Морквяний сік при панкреатиті, чи можна його пити

Морквяний сік – один із найсмачніших та найкорисніших овочевих соків. Він містить безліч життєво необхідних вітамінів – A, E, F, C, K, PP. Також до його складу входять відомі всім мікроелементи (залізо, фосфор, мідь, йод та солі калію). Морква – джерело природних цукрів, що робить її смак надзвичайно приємним. Крім чудових смакових якостей, морква унікальна своїми корисними для організму людини властивостями:

  • зміцнює імунітет;
  • допомагає підтримувати і навіть покращувати зір;
  • має тонізуючу дію;
  • у моркві містяться речовини, що запобігають виникненню ракових клітин;
  • здатна покращити роботу шлунково-кишкового тракту (надає м'яку проносну дію, що допомагає природним шляхом справлятися із запорами, не вдаючись за допомогою медикаментозних засобів);
  • містить у своєму складі антиоксиданти, що допомагає захистити тканини організму від негативного впливу довкілля.

Морквяний сік при панкреатиті, можна чи ні пити його

Вживання морквяного соку при панкреатиті може дозволити тільки лікар.

Таким чином, цей вітамінний напій дуже корисний і часто призначається лікарями для підтримки організму в тих чи інших ситуаціях. Тим не менш, при всіх перевагах морквяного соку існують обмеження на його вживання. Багатьох людей, які страждають на запалення підшлункової залози, цікавить, чи можна пити морквяний сік при панкреатиті? Однозначної відповіді на це питання дати не можна, тому що кожен випадок захворювання є унікальним і вимагає обов'язкової консультації з лікарем, але є й загальні рекомендації.

Можна чи ні морквяний сік у гострому періоді панкреатиту

При загостренні хронічної хвороби або під час нападу гострого панкреатиту морквяний сік протипоказаний. Пов'язано це з особливостями його на організм:

  • Морква стимулює активне вироблення підшлункового соку і дає додаткове навантаження на підшлункову залозу, що вкрай небажано в період захворювання, а лікування спрямоване на те, щоб максимально її розвантажити.
  • Клітковина, переробка якої утруднена під час захворювання, міститься у моркві у великій кількості, що провокує здуття та порушення роботи шлунково-кишкового тракту, приносячи людині масу дискомфорту.
  • Морква багата глюкозою і фруктозою, у розщепленні яких бере участь інсулін, яке вироблення при панкреатиті часто буває порушена, тому недолік інсуліну при вживанні великої кількості цукрів може призвести до розвитку діабету.

Морквяний сік у період ремісії

Як тільки лікар визначив, що запалення підшлункової залози увійшло до стадії ремісії, пацієнт відразу отримує рекомендації щодо лікувальної дієти. Список дозволених продуктів досить широкий, і морквяний сік до нього також включений.

Морквяний сік при панкреатиті, можна чи ні пити його

Морквяний сік у період ремісії включено до списку дозволених продуктів

Слід запам'ятати кілька правил, як розпочати введення їх у раціон:

  • Вводять його в раціон поступово і лише після того, як випробувані всі інші допустимі овочеві та фруктові соки.
  • На початковому етапі морквяний сік можна пити лише без м'якоті.
  • Перш ніж почати вживання, можна додавати його до інших соків, тим самим пом'якшуючи його можливий негативний вплив на організм. Ідеальним варіантом вважається поєднання морквяного та яблучного соків у пропорції 1к 3.
  • У разі виникнення діареї вживання морквяного соку слід відкласти, тому що він має яскраво виражений проносний ефект.
  • На добу слід випивати трохи більше 2-х склянок морквяного соку. Деякі лікарі дотримуються думки, що безпечніша добова норма – 100 мл. Щодня вживати сік не варто, але й зовсім відмовлятися не обов'язково, 2-3 рази на тиждень буде цілком достатньо.
  • Напій повинен бути свіжим, інакше при контакті з киснем він втрачає багато корисних властивостей.
  • Допускається змішувати його з іншими соками, молочною кашею, йогуртом чи киселем.
Зараз читають:Що таке насіння чіа

Існує народний метод полегшення симптомів панкреатиту за допомогою морквяного соку. У рівних пропорціях необхідно змішати картопляний та морквяний соки, пити по 150 мл за півгодини до їди протягом тижня. Після цього робиться перерва 3 дні та тижневий курс повторюється ще раз.

За допомогою цього рецепту можна не тільки позбутися неприємних симптомів, але й у деяких випадках повністю вилікуватися від запалення підшлункової залози (це не скасовує медикаментозного лікування, а є лише його доповненням).

Морквяне пюре при панкреатиті

Потрібно відзначити, що не всі люблять сік, тому слід визначитися з тим, чи можна вживати морквяне пюре, яке за своїми властивостями йому анітрохи не поступається. Виявляється, при панкреатиті морквяне пюре може бути корисним, тим більше, що і його смакові якості дуже хороші. Приготувати овочеве пюре легко навіть у домашніх умовах. Скористатися для цього краще мультиваркою або пароваркою, тому що при варінні у великій кількості води всі корисні речовини переходять у бульйон або зовсім руйнуються, а про такі способи приготування, як гасіння або обсмажування, при панкреатиті краще забути. Сіль, олія та спеції не додаються.

Морквяний сік при панкреатиті, можна чи ні пити його

Рецепт приготування морквяного пюре надзвичайно простий, а користь цієї страви величезна.

Отже, рецепт приготування морквяного пюре простий:

  1. взяти 4 коренеплоди середнього розміру;
  2. ретельно вимити моркву, почистити від шкірки;
  3. помістити в пароварку або мультиварку;
  4. готувати в середньому 30 хвилин, але в разі потреби час приготування можна збільшити (свіжа та невелика морква готуються швидше, стара і товста – навпаки, довше);
  5. пюрувати за допомогою блендера або товкача.

Морквяне пюре, приготовлене таким чином, має дуже приємний смак і цілком може бути десертом на вашому столі. Урізноманітнити його можна, додавши яблучне пюре.

Підведемо підсумок. Людям, які страждають на запалення підшлункової залози і дотримуються лікувальної дієти, можна і навіть потрібно пити морквяний сік і є морквяне пюре, але тільки в період стійкої ремісії. У гострий період захворювання ці продукти необхідно виключити із раціону харчування. Також при складанні меню обов'язкова консультація з лікарем.

EuroMD
Додати коментар