Дієта при загостренні підшлункової залози: що можна і чого не можна їсти дорослим

Організм людини настільки унікально та злагоджено влаштований, що кожен орган несе на собі колосальне навантаження та відповідальність. Мало хто замислюється про такий орган, як підшлункова залоза, але варто їй запалитися, як у людини з'являється безліч проблем зі здоров'ям, а несвоєчасне лікування може призвести до серйозних ускладнень, аж до смерті. Гострий панкреатит або загострення хронічного запалення підшлункової залози потребує миттєвої реакції, а однією з основних рекомендацій лікаря у 100% випадків буде лікувальна дієта.

Дієта при гострому панкреатиті

При підтвердженні гострого панкреатиту необхідно кілька днів повністю відмовитися від їжі. До вживання дозволяється тільки лужна мінеральна вода без газу (близько 1,5 літрів на добу), а в разі потреби робляться крапельниці з глюкозою, альбуміном та іншими лікарськими засобами, що підтримують. Як тільки стан стабілізується, лікар, спираючись на особливості перебігу конкретного захворювання, призначить лікувальну дієту, яку потрібно дотримуватися досить тривалий час, а іноді і все життя.

Харчування при хронічному панкреатиті

Як тільки мине гострий період, необхідно акуратно вийти з голодування та починати правильно харчуватися. Що можна їсти? Після 2-3 «голодних» днів першим продуктом, введеним у раціон, має стати знежирена кисляка, яку необхідно пити по 100 грам щогодини. Це дозволить перезапустити роботу органів шлунково-кишкового тракту, не завдавши шкоди підшлунковій залозі.

Через кілька днів після введення кислого молока в раціон можна включити нежирний сир, який можна їсти 3 рази на день (порції при цьому залишаються такі ж маленькі, по 100 грам). При позитивній динаміці через кілька днів можна почати поступово вводити й інші продукти харчування.

Дієта при загостренні підшлункової залози має на меті зниження вироблення ферментів, щоб запобігти некротизації органу, для чого до харчування пред'являють наступні вимоги:

  • у їжі має бути мінімальна кількість цукрів, жирів та вуглеводів. Білково-вуглеводний баланс будується з розрахунку 140 г білків та 60 г вуглеводів на день;
  • харчування має бути дробовим – до 6 разів на день, щоб знизити навантаження на органи шлунково-кишкового тракту;
  • готові страви повинні бути теплими, оскільки холодна та гаряча їжа може спровокувати загострення;
  • має бути низькокалорійне;
  • їжа повинні містити мінімальну кількість клітковини;
  • їжа має бути приготовлена на пару, відварена або запечена;
  • виключення гострих страв, алкоголю, кави та спецій;
  • вся їжа має бути ретельно подрібнена (подається у вигляді суфле, паштетів, пюре, котлет або тефтелі).

Вводячи до раціону нові продукти, слід уважно стежити за станом. За найменшої підозри на погіршення слід відмовитися від цієї їжі.

На перший погляд здається, що лікувальна дієта при запаленні підшлункової залози у дорослих та дітей строга та одноманітна, але це не зовсім так. Насправді просто не відразу розумієш, що можна їсти, а що не можна.

Показано для введення в меню:

  • слизові обтерті круп'яні каші на воді (вівсяна, манна, рисова);
  • нежирні сорти м'яса (курка, крольчатина, індичка, яловичина) та риба (тріска, мінтай, сазан);
  • овочеві крем-супи;
  • знежирені молочні та кисломолочні продукти, при цьому коров'яче молоко краще замінити на козяче;
  • вермішель у складі перших страв;
  • хліб краще виключити, але допустимі пшеничні сухарі або білий підсушений хліб;
  • галетне печиво;
  • запечені чи відварені фрукти;
  • паровий білковий омлет (краще використовувати перепелині яйця, тому що ступінь їх засвоюваності набагато вищий, ніж у курячих);
  • пюре із відварених овочів;
  • як добавка до основних страв допускається рослинна рафінована олія (краще лляна);
  • горіхи (волоські або кешью);
  • трав'яні відвари (надзвичайно корисні шипшина та цикорій);
  • компот із сухофруктів.

Овочі та фрукти

Дієтичне харчування при запаленні підшлункової залози будується в основному на вживанні тваринного білка та складних вуглеводів. Рекомендовані до введення до раціону:

  • картопля,
  • буряк,
  • кабачки,
  • гарбуз,
  • кольорова капуста,
  • солодкий перець.

Умовно безпечними вважаються такі овочі:

  • помідори ,
  • бобові (горох, квасоля),
  • білокачанна капуста,
  • огірки.

У гострий період овочі використовуються лише у вигляді супів-пюре без додавання олії та спецій. Сирі овочі можна їсти в окремих випадках і тільки в період стійкої ремісії.

Вживання фруктів може дозволити тільки лікар, тому що одним із супутніх захворювань у людей, які страждають на панкреатит, є цукровий діабет. Якщо рівень цукру в крові нормальний, то можна спробувати ввести в невеликій кількості наступні продукти:

  • яблука,
  • груші,
  • абрикоси.

Перед вживанням фрукти рекомендується ретельно вимити, почистити від шкірки та відварити чи запекти. Термічно оброблені продукти засвоюються набагато краще, не завдаючи шкоди здоров'ю.

Ягоди їсти не рекомендується, але за бажання можна додавати їх у компоти.

Обмеження

Незважаючи на те, що список дозволених продуктів досить широкий, кількість забороненої їжі при запаленні підшлункової залози теж висока.

Дієта при загостренні підшлункової залози: що можна і чого не можна їсти дорослим

До лікувальної дієти варто ставитися дуже серйозно, адже саме вона дозволяє зняти неприємні симптоми та повернутися до звичного життя.

Для відновлення функцій підшлункової залози та печінки, і щоб уникнути загострення захворювання не рекомендується вживати такі продукти:

  • міцні м'ясні та грибні бульйони;
  • жирні сорти м'яса та риби;
  • консервовані продукти (м'ясні, рибні, овочеві та фруктові);
  • сіль (у початковий період загострення рекомендується повністю від неї відмовитися, щоб зняти набряклість запаленої залози);
  • плавлений та гострий сир;
  • ковбасні вироби, сало, копченість;
  • смажені страви;
  • гострі та кислі овочі (часник, цибуля, редис, щавель);
  • кислі фрукти;
  • газовані та алкогольні напої;
  • міцний чай та кава;
  • шоколад та какао;
  • солодощі.

Усі покупні продукти, які можна замінити їжею домашнього приготування, потрібно робити самим. Так, домашні сир і йогурт набагато корисніші, тому що не містять консервантів, здатних нашкодити здоров'ю на тлі запаленої підшлункової залози.

Зразкові рецепти при загостренні

При загостренні хвороби кожен замислюється у тому, що тепер можна їсти. Спочатку здається, що набір дозволених продуктів не дуже широкий, а страви з них прісні та несмачні. Насправді, це не так. Будь-хто, хто дотримується лікувальної дієти при панкреатиті, скаже, що варто тільки розібратися зі списком допустимих продуктів, як жити стане спокійніше і здоровіше.

Картопляно-курячі кульки

Для приготування цієї страви знадобляться:

  • куряча грудка,
  • картопля,
  • морква,
  • зелень,
  • цибулина,
  • лляна олія.

Відварити і подрібнити в блендері курячу грудку, моркву та цибулю.

Приготувати картопляне пюре (без молока).

Формуємо картопляні кульки з начинкою з м'ясо-овочевого пюре. Забираємо у морозильну камеру на 30 хвилин.

Підморожені кульки готувати в пароварці, мультиварці або духовці.

Домашня дієтична ковбаса

Знадобляться такі продукти:

  • 700 г білого курячого м'яса;
  • 300 мл знежиреної сметани;
  • 3 яєчні білки (по можливості краще замінити курячі яйця перепелиними).

Готується так:

  • Подрібнити у блендері сире куряче м'ясо.
  • Додати яєчний білок.
  • Залити сметаною та ретельно перемішати до повної однорідності.
  • Розділити суміш на 3 частини, це й будуть ковбаски.
  • На харчову плівку викласти 1 із частин суміші, загорнути у вигляді ковбаски, закріпити кінці ниткою. Зробити таким чином 3 ковбаски.
  • Закип'ятити воду у великій каструлі, зменшити вогонь до мінімуму. Покласти ковбаски, прикрити зверху тарілочкою, щоб вони не спливали при варінні.
  • Варити протягом години, охолодити та зняти плівку. Нарізати, подавати із гарніром.

Дієта при загостренні підшлункової залози: що можна і чого не можна їсти дорослим

Чим ретельніше дотримується лікувальна дієта, тим раніше лікар дозволить повернутись до звичного раціону харчування.

Гарнір із перлової крупи

Складові:

  • 0,5 л води;
  • 0,5 склянки перлової крупи;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина середніх розмірів;
  • 1 помідор;
  • Рослинна рафінована олія.

Налити в крупу холодну воду, варити 45-60 хвилин|мінути| з моменту закипання.

Злити воду, що залишилася, додати трохи рослинної олії, залишити паритися під кришкою.

Цибулину трохи притушити з краплею рослинної олії, додати подрібнені моркву та помідор, готувати на повільному вогні близько 10 хвилин під кришкою.

Подрібнити в блендері перлову кашу, додати готові овочі, перемішати і постояти під кришкою ще хвилин 5-10.

Слід пам'ятати про те, що суворої лікувальної дієти доведеться дотримуватися не так довго, як здається на перший погляд. Вже через 2 тижні настане значне полегшення, а десь через місяць (за умови дотримання рекомендацій лікаря з харчування разом з медикаментозним лікуванням) можна буде поступово почати повертатися до звичного харчування. Якщо недуга загострилася або з'явилися неприємні симптоми, потрібно знову повернутися до суворої дієти. Варто також пам'ятати про те, що вже при першому нападі панкреатиту людині необхідно переглянути свій спосіб життя. Фаст-фуд, алкоголь, куріння, надмірна кількість солодощів та хлібобулочних виробів, гостру та жирну їжу все-таки доведеться повністю виключити. Жаліти про це не варто – здоровий спосіб життя ще нікому не пошкодив.

EuroMD
Додати коментар