Меню при виразці шлунка на тиждень: правильне харчування при хворобі

Правильне харчування при виразці шлунка є важливим аспектом у лікуванні цього захворювання. Адже від правильно складеного дієтичного раціону навіть на тиждень залежить швидкість одужання пацієнта і те, наскільки стійкою буде ремісія. Крім того, лікувальне меню допомагає відновленню травних функцій та рубцювання виразкового дефекту.

Принципи дієтичного харчування при виразці шлунка

Головним принципом харчування при виразковій хворобі є виключення з раціону продуктів, що сприяють підвищенню секреції (виділення) соляної кислоти

. Крім того:

  • не можна голодувати, т.к. шлунок сам собі стає їжею;
  • обов'язково потрібно дотримуватися дрібного харчування;
  • меню при виразці шлунка на тиждень виключає вживання холодної чи гарячої їжі;
  • їсти необхідно часто (не рідше 3 разів поспіль), але невеликими порціями;
  • їжа має бути у вигляді пюре, подрібненої, перетертої – це виключить механічне пошкодження стінок шлунка;
  • стіл при виразці шлунка повинен становити: 30% рослинних жирів, 60% тваринних білків, 10% продуктів, що містять вуглеводи;
  • добовий раціон пацієнта повинен бути добре збалансованим, важливо, щоб енергетична цінність споживаної їжі становила приблизно 2500 калорій на день;
  • Особливу увагу слід приділяти молоку, т.к. воно благотворно впливає на мікрофлору шлунка, сприяючи якнайшвидшому одужанню (використовувати його треба в теплому вигляді);
  • одна порція повинна дорівнювати розміру кулака пацієнта;
  • пережовувати їжу треба повільно, ретельно, не відволікаючись;
  • в меню повинно бути пиття (мінімум 1,5-2 літри щодня), вода, морс, відвар з шипшиною, компот, некислий сік;
  • слід повністю виключити копчену, смажену, мариновану, жирну, солодку їжу;
  • температура приготовлених страв має наближатися до 37 градусів;
  • всю їжу слід готувати на пару, тушкувати чи відварювати;
  • споживання солі треба зменшити до однієї чайної ложки за день або виключити повністю.

Меню при виразці шлунка на тиждень: правильне харчування при хворобі

Дозволені та заборонені продукти

Харчування при виразковій хворобі шлунка на тиждень має будуватися на продуктах, що слабко збуджують секрецію, швидко покидають кишечник і мало подразнюють його.

При підборі меню слід виключати будь-яку їжу, здатну посилити зайве навантаження на органи травлення

. Тому пацієнтам треба знати список дозволених продуктів і тих, від яких краще відмовитися.

Заборонені продукти

Що можна їсти при виразці шлунка

  • цитрусові, кислі ягоди;
  • яйця, зварені круто;
  • здоба, цільнозерновий, висівковий хліб;
  • гриби;
  • ковбаси, субпродукти, сосиски, жирна риба, сало, шинка, червоне м'ясо;
  • бобові культури;
  • важкозасвоювані каші (пшоно, перловка);
  • маринади, пряна їжа;
  • кислий морс, квас, томатний сік, кава, спиртовмісні та газовані напої;
  • насіння, горіхи;
  • концентровані жирні бульйони, борщ, томатний суп;
  • смажені, консервовані, квашені продукти;
  • часник, цибуля;
  • морозиво, какао, чіпси, кондитерські вироби;
  • білокачанна капуста, шпинат, щавель, огірки, редис, кукурудза, томат;
  • продукти із барвниками;
  • гострі спеції, прянощі.
  • нежирна морська риба у відвареному вигляді;
  • слизові оболонки з білим м'ясом, овочами, крупою;
  • сухий бісквіт; галетне дієтичне печиво;
  • білі сухарики, висушені у духовці;
  • каші з оливковою олією;
  • омлет на пару або зварені некруто яйця;
  • кисіль, мус, мед, мармелад, пудинг;
  • приготовлені на пару та подрібнені м'ясні страви з кролика, індички, курки у вигляді суфле, пюре, тефтелі;
  • запіканка із сиру з вершковим маслом;
  • відварені, тушковані, парові овочі (гарбуз, морква, кабачки, буряк, картопля);
  • некислі молочні продукти;
  • солодкі плоди (банани, ягоди, запечені яблука, груші);
  • макарони, домашня локшина;
  • негазована вода, молоко, відвари трав, компот, звар.

Меню при виразці шлунка на тиждень: правильне харчування при хворобі

Меню на 7 днів

Щоденне меню пацієнту з виразковою хворобою допоможе скласти лікар-дієтолог. Крім того, визначитися з раціоном на тиждень хворий може і самостійно, керуючись списком продуктів, рекомендованих до вживання.

Правильно складена дієта знизить подразнення слизової оболонки, створить оптимальні умови для відновлення роботи всього організму.

. Зразкове меню при виразці шлунка на тиждень представлено в таблиці:

Сніданок

Перекус

Обід

Полудень

Вечеря

Понеділок

печене яблуко, курячий рулет (150 г), ромашковий чай

омлет із одного яйця з овочами, рисова каша (100 г)

вегетаріанський суп (150 г), молочний кисіль, тушкований кабачок

тефтелі з білого м'яса (150 г), компот

молочна вівсянка з родзинками (100 г), чай

Вівторок

розварена гречка з м'ясним пюре (150 г), чай

гарбузова молочна каша (100 г), галетне печиво, відвар шипшини

рагу з кабачків, овочевий суп (200 г), молоко

сирний крем, печені яблука, кисіль

рибні тефтелі на пару (150 г), морквяне пюре, чай

Середа

молочний кисіль, сирна запіканка з бананом (150 г)

гарбузова молочна каша (100 г), ромашковий чай

куряча локшина (200 г), морквяне пюре, молоко

відварена цвітна капуста, курячий рулет (100 г), взвар

рисова каша (100 г), фруктове желе, ромашковий чай

Четвер

рисова каша з ізюмом (150 г), взвар

сухий бісквіт, йогурт

овочевий суп (200 г), рибні котлети, чай

молоко, манний пудинг

рагу з кабачків, суфле з білого м'яса (150 г), компот

П'ятниця

2 яйця некруто, печене яблуко, чай

банан, йогурт

курячий суп (150 г), тушковані кабачки, молоко

галетне печиво, йогурт

риба відварена (150 г), морквяне пюре, чай

Субота

гарбузова каша (150 г), чай

фруктове желе, сухий бісквіт, компот

курячий рулет, суп із брокколі (150 г), ікра бурякова

рисова запіканка (100 г), молоко

макарони, м'ясне суфле (100 г), компот

Неділя

омлет, гречана каша з олією (150 г), молоко

печене яблуко, сир з медом

курячий бульйон з овочами (150 г), тефтелі з індички, трав'яний чай

галетне печиво, молочний кисіль

рибні тефтелі з рисом (150 г), ромашковий чай

Відео

EuroMD
Додати коментар