Дієта при гіпертонії 2 ступеня: харчування для лікування

Підвищений артеріальний тиск (АТ) або гіпертонія страждає кожна третя людина у світі. Хвороба може спровокувати неправильне харчування чи стрес. Найчастіше діагностується гіпертонія 2 ступеня. Поряд з медикаментозним лікуванням, неоціненну допомогу для хворих на цю недугу надає спеціальна дієта при високому тиску.

Принципи харчування при гіпертонії

Дієта при гіпертонічній хворобі 2 ступеня є збалансованим повноцінним раціоном харчування, в якому дотримується ідеальне поєднання мінералів, вітамінів, корисних речовин.

Водночас знижується споживання легкозасвоюваних вуглеводів, тваринних жирів, цукру, солі, шкідливих інгредієнтів. Гіпертонікам необхідно дотримуватися таких принципів харчування:

  • Дотримуватися дробового раціону, їжу треба їсти часто (5 разів на день) і невеликими порціями.
  • Краще вживати на вечерю легкозасвоювані продукти.
  • Харчування має бути різноманітним, повноцінним.
  • Другі страви краще відварити, згасити, запікати у духовці або приготувати на парі.
  • За добу необхідно випивати трохи більше 1,5 літра рідини.
  • Вечеря не пізніше ніж за годину до сну.
  • Сіль повністю слід виключити з раціону, доки стан пацієнта не покращає.
  • Дієта при гіпертонії 2 ступеня обов'язково має включати морепродукти, багаті на йод.

Заборонені та дозволені продукти

Меню дієти при гіпертонії 2 ступеня зазвичай дуже різноманітне, але від деяких продуктів треба буде відмовитися.

Заборонені продукти

Що можна їсти гіпертонікам

  • сіль;
  • фастфуд;
  • сухарики, чіпси;
  • прянощі, спеції;
  • алкогольні напої;
  • субпродукти (мозки, печінка, серце, нирки);
  • кава, міцний чай, какао;
  • солодощі (торти, тістечка);
  • консерви;
  • жирні та копчені продукти (ковбаса, сало, олія);
  • сир;
  • жирна риба та м'ясо;
  • маринади, соуси, соління;
  • морозиво;
  • м'ясні, рибні, грибні бульйони;
  • здоба, млинці;
  • щавель, цибуля, редис.
  • сік, морс, зелений чай, кисіль;
  • сухофрукти (родзинки, курага);
  • розсипчасті каші, зварені на воді (вівсяна, гречана, ячна);
  • нежирне м'ясо (яловичина, телятина, курятина, кролятина);
  • овочеві супи;
  • підсушений хліб, сухарі;
  • сир;
  • фрукти (гранат, банани);
  • варення, мед;
  • висівки;
  • авокадо;
  • молочні продукти із низьким відсотком жирності;
  • горіхи;
  • Чорна смородина;
  • овочі (буряк, гарбуз, морква, капуста, помідори, перець);
  • яйця некруто;
  • печена картопля;
  • селера.

Дієта при гіпертонії 2 ступеня: харчування для лікування

Продукти для гіпохолестеринової дієти

При високому тиску у людини часто збільшується концентрація холестерину в крові, що негативно впливає на судини, роботу серця. Цей стан здатний спровокувати збільшення маси тіла та загальне погіршення самопочуття. Нормалізувати холестерин та стабілізувати тиск – головні завдання гіпохолестеринової дієти. Корисними продуктами за такої системи харчування є:

  • Знежирений сир . Продукт збагачений магнієм, калієм, кальцієм. Ці речовини покращують роботу серця.
  • Солодкий червоний перець . Овочі містять велику кількість вітаміну С, необхідного для зниження тиску.
  • Овес . Крупа містить вітаміни групи В, які живлять центральну нервову систему.
  • Мигдаль . Горіх багатий на моножири, які сприяють скороченню в організмі рівня поганого холестерину. Магній, калій, вітамін Е, присутні у мигдалі, плавно знижують тиск.
  • Настій шипшини . Відвар містить велику кількість аскорбінової кислоти. Для людей, які страждають на гіпертонію, ця речовина є корисною.
  • Насіння гарбуза . Продукт багатий на цинк. Цей мікроелемент захищає організм від ризику виникнення серцево-судинних захворювань.
  • Червона риба : сьомга, горбуша, кета, форель, лосось. Ці продукти омолоджують організм. Завдяки наявності омега-3 жирних кислот риба нормалізує тиск, зміцнює імунітет, сприяє розчиненню бляшок холестерину.
  • Чорний шоколад . Продукт зміцнює серцевий м'яз. Крім того, він містить антиоксиданти та компоненти, які сприяють виробленню серотоніну (гормону щастя). Потрібно лише 10 грамів шоколаду, щоб знизити тиск на 5 міліметрів ртутного стовпа.
  • Зелений чай . Постійне вживання напою допомагає розчинити бляшки холестерину.

Дієта при гіпертонії 2 ступеня: харчування для лікування

Зразкове меню

Дієта для гіпертоніків на тиждень:

Сніданок

Перекус

Обід

Полудень

Вечеря

Понеділок

Вівсяна каша (150 г), відвар шипшини.

Сезонний фрукт.

Овочевий суп (150 г), парова куряча котлета (70 г), несолодкий компот.

Сирна запіканка (100 г), трав'яний чай.

Тушковані овочі з рибою (150 г), ягідний кисіль.

Вівторок

Нежирний сир (100 г), сухофрукти, компот.

Кефір, банан.

Рибний суп (150 г), шматок житнього хліба.

Фруктове желе.

Запечена індичка, салат з овочів (по 100 г) з олією.

Середа

Вівсянка без олії (150 грам), відвар шипшини.

Склянка кефіру з лляним насінням.

Овочевий суп (150 г) парова котлета.

Яблуко.

Гречка (100 г), домашній компот.

Четвер

Два запечені яблука, склянка кефіру.

Ягоди, горіхи.

Тефтелі з яловичини на пару (150 г), вінегрет.

Несолодкий йогурт.

Плов із куркою (100 г), овочевий салат (100 г).

П'ятниця

Рисова молочна каша (100 г), компот.

Будь-який фрукт.

Курячий суп (150 г), овочевий салат (100 г).

Сирна запіканка.

Тушкована риба з овочами (100 г), домашній кисіль.

Субота

Сир (100 г), трав'яний чай.

·

Несолодкий йогурт.

Дві парові котлети, вегетаріанський суп (по 100 г).

Запечене яблуко.

Свіжі овочі, індичка на пару (100 г).

Неділя

Вівсяна каша на воді (100 г), відвар шипшини.

Склянка кефіру з висівками.

Риба на пару, овочевий салат (по 100 г).

Горіхи.

Рагу з тушкованих овочів та курки (100 г).

Дієта при гіпертонії 2 ступеня: харчування для лікування

Відео

EuroMD