Що можна і не можна їсти при підвищеному холестерині, які продукти дозволені на дієті

Харчування грає важливу роль нормалізації вироблення ліпідів, виведення з організму «поганого» холестерину. Лікарі дають чіткі рекомендації щодо того, що можна їсти, а які продукти заборонені. Така дієтотерапія посилює дію медикаментозного лікування, нормалізувати показники холестерину без її застосування неможливо.

Загальні принципи дієти

Холестеринова дієта не відноситься до категорії жорстких, тому що список того, що можна їсти, є великим. Особливість харчування полягає в тому, що можна їсти тільки продукти натурального походження. Людський організм не може нормально функціонувати без надходження до нього жирів. У той же час холестерин також підвищується через надмірну кількість жирів. Тому, щоб був дефіциту і надлишку, потрібно використовувати жири рослинного походження.

Загальними рекомендаціями щодо харчування є такі правила:

  • харчуйтесь невеликими порціями 5-6 разів на день;
  • при покупці перевіряйте свіжість товару, щоб не їсти прострочені, зіпсовані продукти;
  • пийте багато рідини, особливо чистої води та зеленого чаю;
  • обмежте споживання солі, допустима добова норма солі – 5г;
  • зменшіть кількість жирів;
  • щодня вживайте якнайбільше свіжих овочів, фруктів;
  • їжте продукти з вмістом клітковини.

Щоб дієта принесла максимальну користь, необхідно зміцнювати організм фізичною активністю, прогулянками на свіжому повітрі. Іншими словами, здоровий спосіб життя, що включає дієту, необхідний при підвищеному холестерині. З його допомогою можна обійтись навіть без застосування лікарських препаратів.

Що не можна їсти

Лікар дає рекомендації про те, які продукти не можна їсти, щоб не посилювати вироблення «поганого холестерину». Насамперед, до них відносяться насичені жири, тобто ті продукти, в яких у великій кількості містяться жири. Будь-які сорти жирного м'яса протипоказані. До продуктів, які можуть підвищити «поганий» холестерин, і які категорично не можна їсти, належать:

Що можна і не можна їсти при підвищеному холестерині, які продукти дозволені на дієті

Авокадо при підвищеному холестерині

  • смажені, жирні, надто солоні страви;
  • ковбаси та інші копченості;
  • майонез та інші соуси з високим відсотком вмісту жиру;
  • чіпси, сухарики, інші магазинні шкідливості;
  • баранина, свинина та інші жирні сорти м'яса;
  • жирний птах, приготовлений у смаженому або копченому вигляді зі шкірою;
  • сало, особливо копчене;
  • рибні консерви, ікра, будь-яка копчена риба;
  • печінка та інші субпродукти;
  • борошняне, здоба;
  • яєчні жовтки;
  • горіхи, особливо смажений арахіс;
  • газовані напої.

Насправді організм завжди подає ознаки того, що йому не подобається жирна, інша шкідлива їжа. Тому необхідно прислухатися до власних уподобань, індивідуальної реакції організму. Їжа повинна перероблятися легко, будь-які труднощі, у вигляді нудоти, блювоти, болю, дискомфорту в животі, печії є тривожною ознакою.

Чи дозволено алкоголь

Існує думка про користь алкоголю за високого холестерину. Він дійсно має властивість розщеплювати жири, тобто нормалізувати ліпідний обмін. Однак на це одна корисна властивість припадає в рази більше шкідливих. Як і всі продукти, напої, що потрапляють в організм, алкоголь проходить через печінку, надаючи на неї згубну токсичну дію.

Поки відбувається процес переробки спиртного, токсини руйнують оболонку печінки. Якщо дія алкоголю має постійний характер, відмерлі клітини не встигають відновитися. Через це паренхіма або тканинна оболонка печінки руйнується, що призводить до серйозних патологій.

Згубна дія алкоголю торкається також стінок судин, що особливо небезпечно, якщо через надлишок «поганого» холестерину встигли утворитися бляшки. Через це здатність судин пропускати кровотік втрачається, утворюються закупорювання. Це загрожує розвитком серцево-судинних захворювань.

З огляду на ці фактори лікарі сходяться на думці, що алкоголь шкідливий, а значить, відноситься до списку заборонених продуктів. Однак невелика кількість спиртного, що вживається зрідка, не надасть великої шкоди. Допустима доза для чоловіків – 200 г сухого вина або 0,5 л неміцного натурального пива. Для жінок вона вдвічі менша. Вживати її можна не частіше ніж раз на місяць.

Що можна і не можна їсти при підвищеному холестерині, які продукти дозволені на дієті

Щоб навіть зрідка випитий алкоголь приніс якнайменше шкоди, необхідно вибирати якісні, дорогі напої.

Солодощі

Вживання цукру при підвищеному холестерину має бути обмеженим, дотримання цього правила викликає у багатьох найбільше питань. Деякі звикли їсти насолоди кожен день і відмовитися від них назавжди здається неможливим. Однак робити це не потрібно, тому що можна знайти дозволені солодкі продукти.

Категорично заборонено борошняне, здоба, торти, тістечка, печиво, вафлі, халва. У цих солодощах міститься не тільки багато цукру, але також жиру. До випічки часто додають маргарин, інші жирні компоненти. Здобні булки не тільки збільшують кількість поганого холестерину, але також є висококалорійними. Враховуючи те, що у багатьох підвищений холестерин розвивається на тлі ожиріння, їх є категорично заборонено.

Щоб дозволяти собі трохи солодощів, необхідно обмежити вживання цукру у чистому вигляді. Краще зовсім відмовитися від його додавання до чаю. Якщо ж поки що це не виходить, замінити його можна невеликою кількістю меду. Він також містить цукор, калорії, але його можна додавати у меншій кількості. На день дозволяється до 3 ч. л. меду.

До дозволених солодощів належать такі продукти на натуральній основі:

  • фрукти, ягоди у свіжому вигляді та десерти з них;
  • мармелад;
  • пастила;
  • фруктове желе;
  • натуральне фруктове морозиво;
  • мигдаль, волоські горіхи.

Насправді з цих продуктів можна готувати багато десертів. Наприклад, багато хто використовують нежирний сир, сметану, фрукти, мед, комбінуючи їх у різних варіаціях.

Риба та м'ясо

Риба дозволена лише нежирна. Скумбрія, оселедці, інші жирні, солоні, копчені риби завдадуть лише шкоди. Рибна ікра також не принесе користі. Консерви, навіть натуральні, у яких риба приготовлена у власному соку, також заборонено. Вони в будь-якому випадку додані консерванти, багато солі.

Нежирні сорти риби важливо правильно готувати. Їх можна відварювати, готувати на отриманому бульйоні супи. Багатьом подобається запікати таку рибу у духовці. Особливо смачні рецепти, в яких вона запікається у фользі, виходить томлення у власному соку. Якщо додати трохи овочів, вийде повноцінна, смачна страва.

М'ясо також дозволяється лише нежирне. Найкраще готувати курку, крольчатину, індичку. Їх необхідно відварювати, тушкувати чи запікати у духовці. Категорично заборонено свинину, баранину, птицю з високим вмістом жиру, наприклад, качку. Так звані «м'ясні продукти» у вигляді сарделок, сосисок, ковбас категорично заборонені. Також не рекомендується їсти будь-які субпродукти.

Що можна їсти

Продукти, які відсутні у списку заборонених, можна їсти. У таблиці нижче наведено основні групи продуктів, а також що їх заборонено, що дозволено.

Група продуктів Можна, можливо Не можна
Молочка Нежирні молочні, кисломолочні продукти Твердий сир 30% і вище, продукти з високим вмістом жирності
Яйця Білки Жовтки
Хліб Сірий з житнього борошна грубого помелу Вся решта здоби
Злаки Усі каші
Супи На неконцентрованих бульйонах з нежирних сортів м'яса, риби Жирні, наваристі
Морепродукти Нежирні сорти риби, варені, тушковані, запечені Жирна риба, ікра, креветки, кальмари, краби, восьминоги
М'ясо Курка, кролятина, індичка Інші сорти м'яса, субпродукти, ковбаси та інші копченості
Овочі фрукти Усі види, приготовані з правильною термічною обробкою Смажену картоплю або інші овочі (можна лише тушкувати, варити, мережу свіжими)
Гриби Усі варені або тушковані Усі смажені, мариновані

При вживанні продуктів зі списку дозволених необхідно враховувати спосіб приготування. Якщо їх смажити чи маринувати, вони стають шкідливими. При вживанні фруктів необхідно враховувати кількість цукру в них. Банани, виноград, інжир, інші солодкі фрукти краще їсти рідше. Щодня можна їсти цитрусові, червоні фрукти та ягоди.

Найкращі олії

Багатьох цікавить питання використання масел. Вони застосовуються як основа для приготування їжі, заправки до салатів, інших страв. Правильний вибір масел дозволить не тільки дотримуватися дієти, уникаючи «поганого» холестерину, але й знизити рівень того, що вже є в організмі.

Рослинні олії є жиром, однак у помірній кількості корисні. Головне – купувати якісний, натуральний продукт. Рослинна олія прискорює проходження атеросклерозу, відновлює, зміцнює судини, сприяє покращенню метаболізму. Фахівці радять додавати до раціону такі види масел:

  • Оливкове . Доступний, смачний продукт. Корисні жири, що входять до складу оливкової олії, прискорюють розщеплення шкідливого холестерину, вони швидко засвоюються, нормалізуючи обмінні процеси. В день рекомендується вживати до 50 г. Додавати оливкову олію можна в салати, каші, маринувати в ньому м'ясо, рибу.
  • Амарантове . Містить корисні жирні кислоти, вітаміни, антиоксиданти. Благотворно впливає на функціонування печінки, зміцнює судини, артерії, знижує концентрацію холестерину в крові. У день рекомендується пити 2 столові ложки: можна у чистому вигляді, можна додавати до салатів.
  • З насіння льону . Насіння льону проходить через холодне пресування, потім одержують масло. Завдяки такій обробці всі корисні властивості зберігаються. Така олія має властивості знижувати концентрацію холестерину, робити еластичними судини, артерії. Його регулярне вживання вважається профілактикою захворювань серцево-судинної системи.

Особливо корисні продукти

Деякі продукти допомагають не тільки позбутися “поганого” холестерину, але особливо корисні для нормалізації вироблення “хорошого”. Їх не просто можна, а треба включати до раціону. До них відносяться:

  • Авокадо . Цей продукт насичений фітостеринами – речовинами, здатними зменшувати концентрацію шкідливого холестерину у крові. Рекомендується щодня вживати по половині плода. Додавати його можна в салати або їсти окремо.
  • Вівсянка . Каша містить у великій кількості клітковину – корисна речовина, що рекомендується до вживання. Вівсянка на сніданок – гарна звичка тих, хто стежить за рівнем холестерину.
  • Капуста . Перевага білокачанної капусти у доступності, дешевизні цього продукту. Він також багатий на клітковину, інші корисні компоненти. Капуста має бути в меню щодня – мінімум по 100 г. Її можна тушкувати, квасити, їсти свіжою.
  • Бобові . Містять магній, який допомагає прибирати «поганий» холестерин зі стінок судин. Корисний при вже розвиненому атеросклерозі та для його профілактики. Також на магній багата печена картопля.

Що можна і не можна їсти при підвищеному холестерині, які продукти дозволені на дієті

Особливо корисні при підвищеному холестерині горіхи: кеш'ю, кедрові, фісташки, волоські, але не багато, через калорійність – близько жмені на день

Вирішуючи, як харчуватися при підвищеному холестерину, необхідно зрозуміти загальні принципи дієтотерапії, виключити з раціону заборонені продукти. Без цих заходів жоден варіант лікування не буде ефективним. Завдяки великому списку дозволених продуктів, можна харчуватися повноцінно, смачно, отримуючи задоволення від їжі.

EuroMD
Додати коментар