Дієта при виразці дванадцятипалої кишки при загостренні: правильне харчування та продукти

Терапія виразки дванадцятипалої кишки у період загострення потребує ретельного підходи до формування раціону пацієнта. Необхідною основою є дієта №1, яка створює органу максимально щадні умови, не дозволяючи розвиватися ускладненням.

Основні принципи дієти

Харчування при виразці дванадцятипалої кишки при загостренні необхідно організовувати у суворій відповідності до приписів лікаря. Слід слідувати за основними принципами:

  1. Необхідний дробовий раціон. Пацієнт повинен харчуватися по 5-6 разів на день невеликими порціями.
  2. Їжу потрібно подавати в рідкому слизовому вигляді або ретельно перетирати, щоб скоротити її вплив на орган.
  3. Обсмажувати продукти заборонено. Рекомендується готувати відварену, запечену або парову їжу.
  4. Подавати страви потрібно теплому вигляді.
  5. Пацієнту потрібно ретельно пережовувати кожен шматочок їжі, що надходить.
  6. Потрібно пити багато рідини (2 л). Підходить чиста мінеральна вода без газів, компот, кисіль, неконцентровані відвари, чаї.
  7. Дієта при виразці дванадцятипалої кишки при загостренні виключає солоні, гострі, пряні страви.

Дієта при виразці дванадцятипалої кишки при загостренні: правильне харчування та продукти

Дозволені продукти

Дієта при загостренні виразки дванадцятипалої кишки ґрунтується на стравах, що надають мінімальний вплив на стінки органу. Рекомендуються такі продукти:

  • Слизові оболонки на овочевому, нежирному м'ясному бульйоні, молочні.
  • Злакові каші, які потрібно сильно розварювати. Готують їх на воді чи молоці з невеликим показником жирності.
  • Вчорашній білий хліб.
  • Нежирне м'ясо. Його необхідно варити або готувати на пару у вигляді суфле, тюфтель, котлет. Підходить кролятина, курка, яловичина, індичка.
  • Мінеральна вода без газів, слабкі відвари шипшини, ромашки, компоти, киселі, соки з ягід без грубої клітковини.
  • Молочні продукти з невеликим вмістом жиру.
  • Мед.
  • Курячі яйця у вигляді парового омлету, відварені некруто.
  • Запечені, відварені, парові фрукти, овочі, що не містять грубої клітковини.
  • Сири нежирних сортів.

Дієта при виразці дванадцятипалої кишки при загостренні: правильне харчування та продукти

Меню

Харчування при загостренні виразки дванадцятипалої кишки необхідно організовувати відповідно до вимог дієти №1. Зразкове меню може виглядати так:

День

Сніданок

Другий сніданок

Обід

Полудень

Вечеря

1

  • вівсянка слизова оболонка з перетертими ягодами полуниці – 150 г:
  • хліб із вершковим маслом – 1 скибочка;
  • відвар шипшини – 200 мл.
  • сир – 0,2 кг;
  • запечене яблуко – 1 шт.;
  • кисіль – 0,2 л.
  • суп-пюре з кабачком – 0,3 мл;
  • сухарі – 2 шт.;
  • риба, виготовлена на пару – 150 г;
  • компот – 1 ст.
  • філе куряче відварене – 150 г;
  • банан – 1 шт.
  • фрикадельки м'ясні – 150 г;
  • пюре картопляне – 150 г;
  • овочі, відварені на пару – 0,1 кг;
  • молоко – 1 ст.

2

  • протерта гречана каша – 0,2 кг;
  • кисіль – 1 ст.
  • пюре з яблук та бананів – 0,15 кг;
  • галети – 2 шт.
  • пюре картопляне з протертим гарбузом – 0,2 кг;
  • котлета парова – 1 шт.;
  • бульйон курячий – 150 мл.
  • зефір – 1 шт.;
  • сік фруктовий – 1 ст.
  • овочі, виготовлені на пару – 150 г;
  • котлети з телятини пісні – 2 шт.;
  • груша печена – 1 шт.;
  • молоко – 200 мл.

3

  • каша манна, зварена на молоці – 0,2 кг;
  • пастилу – 30 г;
  • компот – 0,2 л.
  • запіканка сирна – 150 г;
  • банан – 1 шт.
  • пудинг рисовий – 0,2 кг;
  • риба, виготовлена на пару – 0,1 кг;
  • напій із шипшини – 200 мл.
  • суфле м'ясне – 0,15 кг;
  • запечене яблуко – 1 шт.
  • пюре овочеве – 0,1 кг;
  • курка відварена без шкіри – 150 г;
  • кисіль – 0,2 л.

4

  • сир, перетертий із бананом – 200 г;
  • напій із шипшини – 0,2 л.
  • хліб із сиром знежиреним – 1 скибочка;
  • неміцний чай без додавання цукру – 1 чашка.
  • бульйон курячий – 300 мл;
  • суфле м'ясне – 150 г;
  • компот – 200 мл.
  • печене яблуко – 1 шт.;
  • вода негазована – 200 мл.
  • риба відварена, вершковий соус – 200 г;
  • парові овочі – 150 г;
  • молоко – 0,2 л.

Відео

EuroMD