Дієта після апендициту – дозволені та заборонені продукти

Запалення апендикса – червоподібного відростка сліпої кишки – різного ступеня вираженості називається апендицитом. Загальноприйнята тактика лікування – хірургічна операція, яка називається апендектомією. Виконується вона шляхом лапароскопії. Консервативне лікування гострого апендициту не проводиться у медичній практиці.

Відновлювальний період після апендектомії

Після хірургічного видалення апендициту та до зняття швів пацієнту призначають комплексне лікування та спеціальну дієту. Під час цього періоду медики стежать за відновленням усіх функцій організму (сечовипускання, дефекація), стан швів. Важливу роль цьому етапі грає харчування.

У післяопераційний період хворому призначаються три дієти поетапно. Вони становлять єдину систему харчування у перші 7 днів після видалення апендициту. Цілі дієтичного раціону – це попередження метеоризму та максимальне розвантаження травних органів.

Правила харчування після видалення апендициту

Лікувальне харчування має знижену енергетичну цінність – 2170-2480 ккал/добу. Калорії надходять в основному за рахунок вуглеводів, частково з білками та жирами. Правила харчування:

  1. Їсти треба дрібно невеликими порціями до 6 разів на день.
  2. Кулінарна обробка продуктів: варіння на пару. У перші три доби страви подаються у рідкому чи напіврідкому стані. Пізніше вводяться слизові оболонки каші, пюре, омлети, суфле.
  3. Розширення меню проводиться поетапно.
  4. Температура їжі не повинна бути гарячою або холодною, лише теплою.
  5. Питний режим до 2 літрів на день.
  6. Поварена сіль обмежується до 8 г/добу.
  7. Категорично забороняється алкоголь.

Дієта після апендициту - дозволені та заборонені продукти

Післяопераційне меню

Дієта після видалення апендициту у перші 3 дні відповідає столу №1, а далі – №2. Залежно стану пацієнта лікувальне харчування триває від 3 до 7 днів. Стандартна дієта призначається після самостійного випорожнення.

Якщо не дотримуватися лікувального харчування після апендектомії, то високий ризик розвитку важких і небезпечних для здоров'я ускладнень.

До них відноситься розбіжність післяопераційних швів у кишечнику, що тягне за собою розвиток перитоніту та повторну операцію. Додатково можуть розвиватися різноманітні захворювання шлунково-кишкового тракту. Без лікувальної дієти відновлення пацієнта буде важким та тривалим.

Перший день після апендектомії

Протягом 12 годин після оперативного втручання хворому нічого не можна їсти. Дозволяється лише помірно пити просту воду невеликими порціями. Після закінчення цього часу пацієнту можна їсти рідку їжу. Зразкове меню:

  • Сніданок: неміцний чорний чай із мінімальним додаванням цукру.
  • Ланч: відвар шипшини.
  • Обід: нежирний курячий бульйон, компот із сухофруктів.
  • Полуденок: ягідний кисіль;
  • Вечеря: рисовий відвар.

Другий та третій дні

Далі пацієнта переводять на дієту №1. Для цього лікувального столу характерне введення напіврідких страв. Зразкове меню другого і третього дня після апендектомії:

  • Сніданок: протерта рідка гречана каша. Вона готується на воді або нежирному курячому бульйоні.
  • Ланч: яйце, приготовлене некруто або у вигляді парового омлету.
  • Обід: овочевий або м'ясний легкий суп із додаванням подрібненого в кавомолці рису.
  • Полуденок: фруктове желе.
  • Вечеря: парове суфле із нежирних сортів риби, м'яса, відвар шипшини.

Дієта після апендициту - дозволені та заборонені продукти

Четвертий та п'ятий дні дієти

Дієтичний стіл №2 допомагає плавно перейти на основне фізіологічне харчування. Суть дієти – введення в раціон твердіших за консистенцією продуктів. На цьому етапі зразкове меню виглядає так:

  • Сніданок: вівсянка на воді, яйце некруто, відвар шипшини.
  • Ланч: гарбузове пюре.
  • Обід: м'ясний бульйон із додаванням вермішелі, тефтелі з яловичини, компот.
  • Полуденок: фруктовий кисіль.
  • Вечеря: рибна котлета, рисова каша, ряжанка.

Таблиця дозволених та заборонених продуктів

Дієта після апендициту у дорослих та дітей забороняє вживати багато продуктів. Список дозволених та заборонених продуктів після апендициту:

Дозволені продукти

Заборонені продукти

крупи: манна, гречана, вівсяні пластівці, рис

крупи: кукурудзяна, перлова, ячна, пшоняна

солодощі: фруктово-ягідні желе

овочі, зелень

молокопродукти: нежирні вершки, молоко, сир, масло вершкове

хлібобулочні вироби: пшеничний хліб, сухарі із білого хліба

м'ясо: яловичина, телятина, кролик, курка, індичка

кондитерські вироби: цукерки, варення, морозиво

курячі яйця

соуси та приправи: кетчуп, майонез, гірчиця, перець чилі, чорний мелений

напої: вода без газу, слабо заварений чай, трав'яні відвари, соки, киселі.

м'ясо: свинина, баранина, качка, гуска, ковбасні вироби, тваринні жири.

Відео

EuroMD
Додати коментар