Злагоджена робота організму неможлива без достатньої кількості вітамінів та мікроелементів. Це стосується й вітаміну D, який образно називають VIP-персоною. І недарма: він є важливим структурним елементом, сфера діяльності якого дуже широка.
Вітамін D впливає на такі процеси в організмі людини:
- грає важливу роль у збереженні кісткової тканини, підтримує необхідні рівні
- кальцію і фосфатів у крові;
- регулює функції імунної системи, знижує ризик інфекцій (туберкульоз, гепатит C,
- ГРВІ, ВІЛ та ін.);
- впливає на репродуктивну функцію у чоловіків і жінок;
- впливає на роботу серця і нирок, регулюючи засвоєння кальцію і магнію;
- разом з кальцієм застосовується для профілактики і в комплексному лікуванні
- остеопорозу;
- грає певну роль у профілактиці й лікуванні цукрового діабету, гіпертензії, розсіяного склерозу та ін.
Отже, знати рівень вітаміну D в організмі дуже важливо. Пройти відповідне дослідження можна в будь-якій лабораторії «Сінево». Важливо, що аналіз може проводитися не тільки дорослим, а й дітям, і навіть немовлятам.
Пам’ятка про вітамін D. Цифри, що стануть у пригоді:
1 мкг = 40 МО — у лікарських препаратах дозування вітаміну D вказується в мікрограмах (мкг), а також в МО (міжнародних одиницях).
1000–2000 МО — оптимальна профілактична доза вітаміну D на день для дорослої людини.
10% — стільки процентів від добової норми вітаміну D ми отримуємо з їжі.
ДЕ ЗНАЙТИ ВІТАМІН D У ПРИРОДІ?
Синтез вітаміну D в організмі можливий тільки за певних умов: коли ультрафіолетові (УФ) промені сонця потрапляють на шкіру. Достатньо перебувати на сонечку 10–15 хвилин двічі на тиждень, оптимально — з 10:00 до 15:00.
Сонцезахисні креми слід використовувати в міру, щоб захист не перешкоджав утворенню вітаміну D. Проте не варто й зловживати сонячними ваннами, адже тривале опромінення ультрафіолетом шкідливе для здоров’я.
Вітамін D є також і в продуктах, але кількість їх дуже обмежена. Найбільше його міститься в таких продуктах, як риб’ячий жир із печінки тріски: в 1 ст. л. — 635 мкг. Інші продукти не надто багаті на вітамін D (див. таблицю). Тому його дефіцит, на жаль, є досить поширеною проблемою. У такому разі лікарі радять додатково приймати вітамін Д.
Вміст вітамину D на 100 г продукту
риба | гриби | яйця | м’ясо | молочні продукти | |
Оселедець | Лісові | Жовток (1 шт.) | Яловича печінка | Вершкове масло | Сметана |
13 мкг | 0,2 мкг | 0,5 мкг | 1,2 мкг | 1,3 мкг | 1,25 мкг |
Майте на увазі! Правильне дозування вітаміну D й доцільність профілактичного лікування може призначити тільки лікар.
Щоб уберегтися від проблем зі здоров’ям, викликаних дефіцитом вітаміну D, мережа лабораторій «Сінево» рекомендує перевірити його рівень в організмі за допомогою аналізу:
Код 9700. 1,25-дигідроксивітамін D, 1,25-(OH)2D — 550 грн / 6 робочих днів
Код 1228 25-гідроксивітамін D, 25-(OH)D — 330 грн / 3 робочі дні
Більше інформації на сайті www.synevo.ua і за телефоном гарячої лінії: (800) 50–70–30
ХТО У ЗОНІ РИЗИКУ?
Часто до дефіциту вітаміну D призводить не лише низький рівень його надходження в організм, а й хвороби, що провокують порушення процесів перетравлювання харчових жирів (адже цей вітамін жиророзчинний): панкреатит, целіакія, резекція кишківника, захворювання печінки чи нирок, ензиматичний дефект.
Отже, у групі ризику перебувають:
1) вагітні та жінки, які годують груддю дитину, немовлята, що перебувають виключно на грудному вигодовуванні;
2) люди, які рідко бувають на свіжому повітрі;
3) особи, що мають надлишкову масу (порушення обмінних процесів в організмі впливають на синтез вітаміну D);
4) люди похилого віку (їх кісткова тканина містить менше вітаміну D), жінки в менопаузі.
«Сінево» рекомендує людям Із груп ризику відслідковувати рівень вітаміну D у крові.
ОЗНАКИ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ D
- м’язова слабкість
- труднощі під час ходіння
- схильність до падінь
- підвищена втомлюваність
- проблеми зі сном
- зниження апетиту
- коливання маси тіла
- відчуття поколювання у кінцівках, печія у горлі
Зовсім не дрібничка
Дефіцит вітаміну D як один із факторів може призвести до розвитку серйозних захворювань, наприклад
- порушення обміну речовин у кістках, що викликає у дітей — рахіт, у дорослих — остеомаляцію (розм’якшення кісток) або остеопороз (крихкість кісток, ризик переломів)
- онкологічних захворювань (раку кишківника, матки, молочної залози, шкіри,
- підшлункової залози, простати);
- серцево-судинних патологій (прискорюється розвиток атеросклерозу);
- аутоімунних хвороб.
Важливо!
Відслідковувати рівень вітаміну D в організмі — значить приділяти увагу вчасній діагностиці (аналіз крові). Призначити дослідження може лікар будь-якого фаху, а виконати його якісно, безпечно і точно — лабораторія «Сінево».