Майже кожній людині хоч раз у житті доводилося стикатися з таким неприємним відчуттям як тяжкість у животі. Багато людей не приділяють цій проблемі належної уваги, а просто чекають певного часу, щоб почуття дискомфорту пройшло самостійно. Але навіть короткочасні напади вимагають серйозного відношення, інакше можуть виникнути тяжкі ускладнення. Варто розібратися, які фактори стимулюють тяжкість і здуття живота, як діагностується і лікується це захворювання.
Причини тяжкості у животі
Дискомфорт у кишечнику може спровокувати різні фактори. У здорової людини, яка не страждає на хронічні хвороби, тяжкість з'являється як на ситий, так і на голодний шлунок . Після їди неприємна недуга може виникнути з таких причин:
- Нераціональне харчування. Постійні перекушування на ходу, вживання фаст-фуду, зловживання важкоперетравлюваною, солоною, смаженою, копченою, жирною або гострою їжею.
- Переїдання, особливо перед сном або вночі, призводить до неповного перетравлення їжі, запорів, здуття живота.
- Алергія на певні харчові продукти.
- Порушення правил культури харчування. Поспішне вживання їжі, погане пережовування, ковтання їжі великими шматками.
- Неправильний режим живлення. Великі проміжки між трапезами, перепустки сніданку, вечері, обіду або полуденку (прийом їжі відбувається не 4-5 разів на день, а 1-2 рази).
- Вживання великої порції або прийом великої кількості страв однієї трапези.
- Використання продуктів, що погано поєднуються. Між речовинами, що вживаються, виникають хімічні реакції, які можуть викликати бродіння, відділення газів, почуття здуття або тяжкості в шлунку.
- Пиття холодної води під час або одразу після трапези.
- Надлишок у раціоні харчування продуктів (бобових, дріжджових виробів, капусти), що сприяють підвищеному газоутворенню.
- Вживання неякісних продуктів (прострочених, з великою кількістю пестицидів чи токсинів).
У деяких випадках тяжкість та здуття живота може виявлятися натще. До причин такого дискомфорту у шлунку відносяться:
- Самопризначення та безконтрольна терапія медикаментами (антибіотиками, гормональними препаратами), що впливають на функціонування органів шлунково-кишкового тракту;
- Відсутність у щоденному меню свіжих фруктів, овочів.
- Малорухливий спосіб життя, відмова від фізичних вправ.
- Зловживання спиртними напоями, кавою, міцним чаєм, солодощами, кондитерськими виробами, надмірне куріння. Ці продукти дратують слизову оболонку шлунка, що призводить до тяжкості, дискомфорту в животі.
- Часте пиття солодких газованих напоїв, які викликають бродіння, бурчання, тяжкість, здуття живота.
- Порушення в роботі деяких органів: шлунка, печінки, товстої та тонкої кишки, підшлункової залози.
- Використання соди для лікування печії. Сода входить у реакцію з кислотою, що виділяється шлунковим соком. Поєднання цих двох компонентів викликають здуття живота та тяжкість.
- Стресові ситуації, нервові перенапруження.
- Вікові (після 50 років) зміни організму, і натомість яких відбувається уповільнена робота травних органів. Часто організм людей похилого віку втрачає здатність перетравлювати лактозу, тому варто на якийсь час відмовитися від вживання цільного молока.
- Вагітність. Постійна тяжкість у животі і здуття виникає через зміну гормонального фону або здавлювання внутрішніх органів плодом, що росте, і маткою, що збільшується.
Гастроентерологічні патології
Короткочасне почуття тяжкості в животі виникають у 80% людей і не є серйозною проблемою, але коли цей симптом набуває тривалого характеру, слід негайно звернутися до лікаря. Серед гастроентерологічних патологій, які можуть спровокувати відчуття тяжкості, здуття живота виділяються:
- кишкова дискінезія;
- виразка шлунку;
- пілоростеноз;
- гастрит (гостра та хронічна форма);
- холецистит;
- язва дванадцятипалої кишки;
- гастроентерит;
- кишкова непрохідність;
- хронічний панкреатит;
- цироз печінки вірусного чи алкогольного характеру;
- гепатит;
- дисбактеріоз;
- глисти;
- жовчокам'яна хвороба;
- гострий ентерит;
- кишкова дискінезія;
- рак шлунку;
- утворення пухлини (доброякісної або злоякісної) в органах шлунково-кишкового тракту;
- шлункова дисперсія;
- коліт;
- глютенова хвороба.
Додаткові симптоми
Найчастіше тяжкість, здуття живота виникає після їди. Вживання важких продуктів (багатих жирами та білками) створює велике навантаження на організм, уповільнюючи процес травлення. Їжа, основою якої є прості вуглеводи, може спровокувати бродіння у кишечнику. Коли неприємні відчуття у животі спостерігаються після їди, то клінічна картина може мати такі ознаки:
- відрижка повітрям, іноді з присмаком з'їденої раніше їжі;
- метеоризм;
- значне збільшення розмірів живота;
- порушення у функціонуванні ШКТ.
За наявності гастроентерологічних захворювань симптоматика набуває додаткових проявів. Це:
- нудота;
- неприємний запах із рота;
- блювання;
- запаморочення;
- здуття;
- підвищення температури;
- тяжкість у лівому боці живота;
- поганий апетит або його повна відсутність;
- Загальна слабкість;
- нестабільний стілець (тривалі запори, потім різкі напади діареї);
- печія;
- відчуття перенасичення навіть після споживання мінімальної кількості їжі;
- бурчання в животі;
- постійний тягар;
- болі (різного характеру та тривалості) у шлунку після трапези;
- різка втрата ваги.
Лікарі виділяють деякі ознаки, за яких необхідно терміново звернутися за допомогою до медичного закладу або викликати швидку допомогу . Вони можуть свідчити про серйозні проблеми з кишечником чи шлунком. Самолікування в такому випадку повністю виключено, щоб уникнути погіршення ситуації. Основні симптоми такі:
- часті блювотні пориви;
- підвищена до максимуму температура;
- судоми, непритомність;
- у вагітних – виділення сечі із кров'ю;
- асиметричне (на один бік) здуття живота;
- лихоманка, озноб, холодний піт;
- постійний пронос, при якому в калових масах присутні домішки крові або гною;
- сильні спазматичні болі у животі.
- різка втрата маси тіла;
- сильні та непрохідні больові відчуття в ділянці живота.
Діагностика
Для встановлення правильного діагнозу лікарю потрібно провести ретельне обстеження пацієнта, призначити аналізи, і лише на підставі отриманих результатів можна буде визначити форму та вид недуги. Залежно від наявності показань можуть бути призначені такі види діагностики :
- Пальпація (обмацування) – поверхове обстеження фахівцем, що допомагає оцінити стан внутрішніх органів, визначити ступінь хворобливості живота.
- УЗД очеревини – дає оцінку функціонуванню всіх органів шлунково-кишкового тракту.
- Клінічний аналіз та біохімія крові. По крові визначають рівень запального процесу, рівень гемоглобіну, наявність бактерій хелікобактер пілорі.
- Загальний аналіз сечі.
- Комп'ютерна чи магнітно-резонансна томографія – дослідження ШКТ на наявність новоутворень.
- Фіброгастродуоденографія. Процедура, за якої в кишечник вводять тонку трубку (гастроскоп) зі світлодіодами та міні камерою. Обстеження дозволяє виконати хромоскопію, оглянути слизову оболонку шлунка та кишечника, виявити запалення, ознаки атрофії слизової оболонки.
- Морфологічний аналіз – огляд фрагменту слизової оболонки під мікроскопом.
- Гастрохромогастроскопія. Призначається при тяжкості, здутті живота після їди. Ця процедура допомагає лікарю уточнити рівень кислотоутворюючої активності секретів стравоходу, оцінити масштаб атрофії. Діагностика проводиться ендоскопом та спеціальним барвником конго-рот (кислотно-основним індикатором).
- Фіброколоноскопія (ФКС) – ендоскопічне дослідження фіброколоноскопом (довгим еластичним зондом), яке застосовується для оцінки стану товстої та тонкої кишки.
- Ентероскопія (інтестиноскопія) – оцінка стану слизової оболонки шлунка за допомогою ендоскопа.
- Ендовідеокапсула (капсульна ендоскопія). Пацієнт ковтає спеціальну капсулу (оснащену однією або двома міні-відеокамерами), яка проходить по всьому травному тракті, проводить зйомку.
- Ультрасонографія.
- Дуоденальне зондування.
- Фіброезофагогастродуоденоскопія (гастроскопія або ФЕГДС) – ендоскопічне обстеження (візуальний огляд) стінок ШКТ гастрокопом.
- Копрограма – метод оцінки працездатності органів травлення.
- Рентгеноскопія шлунка – рентгенологічне обстеження, яке проводиться за допомогою контрастної речовини (барію).
- Уреазний дихальний тест на наявність бактерій хелікобактер пилори
- Імунологічне та молекулярне тестування на визначення присутності в організмі паразитів.
- Бакпосів калу на дисбактеріоз.
Лікування тяжкості та здуття у животі
Яким способом можна позбутися неприємних відчуттів у животі, скаже лише лікар після точної постановки діагнозу. У більшості випадків терапія здуття та тяжкості в животі складається з таких методів, як:
- прийом медичних препаратів;
- корекція режиму та раціону харчування;
- застосування рецептів народної медицини
Щоб надалі такі неприємні відчуття як тяжкість, здуття, біль у животі не виникали, потрібно дотримуватися кількох простих правил :
- відмовитись від шкідливих звичок;
- не переїдати;
- слід відмовитися від перекушування;
- не пити під час їди;
- стежити за своєю вагою;
- треба їсти не поспішаючи, добре пережовуючи їжу;
- проводити терапію медикаментами лише за розпорядженням лікаря;
- вести активніший спосіб життя, більше рухатися, відвідувати басейн, займатися ранковою гімнастикою;
- уникати стресових ситуацій;
- не їсти вночі або перед сном;
- дотримуватися норм правильного харчування (є невеликими порціями, але часто);
- харчуватися лише якісними продуктами.
Живлення при тяжкості у шлунку
Щоб відновити нормальну роботу шлунка, необхідно налагодити систему харчування. Важливо прибрати зі щоденного меню всю їжу, яка дратує кишечник, провокує вироблення газів. Сюди відносяться:
- капуста будь-яких сортів – цвітна, броколі, білокачанна, червонокачанна;
- бобові – горох, боби, квасоля, сочевиця;
- деякі фрукти – вони створюють газоутворення, якщо з'їдено відразу після основної трапези – це груші, банани, виноград, яблука;
- гриби, селера та деякі коренеплоди – редька, морква, редис;
- молочні продукти;
- їжа та напої з додаванням дріжджів – випічка, квас.
Неприємні відчуття та дискомфорт у животі викликають деякі харчові поєднання. Їх треба уникати хворим людям. Це:
- Натуральні фруктові соки не можна вживати з крохмалистою або насиченою їжею білком. Яблучний, виноградний чи персиковий сік погано поєднується з рибними, грибними чи м'ясними стравами. Не варто пити будь-які соки разом із стравами з картоплі, рисовою кашею, хлібом.
- Цукерки та інші солодощі не можна комбінувати з білками та крохмалем – їх краще їсти через кілька годин після основної трапези.
- Цілісне молоко небажано поєднувати з будь-якими стравами.
- Солодкі газовані напої дуже шкідливі навіть абсолютно здорових людей. Запивати ними їжу категорично не рекомендовано.
- Житній хліб погано сумісний з м'ясом, рибою, молоком та бобовими.
Медикаментозна терапія
Якщо тяжкість та здуття живота має хронічний характер та є ознакою серйозної недуги, пацієнту призначають лікарські препарати. Терапія медикаментами триває до одужання. Для лікування тяжкості у животі застосовують:
- Абсорбенти, адсорбенти (Смекта, активоване вугілля, біле вугілля). Усунуть газоутворення, здуття живота.
- Антациди (Фосфалюгель, Маалокс, Ренні, Гевіскон, Алмагель). Вони обволікають стінки травних органів, утворюють захисну оболонку, нейтралізують дію соляної кислоти, яка дратує шлунок, усувають печію.
- Вітрогінні ліки (Смектіон) руйнують гази.
- Ферментні препарати (Мікразім, Панкреатин, Фестал, Мезим, Креон) допомагають шлунково-кишковому тракту нормально функціонувати.
- Спазмолітики (Спазмалгон, Дротаверин, Ношта) моментально усувають спазми в травному каналі, надають знеболюючий ефект.
- Пробіотики (Лінекс, Лактовіт, Біфіформ) застосовуються при дисбактеріозі, здутті живота.
- Прокінетики (Мотіліум, Церукал) стимулюють моторику ШКТ, допомагають просуванню харчових мас.
- Рослинні препарати (кропова вода, екстракт фенхелю, кмину) мають протимікробний ефект, усувають спазми.