Підвищений артеріальний тиск (АТ) або гіпертонія страждає кожна третя людина у світі. Хвороба може спровокувати неправильне харчування чи стрес. Найчастіше діагностується гіпертонія 2 ступеня. Поряд з медикаментозним лікуванням, неоціненну допомогу для хворих на цю недугу надає спеціальна дієта при високому тиску.
Принципи харчування при гіпертонії
Дієта при гіпертонічній хворобі 2 ступеня є збалансованим повноцінним раціоном харчування, в якому дотримується ідеальне поєднання мінералів, вітамінів, корисних речовин.
Водночас знижується споживання легкозасвоюваних вуглеводів, тваринних жирів, цукру, солі, шкідливих інгредієнтів. Гіпертонікам необхідно дотримуватися таких принципів харчування:
- Дотримуватися дробового раціону, їжу треба їсти часто (5 разів на день) і невеликими порціями.
- Краще вживати на вечерю легкозасвоювані продукти.
- Харчування має бути різноманітним, повноцінним.
- Другі страви краще відварити, згасити, запікати у духовці або приготувати на парі.
- За добу необхідно випивати трохи більше 1,5 літра рідини.
- Вечеря не пізніше ніж за годину до сну.
- Сіль повністю слід виключити з раціону, доки стан пацієнта не покращає.
- Дієта при гіпертонії 2 ступеня обов'язково має включати морепродукти, багаті на йод.
Заборонені та дозволені продукти
Меню дієти при гіпертонії 2 ступеня зазвичай дуже різноманітне, але від деяких продуктів треба буде відмовитися.
Заборонені продукти |
Що можна їсти гіпертонікам |
|
|
Продукти для гіпохолестеринової дієти
При високому тиску у людини часто збільшується концентрація холестерину в крові, що негативно впливає на судини, роботу серця. Цей стан здатний спровокувати збільшення маси тіла та загальне погіршення самопочуття. Нормалізувати холестерин та стабілізувати тиск – головні завдання гіпохолестеринової дієти. Корисними продуктами за такої системи харчування є:
- Знежирений сир . Продукт збагачений магнієм, калієм, кальцієм. Ці речовини покращують роботу серця.
- Солодкий червоний перець . Овочі містять велику кількість вітаміну С, необхідного для зниження тиску.
- Овес . Крупа містить вітаміни групи В, які живлять центральну нервову систему.
- Мигдаль . Горіх багатий на моножири, які сприяють скороченню в організмі рівня поганого холестерину. Магній, калій, вітамін Е, присутні у мигдалі, плавно знижують тиск.
- Настій шипшини . Відвар містить велику кількість аскорбінової кислоти. Для людей, які страждають на гіпертонію, ця речовина є корисною.
- Насіння гарбуза . Продукт багатий на цинк. Цей мікроелемент захищає організм від ризику виникнення серцево-судинних захворювань.
- Червона риба : сьомга, горбуша, кета, форель, лосось. Ці продукти омолоджують організм. Завдяки наявності омега-3 жирних кислот риба нормалізує тиск, зміцнює імунітет, сприяє розчиненню бляшок холестерину.
- Чорний шоколад . Продукт зміцнює серцевий м'яз. Крім того, він містить антиоксиданти та компоненти, які сприяють виробленню серотоніну (гормону щастя). Потрібно лише 10 грамів шоколаду, щоб знизити тиск на 5 міліметрів ртутного стовпа.
- Зелений чай . Постійне вживання напою допомагає розчинити бляшки холестерину.
Зразкове меню
Дієта для гіпертоніків на тиждень:
Сніданок |
Перекус |
Обід |
Полудень |
Вечеря |
|
Понеділок |
Вівсяна каша (150 г), відвар шипшини. |
Сезонний фрукт. |
Овочевий суп (150 г), парова куряча котлета (70 г), несолодкий компот. |
Сирна запіканка (100 г), трав'яний чай. |
Тушковані овочі з рибою (150 г), ягідний кисіль. |
Вівторок |
Нежирний сир (100 г), сухофрукти, компот. |
Кефір, банан. |
Рибний суп (150 г), шматок житнього хліба. |
Фруктове желе. |
Запечена індичка, салат з овочів (по 100 г) з олією. |
Середа |
Вівсянка без олії (150 грам), відвар шипшини. |
Склянка кефіру з лляним насінням. |
Овочевий суп (150 г) парова котлета. |
Яблуко. |
Гречка (100 г), домашній компот. |
Четвер |
Два запечені яблука, склянка кефіру. |
Ягоди, горіхи. |
Тефтелі з яловичини на пару (150 г), вінегрет. |
Несолодкий йогурт. |
Плов із куркою (100 г), овочевий салат (100 г). |
П'ятниця |
Рисова молочна каша (100 г), компот. |
Будь-який фрукт. |
Курячий суп (150 г), овочевий салат (100 г). |
Сирна запіканка. |
Тушкована риба з овочами (100 г), домашній кисіль. |
Субота |
Сир (100 г), трав'яний чай. · |
Несолодкий йогурт. |
Дві парові котлети, вегетаріанський суп (по 100 г). |
Запечене яблуко. |
Свіжі овочі, індичка на пару (100 г). |
Неділя |
Вівсяна каша на воді (100 г), відвар шипшини. |
Склянка кефіру з висівками. |
Риба на пару, овочевий салат (по 100 г). |
Горіхи. |
Рагу з тушкованих овочів та курки (100 г). |