Цибуля при панкреатиті: можна його їсти чи ні, як приготувати

Кожна людина, в життя якої втрутився панкреатит (запалення підшлункової залози), стикається з цілою низкою питань, що стосуються дієти. Ті продукти, які до хвороби здавались нешкідливими і вживалися часто й із задоволенням, з настанням недуги вимагають як мінімум особливого приготування, а то й зовсім повної відмови від них. Так улюблена всіма господинями цибуля, без якої складно уявити величезну кількість страв, містить у собі речовини, що дратують слизову оболонку підшлункової залози. То чи можна їсти цибулю?

При гострому періоді запалення вживання цього овочу у будь-якому вигляді суворо заборонено, а причиною цього є:

  • численні кислоти, які містяться в цибулі (чи вона ріпчаста, зелена або цибуля-порей), активують панкреатичну секрецію;
  • цибуля відразу підвищує перистальтику кишечника, що, своєю чергою, негативно б'є по здоров'я шлунково-кишкового тракту, несучи у себе кишкові коліки, запори, діарею, здуття тощо.;
  • і без того пошкоджений орган страждає від розщеплення залізистої тканини, що відбувається через стимуляцію ферментних речовин ефірами, що містяться в цибулі у великій кількості.

Але все ж таки якщо ви любитель цибулі і не мислите свого життя без цього овоча, не засмучуйтесь. Абсолютна заборона на його вживання буде тільки під час гострого періоду панкреатиту, з настанням стійкої ремісії додавання його в страви сильної шкоди не принесе. А в деяких випадках цибуля навіть показана як необхідний продукт.

Як приготувати цибулю, щоб не зашкодити здоров'ю?

Людям, які страждають на панкреатит, лікарі не рекомендують вживати свіжу цибулю, оскільки це може спровокувати загострення запалення. Якщо ж піддати його термічній обробці, це значно зменшить ризик можливих ускладнень. При цьому потрібно пам'ятати про те, що безпечними методами обробки овочів є приготування на пару, варіння, гасіння та бланшування. Ідеально буде перед тим як додати цибулю в готову страву, попередньо відварити її в окремому посуді. Такий метод приготування дозволить значно зменшити кількість фітонцидів і ефірних масел, що містяться в його складі, згубно впливають на запалену підшлункову залозу. Також необхідно знати, що вживання овочів у пасировці суворо заборонено як у гострий період захворювання, так і під час ремісії.

Цибуля при панкреатиті: можна його їсти чи ні, як приготувати

Основну небезпеку в собі тануть харчові волокна, які дратують слизову оболонку підшлункової залози.

Зелена цибуля у раціоні при панкреатиті

Цибулева зелень, що містить у собі масу вітамінів і мікроелементів, є особливою небезпекою при панкреатиті. Вживати її дозволяється виключно в період стійкої ремісії у вкрай малих дозах. При цьому слабкий відвар, приготований на основі цибульного пір'я, вважається дуже корисним для здоров'я.

Ріпчаста цибуля при проблемах із підшлунковою залозою

Свіжу цибулю можна починати додавати у страви лише через місяць після останнього нападу. Перші порції повинні бути малі, а самопочуття людини, що страждає на панкреатит, хорошим. При дотриманні цих умов цибуля не тільки не принесе шкоди, але може піти на користь, тому що речовини, що містяться в ньому, сприяють відновленню тканин підшлункової залози.

Вводячи у свій раціон цибулю, необхідно робити це поступово та розумно, прислухаючись до відчуттів. З появою перших неприємних тривожних симптомів (біль у животі, нудота та ін.) необхідно відмовитися від його споживання та звернутися до лікаря. Панкреатит – серйозне захворювання підшлункової залози, тому будь-який новий продукт узгоджується з лікарем, а дієта, прописана при даній недузі, називається лікувальною. Найменша помилка в раціоні або способі життя здатна призвести до загострення або виникнення паралельних захворювань, таких як жовчнокам'яна хвороба, гастрит, цукровий діабет, виразка шлунка та кишечника. Саме тому не варто нехтувати вказаними правилами харчування.

Цибуля при панкреатиті: можна його їсти чи ні, як приготувати

У цибулі міститься важливий компонент – глюкинин, який відповідає зниження рівня глюкози

Лікування підшлункової залози цибулею

Існують і такі ситуації, коли цибуля стає помічником при лікуванні підшлункової залози. Це можливо при розвитку ускладнень, найчастішим з яких є порушення вироблення харчових ферментів та інсуліну. Саме цибуля містить глюкинин, відповідальний зниження рівня глюкози у крові. Але в будь-якому випадку кількість продукту, дозволеного для вживання в сирому вигляді, визначає лікар, використовуючи для цього існуючі таблиці.

Досягши стійкої ремісії, не варто зовсім виключати зі свого раціону цибулю, тому що цей овоч має низку унікальних властивостей :

  • він містить антиоксиданти, багатий на вітаміни С і А;
  • калій, що міститься у його складі, сприятливо впливає на серцеву діяльність;
  • багато лікарів вважають, що цибуля здатна виправити проблеми зі сном;
  • клінічно доведено, що цибуля має антисептичну дію, що особливо важливо в сезон застуди та грипу;
  • як і будь-який овоч, цибуля є джерелом клітковини, а її вживання показано людям, які страждають на запалення підшлункової залози, з метою поліпшення травлення;
  • існує думка, що він містить кверцитин, що перешкоджає утворенню ракових клітин;
  • цибуля покращує потенцію.

Відомі цибульні рецепти полегшення та профілактики симптомів панкреатиту.

Щодня необхідно вживати 1 варену або запечену цибулину протягом місяця.

Солодкий цибульний сироп:

  • розім'яти чи просто роздавити 1 кг цибулі;
  • укласти підготовлені овочі у форму для запікання;
  • зверху засипати двома склянками коричневого цукру, поставити у духовку;
  • як тільки блюдо набуде жовтого відтінку, а цукор повністю розчиниться, можна приступати до вживання;
  • приймати один місяць по столовій ложці тричі на день.

Отже, чи можна вживати цибулю при панкреатиті? Ні, якщо захворювання проходить у гострій формі. При переході до ремісії цілком можливо поступове введення в раціон корисного овоча, що пройшов термічну обробку. Перехід до додавання в їжу свіжих овочів повинен бути здійснений тільки після консультації з лікарем і тільки в стані стійкої ремісії.

EuroMD
Додати коментар