Вчені пояснили, навіщо організму потрібні продукти бродіння

Вчені пояснили, навіщо організму потрібні продукти бродіння

Німецькі дослідники з'ясували, що молочнокислі бактерії беруть активну участь у роботі імунної системи організму.

Чому йогурт чи квашена капуста вважають здоровими продуктами? Чи корисні біфідобактерії? І в чому їхня користь? Нове дослідження вчених пропонує відповіді ці питання.

Вчені вже кілька років знають про білок HCA3. Він присутній в організмі людей та вищих приматів, в інших ссавців цей рецептор відсутній. Навіщо цей білок потрібний, весь цей час лишався загадкою.

Команда з Університету Лейпцига, в Німеччині, змогла з'ясувати, що цей білок утворює зв'язки із продуктами активності молочнокислих бактерій. Коли ці продукти реагують з рецептором, організм отримує інформацію про наявність бактерій в організмі і повідомляє про це імунну систему.

«Ми переконані, що цей рецептор бере участь у передачі корисних властивостей та протизапальних ефектів молочнокислих бактерій нашому організму», – повідомляє провідний автор дослідження Клавдія Штауберт у науковій доповіді журналу PLOS Genetics.

Вчені припустили, що рецептор, що досліджується, з'явився як мутація рецептора HCA, який у ссавців відповідає за регуляцію імунних функцій і підтримки життєдіяльності клітини незалежно від дієти, якої дотримується організм. Але в певний момент історії, дієта наших предків змінилася, в ній стали переважати ферментовані фрукти та молоко. Тому молочнокислі бактерії стали переважаючою мікрофлорою в нашому кишечнику, а мутація, яка перекладала на них функції імунної системи, отримала еволюційну перевагу.

Таким чином, дослідження показало, що молочнокислі бактерії не просто наші співмешканці, а виконують функцію імунітету, тому в нашому раціоні обов'язково повинні бути продукти бродіння.

EuroMD
Додати коментар