Диня при цукровому діабеті: користь та шкода, чи можна їсти діабетикам

Система правильного харчування людей, хворих на цукровий діабет, включає низку правил, дотримання яких забезпечує контроль глікемії (рівня глюкози в крові). Діабетикам показана дієта «Стіл №9», що базується на вживанні певних продуктів.

Більшість із них становлять низькокалорійні білки, складні вуглеводи, багаті на клітковину фрукти та овочі. Окреме місце у фруктово-овочевому меню займають баштанні культури. Гарбуз, кавун, диня при діабеті допускаються до раціону з дозволу, що лікує ендокринолога.

Загальні відомості, склад та користь

Хибна ягода, сімейства гарбузових, володіє соковитою м'якоттю, насиченим смаком і чарівним ароматом. Історична батьківщина товару – Азія. в Україні найбільш відомими є кілька сортів дині:

  • Ананасна;
  • Каталупа;
  • Торпеда;
  • Колгоспниця;
  • Ефіопка.

Екзотичну В'єтнамську та Рогату диню у продажу знайти складно. Всі сорти баштанної культури багаті на вітаміни, мікро- і макроелементи, а також містять поліненасичені жирні кислоти Омега-3 і Омега-6.

Вітамінний склад

Назва Корисні якості Зміст у 100 г
тіамін (В1) уповільнює резорбцію (всмоктування) глюкози, покращує кровопостачання тканин, 0.04 мг
рибофлавін (В2) нормалізує метаболізм, посилює гостроту зору 0.04 мг
ніацин (В3) стимулює кровообіг, покращує іннервацію та провідність судин 0.04 мг
холін (В4) бере участь у ліпідному обміні, підтримує здоров'я печінки. 7.6 мг
пантотенова кислота (В5) посилює мозкову активність, стимулює функції регенерації шкіри 0.23 мг
піридоксин (В6) активізує мозковий кровообіг, діяльність центральної нервової системи та провідність нервових волокон 0.06 мг
фолієва кислота (В9) допомагає у відновленні тканин та клітин 6 мкг
ретинол (А) забезпечує здоров'я органів зору, слизових оболонок ротової порожнини, носоглотки, очей та статевих органів, прискорює регенерацію епідермісу (шкірних покривів) 67 мкг
токоферол (Е) підвищує імунітет, зміцнює стінки капілярів, посилює циркуляцію крові, підвищує м'язовий тонус, сприяє підтримці стабільного рівня цукру в крові, покращує стан нігтів та волосся 0.1 мг
аскорбінова кислота (С) зміцнює захисні сили організму, підвищує міцність судин, підтримує здоров'я кісток, волосся та нігтів; стимулює синтез гормонів підшлункової залози, прискорює відділення жовчі 20 мг
філлохінон (К) нормалізує згортання крові, сприяє загоєнню ушкоджень шкіри. 2.9 мкг

Диня містить достатню кількість бета-каротину. До його функцій входить уповільнення атеросклеротичних змін судин, захист від шкідливого впливу ультрафіолетових променів, підвищення працездатності імунної системи.

Основні мінеральні речовини

Мікроелементи Макроелементи
Назва Зміст у 100 г Назва Зміст у 100 г
залізо (Fe) 1 мг калій (К) 118 мг
цинк (Zn) 0,9 мг кремній (Si) 82 мг
алюміній (Al) 425 мкг хлор (Cl) 50 мг
рубідій (Rb) 77 мкг натрій (Na) 32 мг
мідь (Cu) 47 мкг кальцій (Ca) 16 мг
фтор (F) 20 мкг магній (Mg) 13 мг
стронцій (Sr) 16 мкг фосфор (Ph) 12 мг
бір (B) 11,5 мкг

Для діабетиків найважливішими елементами є:

  • Магній у поєднанні з калієм. Зміцнюють серцевий м'яз, забезпечують стабільну роботу серця, усувають порушення нервово-психологічного характеру, сприяють нормалізації водного балансу.
  • Кальцій. Підтримує нормальний гормональний фон та ферментну активність, підвищує здоров'я кісткової системи.
  • Цинк. Активізує виробництво інсуліну та процеси ферментації.
  • Залізо. Зміцнює імунітет, очищає печінку від токсинів, перешкоджає розвитку недокрів'я.

Алюміній бере участь у процесах регенерації сполучної та епітеліальної тканини, покращує якість травних процесів. Мідь бере участь у виробництві колагену, нормалізує функціональність щитовидної залози. Кремній відповідає за рухливість суглобів.

Диня при цукровому діабеті: користь та шкода, чи можна їсти діабетикам

Диня в меню хворих на цукровий діабет

Раціон діабетика формується за такими параметрами продуктів:

  • Глікемічний індекс. Безпечними вважаються продукти, що проіндексовані від 0 до 30 одиниць. Їжа з ГІ понад 70 одиниць перебуває під забороною. Проміжне ланка (від 30 до 70 одиниць) – продукти, дозволені лімітовано.
  • Енергетична цінність. Хворі 2 типом діабету мають супутній діагноз – ожиріння, і повинні стежити за кількістю споживаних калорій.
  • Співвідношення нутрієнтів (жирів, вуглеводів, білків). Слід уникати моносахаридів і дисахаридів, що підвищують рівень глікемії (цукору в крові), а також багато жирної їжі, що провокує відкладення холестерину на стінках судин.

Діабетикам із 1 типом хвороби необхідно враховувати кількість ХЕ (хлібних одиниць) – умовної величини, за якою розраховується доза інсуліну.

Калорійність

Як і більшість овочів та фруктів, диня не відноситься до висококалорійних продуктів, і за здорової ендокринної системи рекомендується дієтологами. Енергетична цінність баштанної культури становить від 34 до 38 ккал/100 г (залежно від сорту).

Нутріенти

Білків та жирів у динній м'якоті небагато. Середній показник жиру – 0,2 г/100 г, білка – 0,7 г/100 г. На рівень глікемії ці значення не впливають. Що стосується вуглеводної складової, у стограмовому шматочку дині міститься:

  • цукрози – до 5 г;
  • глюкози – до 1,4 г;
  • фруктози – до 1,9 г.

Деякі сорти включають незначну кількість мальтози та галактози. Фруктовий цукор (фруктоза) вважається менш небезпечним для діабетиків, ніж глюкоза та сахароза, оскільки всмоктується в кров повільніше, і не потребує інсулінових витрат на переробку.

Однак, для переміщення глюкози, утвореної з фруктового цукру, кровоток без інсуліну не обійтися. Тому фруктоза дозволяється, але в обмежених кількостях. Баштанна культура містить 4,5 г/100 г харчових волокон, що робить її корисною для травлення.

Глікемічний індекс

Диня знаходиться на прикордонній позиції між лімітованими та забороненими продуктами. Її ГІ становить 66 одиниць. Вживання солодкої м'якоті дини протипоказане в субкомпенсованій і декомпенсованій стадії захворювання.

Здатність препарату різко збільшувати рівень цукру на крові може призвести до розвитку діабетичного кризу. При стабільній компенсації діабету введення дині в меню повинно бути узгоджене з ендокринологом, що лікує.

Диня при цукровому діабеті: користь та шкода, чи можна їсти діабетикам

Допускається лімітоване вживання лише свіжої баштанної культури. Глікемічний індекс продукту як сухофруктів підвищується до 75 одиниць, а калорійність збільшується майже 10 раз

Особливості вживання

Диня при цукровому діабеті вводиться до раціону, відповідно до типу захворювання. Інсулінозалежні пацієнти при обчисленні дози ін'єкційних ліків враховують кількість з'їдених хлібних одиниць. 1 ХЕ відповідає 12 г чистих вуглеводів.

Максимальна добова порція становить 24-25 ХЕ, тобто приблизно 300 г вуглеводів, розраховане на всі вуглеводні продукти, що вживаються протягом доби. У динному еквіваленті виходить 200 г продукту = 1,5 ХЕ. Ця кількість вважається добовою нормою для діабетиків із першим типом захворювання.

Вуглеводи, що залишилися, надійдуть в організм з іншими продуктами. Перевищення рекомендованої порції вуглеводів при 1 типі діабету вимагає введення додаткової ін'єкції інсуліну. Це екстрений захід, зловживати яким категорично забороняється.

При інсуліннезалежному типі цукрового діабету вживання баштанної культури допускається лише під суворим контролем показників глікемії. Нормованою порцією є також 200 г. Якщо через 2 години після з'їденого шматочка дині цукрові показники перевищують референсні значення на 3 ммоль/л і більше, продукт раціону необхідно усунути.

Крім того, диня, як представник продуктів із категорії швидких вуглеводів, не викликає почуття ситості на тривалий час. Форсована переробка провокує природне бажання поїсти через незначний часовий інтервал. При ожирінні, що супроводжує діабет 2 типу, зайвий прийом їжі не йде на користь здоров'ю.

Перевищення норми вживання м'якоті в 1,5 рази дозволяється при гестаційному діабеті вагітних, але за умови стабільних значень цукру в крові. Протипоказання до введення дині в меню:

  • виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки у стадії загострення;
  • інтенсивне утворення газів у кишечнику;
  • лактаційний період у жінок;
  • запалення слизової оболонки товстої кишки (коліт);
  • індивідуальна алергія на продукт;
  • діарея.

Важливо! Абсолютно неприпустимим є вживання продукту при завищених показниках цукру в крові, що не піддаються компенсації.

Корисні поради

Здобути максимум користі та запобігти небажаним проявам допомагають правила вживання баштанної культури. Вводити до раціону невеликими порціями, з обов'язковим виміром рівня глікемії. Не їсти натще. Швидкі вуглеводи миттєво перетравлюються, що викликає різкий викид глюкози в кровотік.

Не поєднувати з кисломолочними напоями, стравами з бобових культур та капусти, що викликають метеоризм. Дотримуватися норм та обмеження кількості продукту. Уважно вибирати при покупці. Перед введенням дині в меню необхідно отримати схвалення ендокринолога. Самостійні експерименти можуть завдати шкоди здоров'ю.

Рекомендації щодо вибору

Стигла і якісна диня має такі характеристики:

  • виражений динний аромат в області стебла;
  • відсутність плям та тріщин на шкірці;
  • не надто жорстка шкірка (при натисканні пальцем шкірка повинна трохи прогнутися і повернутися у вихідний стан).

Набувати баштанних культур слід у сезон їх дозрівання (серпень-вересень). Зберігати непочату диню рекомендується при кімнатній температурі.

Диня у діабетичній кулінарії

Для різноманітності раціону з м'якоті дин можна приготувати желе або додати її в легкий салат. Для желе потрібно:

  • 150 г дині;
  • 12 г желатину;
  • на кінчику ножа стевіозиду (як замінник цукру);
  • 250мл води.

Дісну м'якоть слід нашаткувати невеликими кубиками, залити водою, і додати цукрозамінник. Довести масу до кипіння, проварити 3-5 хвилин. Далі, злити рідину, всипати в неї желатин і помішувати до повного розчинення. Шматочки дині розкласти креманками і залити отриманим сиропом. Забрати десерт в холодильник на 3 години.

Диня при цукровому діабеті: користь та шкода, чи можна їсти діабетикам

Динне желе відмінно урізноманітнить раціон харчування діабетика.

До складу салату входять свіжі огірки, очищені від шкірки, мякать дина, варені креветки і свіжа зелень (за смаком). Для заправки використовується сік лайма, соєвий соус та оливкова олія.

Підсумки

Диня – смачний продукт, що має масу цінних якостей, корисних для здоров'я. Точна відповідь на питання, чи можна диабетикам диню, залежить від кожного окремого випадку хвороби. Баштанна культура допускається в діабетичний раціон за дотримання певних умов: не більше 200 г, тільки в компенсованій стадії захворювання, за відсутності патологій травлення. Вживання дині необхідно погоджувати з лікарем.

EuroMD
Додати коментар