Вікові зміни організму, хронічні захворювання системи травлення нерідко викликають у людей проблеми зі стільцем. Впоратися із запорами допомагає правильна організація живлення. Меню, складене з урахуванням рекомендованих та заборонених продуктів, сприяє відновленню процесу дефекації.
Правила харчування при запорах у людей похилого віку
Щоб нормалізувати роботу кишківника, потрібно дотримуватися нескладних правил. Дієта при запорах у людей похилого віку допомагає усунути неприємні симптоми. Пацієнтам у цьому віці необхідно:
- проводити термічну обробку продуктів паровим, тушкованим способом, відварюванням;
- дотримуватися дрібного харчування – невеликі порції, 6 разів на день;
- уникати гарячої, холодної їжі, вживати блюда з оптимальною температурою – не вище 55 градусів;
- випивати на день 2,5 літри рідини – води, соків, морсів;
- не допускати переїдання;
- останній прийом їжі за 2 години до сну – склянка кефіру.
Для стимулювання перистальтики кишківника продукти не варто подрібнювати. Можна домогтися регулярного випорожнення, якщо їсти в один і той же час. Щоб скласти зразкове меню для людей похилого віку на тиждень, слід врахувати такі моменти:
- виключити вживання продуктів, що провокують запор;
- щодня включати до раціону свіжі, варені овочі та фрукти;
- крупи не розварювати – готувати розсипчасті каші;
- вживати продукти, багаті на рослинну клітковину;
- урізноманітнити меню новими стравами;
- не можна їсти смажену, копчену, гостру їжу;
- м'ясо та рибу готувати цілим шматком.
Таблиця рекомендованих та заборонених продуктів
Живлення при запорах у людей похилого віку має бути спрямоване на нормалізацію стільця. У раціоні неприпустимі продукти, які провокують затримку дефекації. При складанні меню при запорах у людей похилого віку необхідно врахувати:
Дозволено для вживання |
Перебувають під забороною |
|
Крупи |
Вівсяна Пшенична Гречана |
Манка Рис |
Зелень |
кріп Петрушка Селера |
Цибуля |
Молочні продукти |
Ряжанка Простокваша Кефір Сир |
|
Овочі |
Кабачок Буряк Морква |
Капуста Бобові Картопля |
Фрукти |
Банан Персики Слива |
Гранат Айва |
Ягоди |
Чорна смородина Маліна Аґрус |
Чорниця |
Напої |
Овочеві, фруктові соки Відвар шипшини Фіточаї |
Виноградний, яблучний сік Кисіль Кава Алкоголь |
М'ясо |
Яловичина Курка Індичка |
Свинина Жирні бульйони Сало |
Риба |
Морепродукти Оселедець |
Консерви |
Жири |
Рослинна олія (соняшникова, оливкова) Вершкове масло |
Тварини жири |
Солодощі |
Мармелад Зефір Мед |
Шоколад |
Випічка |
Вироби з висівками |
Здоба Білий хліб |
Меню
Дні |
Сніданок |
Обід |
Полудень |
Вечеря |
|
Перший |
Другий |
||||
Перший |
Пшенична каша на молоці, 120 г Хліб з олією, сиром Зелений чай |
Салат із моркви, 100 г |
Курячий суп, 250 г Картопля, запечена з рибою, 200 г Салат із помідорів, 100 г Компот |
Банан |
Овочеве рагу, 150 г Парова котлета, 80 г Сік |
Другий |
Сир зі сметаною, 120 Чорнослив – 4 штуки Чай |
Кефір, печиво |
Овочевий суп, 250 Фрікадельки, 80 Тушений кабачок, 120 Відвар шипшини |
Яблуко |
Овочі на грилі, 150 Відварена риба, 80 Кефір |
Третій |
Вівсяна каша, 120 Сир, 30 Йогурт |
Запіканка з сиру, 100 Чай |
Борщ зі сметаною, 250 Відварена цвітна капуста, 120 Печена риба, 80 Сік |
Груша |
Гречана каша, 150 Тушкована яловичина, 80 Компот |
Четвертий |
Пшенична каша, 120 Курага, 5 штук Фіточай |
Фруктовий салат, 100 |
Розсольник, 250 Відварена картопля, 120 Рибні фрикадельки, 80 Компот |
Персик |
Оладки з гарбуза, 200 Відварена курка, 80 Сік |
П'ятий |
Пшоняна каша на молоці, 120 Фіточай |
Йогурт Малина, 100 |
Суп-локшина, 250 Овочі, запечені з м'ясом, 200 Чай |
Груша |
Кабачок, фарширований м'ясом, 200 Відвар шипшини |
Шостий |
Паровий омлет, 150 Сир, 30 Сік |
Салат з огірків, помідор, 100 |
Курячий бульйон з фрикадельками, 250 Відварена картопля, 120 Яловичина парова, 80 Компот |
Яблуко |
Риба на грилі, 80 Запечений перець, помідор, 200 Сік |
Сьомий |
Гречана каша, 120 йогурт |
Сирна запіканка, 100 |
Суп з локшиною, 250 Салат овочевий, 120 Парова котлета, 80 Чай |
Банан |
Пшоняна каша, 150 Рибні тефтелі, 80 Компот |