Дієта при запаленні підшлункової залози: зразкове меню харчування, лікування

Лікування запаленої підшлункової залози (панкреатиту) передбачає комплексну терапію, яка включає не тільки прийом лікарських препаратів, що забезпечують зняття спазмів в протоках органу і нормалізацію травних процесів, але і дієту. Її дотримання є дуже важливим, оскільки розвиток панкреатиту у 90% випадків відбувається саме з вини неправильного харчування та зловживання алкогольними напоями. Іншими словами, дієта при запаленні підшлункової залози сприяє усуненню того самого фактора, що спричинив порушення в роботі цього органу. А якщо його не усунути, жодні ліки не допоможуть запобігти подальшому прогресу хвороби.

Загальні відомості

Перш ніж розповідати про те, як необхідно харчуватися при панкреатиті, слід кілька слів сказати про захворювання і механізм його розвитку. Як уже було сказано на самому початку, основною причиною його розвитку є неправильне харчування та зловживання алкоголем. Саме ці фактори негативно позначаються на стані підшлункової, надаючи на неї велике навантаження та стимулюючи вироблення травних ферментів.

Якщо людина постійно вживає в їжу «важкі» продукти, рано чи пізно підшлункова починає «втомлюватися», що призводить до пошкодження її клітин та зниження синтезу травних ферментів. Це, у свою чергу, стає причиною порушення травлення та ще більшого збільшення навантаження на орган. В результаті цього в підшлунковій залозі розвиваються гострі запальні процеси, що спричиняють спазми в протоках, через які відбувається відтік травних ферментів в 12-палу кишку. В результаті вони накопичуються в залозі і починають перетравлювати її власні клітини, тим самим викликаючи сильний больовий напад та некроз (відмирання тканин).

Таким чином, відбувається розвиток гострого панкреатиту. І якщо його лікування проводиться неправильно, запальні процеси набувають хронічної форми і усунути їх вже потім стає неможливим. Особливість хронічного панкреатиту в тому, що він має властивість періодично загострюватися, викликаючи таку ж клінічну картину, що виникає при гострому запаленні. Тільки в цьому випадку процеси самоперетравлення активізуються у підшлунковій щоразу, як тільки відбувається загострення, що рано чи пізно призводить до повної дисфункції залози.

Дієта при запаленні підшлункової залози: зразкове меню харчування, лікування

Неправильне харчування – основна причина розвитку панкреатиту

Правильне харчування при запаленні підшлункової залози дозволяє уникнути частих загострень та запобігти прогресуванню хвороби. Тому що в цьому випадку дієта повністю виключає з раціону хворого продукти харчування, які надають сильне навантаження на залозу, що дозволяє підтримувати її у стані спокою протягом тривалого часу.

Не слід забувати про те, що від роботи підшлункової залози залежить функціональність жовчного міхура та печінки, провокуючи розвиток гепатиту, який значно ускладнює процес лікування. І якщо запустити розвиток панкреатиту, у людини виникають серйозні проблеми зі здоров'ям, які ще більше погіршують його здоров'я.

Тому при виникненні первинних ознак розвитку цього захворювання лікарі обов'язково проводять повне обстеження, яке дозволяє дати адекватну оцінку роботі печінки та підшлункової залози, а також інших органів, що становлять ШКТ. Оскільки їх функціональність порушена, пацієнту потрібно проведення додаткової терапії, що сприяє відновленню їх роботи.

Гостре запалення та загострення хронічного: дієта

Симптоми запалення підшлункової залози мають виражений характер. Насамперед у людини виникає гострий больовий напад, який може локалізуватися як у правому, так і лівому підребер'ї, залежно від того, яка частина органу зазнала запалення. При цьому хворобливий синдром завжди має оперізуючий характер. Він охоплює не тільки область підребер'я, але також практично всю черевну порожнину і може іррадіювати у лопатки, поперек та грудину. Біль просто сковує хворого, і кожен рух стає причиною ще більшого її посилення.

Коли запалюється підшлункова, загальна клінічна картина може бути доповнена:

  • підвищенням температури;
  • нудотою та відкриттям блювоти;
  • діареєю;
  • ознобом;
  • слабкістю;
  • збліднення шкірних покровів і т.д.

При гострому панкреатиті та загостренні хронічного хворого необхідно відразу ж госпіталізувати, тому що тільки кваліфікована медична допомога дозволить запобігти процесам самоперетравлення у підшлунковій та усунути больовий синдром. У даному випадку використовується виключно медикаментозна терапія, при цьому всі препарати вводять або внутрішньовенно, або внутрішньом'язово.

Дієта при лікуванні гострого чи загостреного хронічного запалення також відіграє важливу роль. І говорячи про те, що можна їсти в цьому випадку, відповідь проста – нічого. Протягом кількох діб хворому потрібно голодувати, тому що тільки так він зможе знизити секрецію травних ферментів та зменшити запальні процеси.

Дієта при запаленні підшлункової залози: зразкове меню харчування, лікування

Дотримання голодної дієти під час гострого нападу є ключовим моментом терапії.

Все, що дозволяється при виникненні гострого нападу, – це пити негазовану мінеральну воду в дуже невеликих кількостях і через проміжки часу. Перший раз пацієнту дозволяють поїсти лише тоді, коли лікарям вдається повністю усунути напад. Як правило, відбувається це на 2-3 добу.

При цьому всі страви повинні подаватися лише у теплому та протертому вигляді. У цей період дозволяється використовувати:

  • картопляне пюре, приготовлене на воді без використання молока та олії;
  • каші на воді;
  • кисіль;
  • компоти;
  • сухарі.

Такої дієти хворому доведеться дотримуватись близько 2-3 тижнів. І лише після того, як усі ознаки гострого запалення підшлункової зникнуть, до раціону додаються:

  • риба та м'ясо нежирних сортів;
  • кисломолочні та молочні продукти харчування;
  • молочні супи та каші;
  • овочеві та фруктові соки;
  • підсушений хліб.

Дієта при запаленні підшлункової залози: зразкове меню харчування, лікування

Дотримання суворої дієти має відбуватися не тільки в умовах стаціонару, а й після виписки

Переходити на «нормальне» харчування потрібно поступово і через 8-10 тижнів після запалення. При цьому необхідно дотримуватися деяких обмежень та правил, які дозволять запобігти повторному виникненню нападу. А яка дієта прописується хворим на панкреатит, ви зараз і дізнаєтеся.

Дієта після усунення нападу

Отже, вище вже було сказано, яка дієта при запаленні підшлункової залози. Але що робити далі, коли напад вже був купирован і стан хворого приходить у норму? Оскільки клітини підшлункової залози не мають властивість до самовідновлення, щоб запобігти їх подальшому руйнуванню і порушенню функціональності органу, хворому потрібно дотримуватися дієтичного харчування, яке має свої особливості:

  • їжа повинна подаватися в теплому вигляді (гарячі та холодні страви дратують підшлункову та можуть спровокувати виникнення больового нападу);
  • всі страви повинні готуватись на пару або варитися;
  • порції мають бути маленькими (це дозволить знизити навантаження на підшлункову);
  • на день потрібно їсти по 5-6 разів, останній прийом їжі повинен припадати не пізніше ніж за 2 години до сну (при панкреатиті їсти на ніч забороняється).

Існують певні продукти харчування, які категорично не можна їсти при цьому захворюванні. До них відносяться:

  • всі жирні сорти риби та м'яса;
  • смажені та жирні страви;
  • сало;
  • копченості;
  • свіжі кондитерські вироби;
  • свіжі здобні вироби;
  • молочні та кисломолочні продукти з великим вмістом жирів (більше 1,5%);
  • ковбасні вироби;
  • напівфабрикати;
  • консерви;
  • гострі приправи та соуси;
  • газовані та алкогольні напої.

Дієта при запаленні підшлункової залози: зразкове меню харчування, лікування

Список дозволених при панкреатиті продуктів повинен надати лікар

Розповідаючи про дієту, яку потрібно дотримуватися при панкреатиті, слід приділити окрему увагу вживання алкоголю. Деякі люди, які страждають на цю недугу, вважають, що якщо випивати по 50-100 мл спиртного на тиждень, нічого страшного від цього не буде, тому що такі дозування алкоголю вважаються навіть корисними для організму. У звичайних випадках це справді так, але не при панкреатиті.

У алкогольних напоях міститься етиловий спирт, який руйнівно діє на клітини організму і до того ж підвищує апетит, внаслідок чого людина мимоволі починає набагато більше їсти. А це призводить до підвищення навантаження на підшлункову та збільшує ризик виникнення больового синдрому. Тому людям, у яких було діагностовано панкреатит, категорично забороняється вживати алкоголь навіть у невеликих кількостях.

Дієта при запаленні підшлункової залози: зразкове меню харчування, лікування

Тільки правильне харчування дозволить уникнути частих рецидивів хвороби

Щодо дозволених продуктів, то до них відносяться:

  • пісні сорти м'яса – індичка, курка, кролик, телятина;
  • нежирна риба;
  • гречка, рис, манна крупа, макаронні вироби, сочевиця;
  • овочі та фрукти;
  • соки (тільки не пакетовані);
  • яйця;
  • посушена випічка;
  • печиво без кремових та шоколадних начинок;
  • молоко, сир, сир;
  • кефір, ряженка.

З усіх цих продуктів можна легко скласти меню дієти протягом тижня. Причому щодня воно буде різноманітним. Наприклад, з м'яса можна легко приготувати кнелі, котлети, тефтелі тощо. З сиру – запіканки та сирники. Овочі можна використовувати як для приготування гарніру, так і салатів. Головне, увімкнути фантазію.

Але не слід забувати про те, що, дотримуючись дієти, необхідно також здійснювати прийом лікарських препаратів, призначених лікарем. Вони сприятимуть покращенню процесів травлення та забезпечуватимуть профілактику загострення хвороби.

Рецепти дієтичних страв

В інтернеті можна знайти безліч рецептів дієтичних страв, які дозволяється вживати при панкреатиті. Вони допоможуть легко скласти зразкове меню на тиждень. Так, наприклад, дуже популярним є рецепт приготування сирного пудингу, який можна вживати як на сніданок, так і на полудень. Для його приготування потрібні такі інгредієнти:

  • сир знежирений – 350 г;
  • курячі яйця – 4 шт.;
  • нежирна сметана – 80 г;
  • цукровий пісок – 100 г;
  • крохмаль – 1 ст.л.;
  • манна крупа – 1 ст.

Щоб приготувати сирний пудинг, спочатку потрібно добре збити блендером або міксером сир, щоб він став однорідною повітряною масою. Потім до нього потрібно додати жовтки від курячих яєць (білки на якийсь час слід помістити в холодильник) і ще раз ретельно все перемішати. Далі до отриманої маси необхідно додати сметану, манну крупу та крохмаль і ще раз ретельно все збити міксером.

Дієта при запаленні підшлункової залози: зразкове меню харчування, лікування

Дієтичний сирний пудинг

Після цього потрібно дістати білки з холодильника, збити їх до утворення пік, поступово підсипаючи до них цукор. Далі необхідно поєднати білки з сирною масою, акуратно перемішуючи їх ложкою, але не міксером.

Як тільки сирне тісно буде готове (воно має бути рідким), його потрібно вилити у форму для запікання, застелену пергаментом. Зверху форму слід накрити фольгою, а потім поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. Після цього фольгу слід зняти, а пудинг продовжувати випікати ще приблизно 15-20 хвилин. Як тільки він буде готовий, духовку потрібно вимкнути, але дверцята відразу ж відчиняти не можна, оскільки пудинг може осісти. Йому потрібно дати 20-30 хвилин, щоб трохи охолонути, після чого його можна подавати до столу.

Існує ще один рецепт приготування страви, яке дозволяється вживати при панкреатиті. І це суп-пюре з курки та цвітної капусти. Щоб його приготувати потрібно:

  • вода – 2 л;
  • картопля – 2 шт.;
  • цвітна капуста – 5-7 суцвіть;
  • морква – 1 шт.;
  • куряча грудка – 300-350 г.

Курячі грудки необхідно залити 1 л води і поставити варитися на повільний вогонь. Варити її слід протягом 20 хвилин після закипання, після чого воду слід злити, а грудку ще раз залити водою і варити до повного приготування. Потім потрібно знову злити бульйон, взяти грудку, охолодити і кілька разів прокрутити через м'ясорубку.

Після цього необхідно підготувати моркву та картопля, очистивши їх від шкірки, промивши під проточною водою та нарізавши на кубики. Овочі потрібно залити водою та поставити на вогонь. Варити 10 хвилин|мінути| після закипання, а потім додати|добавляти| до них цвітну капусту і, не зменшуючи вогню, продовжувати їх варити близько 7-10 хвилин|мінути|.

Дієта при запаленні підшлункової залози: зразкове меню харчування, лікування

Крем-суп з куркою та цвітною капустою

Коли всі овочі будуть готові, їх потрібно вийняти з отриманого овочевого бульйону, подрібнити блендером або протерти через сито, а потім знову змішати з бульйоном, тільки цього разу також кладемо в нього ще й курячий фарш. Якщо панкреатит знаходиться у фазі стійкої ремісії, готовий суп можна трохи підсолити і додати до нього свіжу зелень.

Рецептів приготування дієтичних страв безліч. Головне, не заплутатися в цій різноманітності і використовувати тільки ті, які включають дозволені при панкреатиті продукти. А докладніше про них має розповісти лікар.

EuroMD
Додати коментар