Продукти, що викликають запор у дитини або дорослої – перелік і неправильний раціон

Основною причиною, що викликає запор чи констипацію, вважається неправильне харчування. Сучасна людина через високу зайнятість і швидкий темп життя рідко готує собі їжу, віддаючи перевагу домашнім стравам фастфуд і висококалорійні продукти харчування, які і провокують появу цього неприємного симптому.

Білкові продукти

Імовірність появи запору у людини збільшується, якщо вона використовує білкову дієту для зменшення ваги. Якщо їсти лише одне м'ясо курки та рослинні протеїни, то замість схуднення виникне констипація. У цьому створюються умови, які, навпаки, підвищують можливість набору маси тіла.

Причина запору при великому вживанні білкових продуктів пов'язана з неповним засвоюванням протеїнів у шлунково-кишковому тракті (шлунково-кишковому тракті)

. Відсутність клітковини робить калові маси щільними, що ускладнює перистальтику (скорочення стінок) кишечника.

Всі білкові продукти, що викликають запор, поділяються на тварини та рослинні:

Білкові продукти

Тварини

Рослинні

  • м'ясо кролика;
  • баранина;
  • осетрова ікра;
  • свинина;
  • яловичина;
  • курячі яйця;
  • Червона риба;
  • морепродукти (креветки, краби, раки).
  • соя;
  • мигдаль;
  • квасоля;
  • крупи гречана, пшоняна;
  • арахіс;
  • волоський горіх;
  • сочевиця.

Цілком відмовлятися від білкових продуктів не варто. Шкідливий вплив на кишечник можна нейтралізувати за допомогою використання їжі з клітковиною. Наприклад, запор не виникне, якщо м'ясо поєднувати з овочевим рагу чи салатом. Крім того, у харчуванні пацієнта має бути 1,5 літра чистої води, свіжих фруктових або овочевих соків, трав'яного чаю.

Молочні продукти

Проблема спорожнення може виникнути у людини, яка зловживає молочними продуктами. Відбувається це через те, що деякі дорослі мають непереносимість лактози. Даний стан провокує погане перетравлення молочного цукру, що часто стає причиною появи запору. Крім того, відсутність клітковини та великий вміст казеїну в молочних продуктах сприяють уповільненню вбирання корисних речовин, тому калові маси ущільнюються та погано виводяться з організму. Часто з'являється констипація від:

  • солодкого йогурту;
  • цільного молока та продуктів на його основі (кефіру, сиру, сиру, кислого молока);
  • вершкового масла;
  • вершків;
  • морозива;
  • сметани.

Продукти, що викликають запор у дитини або дорослої - перелік і неправильний раціон

В'яжучі та дратівливі фрукти та овочі

Спровокувати констипацію може вживання незрілих фруктів, т.к. вони мають в'яжучі властивості через великий вміст крохмалю

. Замок часто викликають зелені банани. Організму потрібно багато сил для перетравлення крохмалистого з'єднання, тому відбувається порушення акта дефекації. Свіжі овочі та фрукти з дратівливими властивостями теж ведуть до посилення бродильного процесу в кишечнику, що заважає спорожненню. Таблиця овочів та фруктів, що викликають запор:

В'яжуча рослинна їжа

Продукти з дратівливими властивостями

  • айва;
  • банани;
  • гранат;
  • картопля;
  • виноград;
  • хурма.
  • капуста;
  • бобові культури;
  • шпинат;
  • кукурудзяні зерна;
  • селера.

·

Солодощі

Часте вживання солодощів – ще одна причина появи запору. Кондитерські вироби багаті на цукор та жири, у них мало клітковини та вологи. Це погіршує процес травлення їжі, уповільнює роботу ШКТ. Перелік солодких продуктів, які можуть викликати констипацію:

  • торти;
  • печиво;
  • цукерки;
  • тістечка;
  • здобна випічка.

Якщо запор турбує постійно, всі солодощі необхідно замінити медом, який допомагатиме перетравленню їжі. Його можна додавати у чай, каші, фруктові салати. Застосування склянки теплої води з чайною ложкою меду проти ночі покращує моторну функцію шлунково-кишкового тракту. Періодично можна їсти шоколад, т.к. він містить мало жиру, активізує роботу ШКТ.

Продукти, що викликають запор у дитини або дорослої - перелік і неправильний раціон

Алкоголь

Спровокувати виникнення запору можуть алкогольні напої (горілка, пиво). Речовини, що містяться в них, ускладнюють роботу ШКТ, порушують мікробіоценоз (стійке співтовариство мікроорганізмів), підвищують вміст токсинів. Крім того, вживання алкоголю призводить до зневоднення організму, а нестача води робить калові маси щільними. Небезпечне поєднання спирту та жирних страв виражається тривалою відсутністю дефекації. При частих запорах треба відмовитися від червоного вина, т.к. у ньому є таніни – речовини, що мають закріплюючу дію.

Неправильне харчування

Запор іноді буває наслідком травм, кишкових патологій, неврозів, хвороб, побічним ефектом застосування лікарських засобів. Хоча найчастіше констипація – це лише результат неправильного харчування. Тому, щоб набути повноцінного здоров'я, треба поміняти свій раціон. Помилки живлення, що призводять до запору:

  • Нестача вологи. Для запуску перистальтики кишечника в ньому має накопичитись велика кількість води. Потрібно за добу випивати щонайменше два літри.
  • Вживання висококалорійної їжі (фастфуду, напівфабрикатів). З'їдаючи таку їжу, людина візуально не помічає розтягнення живота. Після перетравлення така їжа надовго затримується у кишечнику, не викликаючи перистальтики.
  • Дефіцит клітковини у їжі.
  • Надлишок цукру, жиру, крохмалю, велике споживання копченої, смаженої їжі призводить до процесу гниття у кишечнику. Утворюються калові камені, що викликають констипацію.
  • Можлива запор від рису. Порушення функції роботи кишечника розвивається у зв'язку з тим, що крупа не містить клітковини і в її складі знаходяться речовини, що знижують перистальтику.
  • Недостатнє вживання молочнокислих бактерій.
  • Ситний сніданок. Прокинувшись, потрібно спочатку випивати близько 300 мл води і лише через 30 хвилин можна вже приступати до сніданку.
  • Часто з'являється запор від переїдання. Для нормальної роботи кишківника ідеально підходить 6-разове харчування невеликими порціями.
  • Щільна вечеря перед сном протипоказана. При цьому з моменту останнього прийому їжі має пройти щонайменше 2 години.
  • Часте вживання кави призводить до проблем із ШКТ та тривалої відсутності дефекації.

Продукти, що викликають запор у дитини або дорослої - перелік і неправильний раціон

Відео

EuroMD
Додати коментар