку підвищено концентрацію кислот. До того ж, при виробництві сік додаються різні консерванти, цукор, концентрати та інші компоненти, які посилюють виділення інсуліну, можуть стати причиною загострення панкреатиту або призвести до цукрового діабету.

Чи можна їсти виноград при панкреатиті чи ні, чи дозволено родзинки

Виноградний сік слід пити з обережністю при захворюваннях підшлункової залози

У період ремісії захворювання можна додати до раціону несолодкий розведений свіжий виноградний сік. Виготовлений він має бути в домашніх умовах із досить стиглих ягід. Так як кислотність може залишатися досить високому рівні, утримуватися багато цукрів, необхідно пити його з обережністю. Краще замінити напій на яблучний, гарбузовий або морквяний сік, які менш небезпечні для ураженої підшлункової залози.

Також замість соку використовувати спеціальний відвар, який одержують на основі виноградного листя. Ці частини рослини містять велику кількість клітковини, яка має позитивну дію на організм пацієнта:

  • сприяє виведенню токсичних продуктів обміну речовин;
  • насичує тканини організму;
  • нормалізує рівень глюкози;
  • покращує травлення.

Перед початком прийому цього засобу рекомендується проконсультуватися з лікарем. Деяким пацієнтам може бути протипоказаний, визначити це може кваліфікований спеціаліст.

Ізюм при панкреатиті

В родзинках концентрація як корисних, так і шкідливих для підшлункової залози речовин підвищена. Тому рекомендується вживати його лише у стадію хвороби без клінічних проявів. Допускається їсти його в невеликих кількостях або доданим в різні страви, наприклад, випічку, каші, сир і ін.

Ізюм сам по собі містить підвищену кількість кислот та простих вуглеводів. Запобігти негативному впливу цих компонентів на підшлункову залозу можна, якщо вживати його в компоті. Це допоможе нормалізувати водно-сольовий баланс в організмі, покращити захисні сили організму, запобігти розвитку інфекційних захворювань.

Панкреатит та супутні захворювання

Часто запалення підшлункової залози супроводжується іншими запальними патологіями травної системи. Найімовірніше поєднання панкреатиту з холециститом. Що стосується можливості вживання винограду та родзинок при цих захворюваннях, то рекомендується дотримуватися таких самих правил, як і для одного тільки панкреатиту.

Чи можна їсти виноград при панкреатиті чи ні, чи дозволено родзинки

Родзинки краще додавати у страви

Їсти ягоду допускається у стадію ремісії. Вона має жовчогінну дію, що необхідно для лікування пацієнтів із запаленням жовчного міхура. Здатність посилювати перистальтику кишечника через наявність цукрів і клітковини також позитивно впливає на перебіг захворювання.

Таким чином, завдяки перерахованим вище особливостям, під час лікування холециститу та панкреатиту лікарі дозволяють додавати до раціону солодкі фрукти та ягоди, у тому числі і виноград. Існує окремий розділ дієтології, званий ампелотерапією. Він ґрунтується на лікуванні захворювань виноградом та продуктами з нього.

Незважаючи на те, що лікування панкреатиту вимагає дотримання суворої дієти, не рекомендується сильно обмежувати себе у вживанні смачних та корисних фруктів та ягід. Під наглядом лікаря можна поступово додавати в раціон виноград і родзинки і тим самим вносити різноманітність в меню. Крім того, корисні речовини, що містяться в цій ягоді, при правильному застосуванні можуть мати позитивну дію на уражену травну систему.

EuroMD
Додати коментар