Відрижка повітрям після їжі – причини та лікування хвороби

Навіть людина, яка має абсолютно здоровий травний тракт, може зіткнутися з відрижкою – неприємним явищем мимовільного виходу газів із шлунка. Якщо ситуація рідкісна, не варто турбуватися, але при регулярному її повторенні необхідно замислитися про візит до гастроентеролога. Яким захворюванням супроводжує відрижка та як її лікувати?

Непатологічні причини відрижки повітрям після їжі

При кожному ковтальному русі невелика кількість повітря надходить у шлунок, що допомагає контролювати тиск у цьому органі, а при надмірному закиданні під час їжі (стан називається аерофагія) утворюється повітряний міхур. Він і є причиною виходу газів через рот із характерним внутрішнім поштовхом. Ситуація виникає за:

  • зловживання часником, цибулею, жирною їжею, кислими фруктами (особливо цитрусовими);
  • надлишку тваринного білка в раціоні (відрижка із запахом ацетону);
  • переїданні;
  • швидке вживання їжі, особливо з паралельною розмовою або на бігу;
  • носіння тугого ременя, що стискає переповнений після їжі шлунок;
  • куріння;
  • глибокому диханні ротом;
  • зловживання газованими напоями, міцною кавою;
  • вагітності (тиск матки на діафрагму);
  • використання інгаляторів;
  • фізичної активності відразу після їди (особливо нахили, стрибки).

Патологічні причини

Захворювання шлунково-кишкового тракту, вади розвитку органів цього відділу є основними причинами виникнення частої відрижки повітрям та навіть їжею після їжі. Точний діагноз здатний поставити лише лікар, який проведе інструментальні обстеження, але за симптоматикою можна зробити деякі припущення . Основним станом, що викликає відрижку повітрям, є недостатність кардіального відділу шлунка (сфінктера), що має 3 ступені:

  1. Погане стиснення м'яза вхідного відділу, відрижка виникає при глибокому диханні під час їжі.
  2. Просвіток становить половину діаметра кардіального відділу, відрижка повітрям дуже часта.
  3. Кардіальний відділ на глибокому вдиху не замикається зовсім, відбувається постійне закидання їжі зі шлунка вгору.

У осіб, які мають проблеми зі сфінктером, ситуацію посилюють харчові звички (схильність до переїдання, важких, жирних страв), слабкість нижнього клапана, травми стравоходу чи шлунка, пухлини, запальні процеси на слизовій оболонці. Найпоширенішою проблемою є гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), що супроводжує 3-й ступінь недостатності кардії. Відрижка кисла, з піною, виникає через закидання їжі в стравохід, що супроводжують такі симптоми:

  • біль за грудиною;
  • нудота блювота;
  • відчуття переповненості шлунка навіть за легкого перекусу;
  • здуття живота.

Поширене захворювання шлунково-кишкового тракту, що особливо часто зустрічається у молоді – гастрит, теж входить до ймовірних причин відрижки повітрям, що виникає навіть через пару годин після їжі. Клінічна картина залежить від різновиду запалення та ступеня тяжкості:

  • Гастрит з атрофією слизової оболонки – гострі або ниючі болі в області сонячного сплетення, блювання після їжі, тухла відрижка повітрям, втрата апетиту, різкі позиви до дефекації, розлад стільця.
  • Антральна форма – печія, гострі болі в епігастрії натще, відрижка кисла (через закидання жовчі).
  • Початкова стадія виразкової хвороби – за симптоматикою схожа з антральним гастритом, але доповнюється нудотою або блюванням (недавньою їжею, жовчю), болями під час сну, запорами.

Постійна відрижка повітрям (з тухлим чи кислим запахом) може спостерігатися в осіб із змінами вихідного відділу шлунка, на початковій стадії патологія малосимптомна. Додатково лікарі згадують рак шлунка, який за клінічною картиною на ранніх стадіях схожий на атрофічний гастрит, але пізніше з'являються:

  • активне зниження ваги;
  • сильні часті напади блювання після їди;
  • відраза до м'яса;
  • астенія (синдром хронічної втоми);
  • швидке насичення під час їди.

Патології стравоходу також є поширеними причинами появи активної відрижки після їжі . Більша їх частина супроводжується відчуттям грудки в горлі, підвищеним слиновиділенням, кашлем. Особливої уваги вимагають такі захворювання:

  • Склеродермія стравоходу – ураження сполучної тканини та артеріол, що супроводжується атрофією слизової оболонки, утворенням виразок. Характерними симптомами є складності при ковтанні, печія, відрижка повітрям, швидке посиніння кінцівок, вух або носа при низьких температурах навколишнього середовища, набряки дрібних суглобів стоп та пальців.
  • Дивертикул Ценкера – утворення мішковидного розширення у зоні з'єднання глотки з стравоходом, випинання стінки останнього. Клінічна картина визначається стадією розвитку хвороби, до характерних симптомів відносять кислу відрижку, запалення стінок дивертикула, блювоту, рясне слиновиділення.
  • Ахализу кардії – погане розслаблення нижнього сфінктера стравоходу, закидання повітря і їжі відбувається при нахилах вперед, прийнятті горизонтального положення. При ковтанні людина відчуває біль за грудиною, страждає від осиплості голосу, відчуття грудки в горлі.

Відрижка повітрям після їжі – причини та лікування хвороби

Рідкісні причини відрижки повітрям у дорослих після їжі полягають у захворюваннях і патологіях, побічно пов'язаних зі шлунком і стравоходом. При діагностиці пацієнта лікарі не виключають:

  • Патології діафрагми – вроджені або набуті (вікові, при обструкції легень), що призводять до болю за грудиною (можуть іррадувати – віддавати – у спину). Відрижка з гіркотою після їди, при різкій зміні положення тіла.
  • Дисбактеріоз кишечника – порушення мікрофлори через тривалий прийом ліків, неправильного харчування, зниження імунітету, перенесених інфекцій. Супутніми симптомами є здуття живота, нудота, розлад травлення, печія, метеоризм, відрижка повітрям.
  • Хронічний панкреатит – на тлі недостатності вироблення деяких ферментів підвищується газоутворення, порушується процес травлення. Відрижка після їди з гіркотою виникає часто, супроводжується болями у верхній частині живота, нестійким випорожненням.
  • Захворювання жовчовивідних шляхів – ціла група проблем, до яких відносять дискінезію, холецистит, жовчнокам'яну хворобу. Відрижка гірка, серед характерних симптомів тупі болі у правому підребер'ї після їжі або фізичного навантаження, нудота, здуття живота.
  • Ниркову недостатність – розвивається і натомість цукрового діабету, хронічних хвороб сечовидільної системи, прийому лікарських засобів. Відрижка із запахом ацетону через погане очищення крові від токсинів. У клінічній картині є порушення травлення, нудота, слабкість, поліурія (збільшення утворення сечі).

Лікування

Кожна конкретна причина відрижки після їди вимагає індивідуального підходу, тому лікування починається з відвідування гастроентеролога та проведення інструментальних та лабораторних досліджень. У більшості ситуацій обов'язково призначення дієти, що допомагає зменшити навантаження на хворий орган (нирки, печінка, шлунок, стравохід, кишечник), інші методи лікування залежать від причини виникнення проблеми:

  • При атрофічному гастриті не обійтися без антибіотиків, що впливають на збудника (бактерія Хелікобактер пілорі).
  • При захворюваннях печінки, жовчного міхура потрібні спазмолітики, інгібітори жирних кислот, ферменти (Мезім, панкреатину).
  • За наявності пухлин у шлунково-кишковому тракті, грижі стравохідного отвору діафрагми обов'язково хірургічне втручання.
  • Лікування невротичної аерофагії має на увазі використання седативних (заспокійливих) препаратів, антидепресантів.

Найчастіше у схему лікування включають препарати, які допомагають нормалізувати кислотність шлунка (особливо при ГЕРХ), контролювати його моторику та знижувати газоутворення . До таких лікарських засобів відносяться:

  • Ренні – антацид, рекомендований при диспепсії вагітних, печії, шлункових болях та інших симптомах підвищеної кислотності. Для лікування зазначених станів по 1-2 таблетки приймають після їди до 5-ти разів на добу. Протипоказаннями є ниркова недостатність, гіпофосфатемія, гіперкальціємія, нефрокальциноз, дитячий вік (до 12 років).
  • Омез – антацид, що призначається при виразці, гастриті з підвищеною кислотністю, панкреатиті, ГЕРХ. Препарат заборонено вагітним, дітям віком до 12-ти років. Приймається раз на добу по 1 капсулі за півгодини до їди, запиваючи водою.
  • Гастал – антацид, призначається для комплексного лікування грижі стравохідного отвору діафрагми, виразкової хвороби, рефлюкс-езофагіту, печії та інших диспепсичних явищ. Препарат заборонено при нирковій недостатності, гіпофосфатемії, хворобі Альцгеймера. Дітям дозволено з 6-річного віку. Для лікування таблетка розсмоктується під язиком, добова доза – 8 шт, поділених на 4-6 разів. Прийом за годину після їжі.
  • Мотилак – протиблювотний засіб, що призначається для симптоматичного лікування комплексу диспепсичних проявів, нудоти будь-якої етіології. Заборонено дітям молодше 5-ти років, при пролактиномі, шлунково-кишкових кровотечах. Класична схема лікування: по 1 таблетці 3 рази на день незалежно від їжі. Якщо потрібно, додають таблетку перед сном.
  • Симетикон – зменшує піноутворення у шлунку та кишечнику. Застосовується для лікування метеоризму, аерофагія, гастрокардіального синдрому. Препарат заборонено при кишковій непрохідності. Прийом після їди, доза суспензії – 25-50 крапель, капсул – 1-2 шт. Використовуються ліки щодня.

Відрижка повітрям після їжі – причини та лікування хвороби

Немедикаментозна терапія

Для ситуацій, коли причинами відрижки стали непатологічні фактори, лікування не має на увазі застосування аптечних препаратів. Впоратися з ситуацією можна більш простими методами, але їм слід слідувати кілька тижнів:

  • відмова від куріння, алкоголю, газованих напоїв;
  • перехід на дрібне харчування з маленькими порціями;
  • усунення звички харчуватися на бігу чи говорити під час їжі;
  • ретельне пережовування їжі (повільно та акуратно);
  • відмова від страв, що підвищують газоутворення (цибуля, часник, кондитерські вироби, бобові, сирі фрукти);
  • зниження внутрішньочеревного тиску від відмови від копчених, жирних продуктів, м'яса з великою кількістю спецій;
  • рятування від тугих ременів;
  • відмова від звички полежати після їжі;
  • установка інтервалу між їжею та фізичним навантаженням (1,5-2 години).

Народні засоби

Найпростішим методом домашнього лікування відрижки, що виникає не на тлі важких патологій або хронічних захворювань органів шлунково-кишкового тракту, є регулярне вживання м'ятного чаю з медом (1 ч. л. листя на склянку окропу). Засіб небажаний при гіпермоторній дискінезії жовчовивідних шляхів, оскільки м'ята має жовчогінну властивість. Ще кілька рецептів:

  • Сухе насіння кропу або анісу (1 ч. л.) повільно розжовуйте перед кожним основним прийомом їжі. Так можна робити 2-3 тижні.
  • У рівній пропорції з'єднати плоди фенхелю, м'яти (насіння) та льону, додати квіти липи. Залити 1 ч. л. збору склянкою окропу, наполягати півгодини, обернувши рушником. Пити за півгодини до їди по 100 мл у теплому вигляді. Лікування триває 10-14 днів.
  • Залийте 1 ст. л. кореня аїру окропом (300 мл), дайте постояти годину. Відфільтруйте. Приймати перед їжею за 15 хвилин по 50 мл. Курс лікування розрахований на 3 тижні.

Відрижка повітрям після їжі – причини та лікування хвороби

Відео

EuroMD
Додати коментар