Середземноморська дієта: що це таке та з чим її їдять?

Середземноморська дієта: що це таке та з чим її їдять?

Дієтолог Марина Когай розповіла про особливості харчування на середземноморській дієті.

Найчастіше середземноморську дієту зображують як піраміди. Згідно з пірамідою, всі продукти можна розділити на ті, які рекомендовано вживати щодня, щотижня та рідко.

До щоденного вживання показані:

  • овочі – різних кольорів та способів приготування;
  • фрукти – як альтернатива десертам;
  • злаки – крупи, хліб, макарони із твердих сортів пшениці.

Також щодня в меню присутні молочні продукти – перевага надається натуральному йогурту, кисломолочним продуктам, нежирним сирам.

Щодня – оливкова олія, горіхи, насіння, спеції, трави, часник, цибуля.

«Що дня вживаємо різні джерела білка. Це може бути риба, морепродукти, бобові, біле м’ясо, яйця», — каже експерт.

Основний напій на середземноморській дієті – вода. Допускається вживання кави та чаю без цукру.

Червоне сухе вино – близько 150 мл на добу для жінок та 200-250 для чоловіків. Остання категорія включає продукти, які потрібно мінімізувати – вони дозволені кілька разів на місяць. Це червоне м’ясо, десерти, випічка, солодкі напої, фаст-фуд. Крім дієти, важлива фізична активність.

EuroMD
Додати коментар