Журавлина знижує або підвищує тиск, корисні властивості та протипоказання, рецепти з медом

Для нормалізації рівня артеріального тиску люди з гіпертонічною хворобою використовують як лікарські препарати, призначені лікарем, а й додатково шукають способи полегшити свій стан під час криз захворювання.

До таких методів відносять прийом лікарських рослин, ягід і продуктів, що мають гіпотензивні властивості, до них входить і журавлина. Сьогодні буде розказано, як журавлина впливає на тиск, завдяки чому виявляється гіпотензивний ефект на організм, а також буде дана відповідь на питання, журавлина підвищує або знижує тиск (який цікавить багатьох людей).

Про корисні властивості ягоди

Виростає ягода у місцевостях, багатих болотами та лісами, переважно у північних регіонах. Склад журавлини унікальний, вони містять велику кількість лікувальних речовин, вітамінів та мікроелементів, які сприяють зниженню кров'яного тиску, прискорюють обмінні процеси в організмі. Благотворний вплив ягоди полягає також у стимуляції захисних сил організму, завдяки чому знижується кількість хвороботворних бактерій, що проникли в тканини і викликають різні інфекційно-запальні процеси.

Також до корисних властивостей журавлини відносять:

  • зміцнення імунної системи, блокування патогенних мікробів, які намагаються проникнути в організм;
  • прискорення одужання при патологіях запального характеру;
  • зниження ризику розвитку негативних наслідків після перенесених інфекційних хвороб;
  • покращення засвоюваності лікарських засобів, що приймаються під час лікування, у тому числі використовується журавлина при гіпертонії на фоні прийому гіпотензивних препаратів;
  • нормалізація діяльності серцево-судинної системи;
  • покращення сну, підвищення стресостійкості.

Журавлина знижує або підвищує тиск, корисні властивості та протипоказання, рецепти з медом

При патологіях сечостатевої сфери, що часто повторюються, у жінок прийом лікарських препаратів слід поєднувати з вживанням свіжого соку журавлини.

Використовувати журавлину від високого тиску можуть вагітні жінки, оскільки при пізньому токсикозі показники артеріального тиску часто підвищуються, а приймати хімічні препарати в цей період заборонено, вони згубно впливають на розвиток та здоров'я плода. Мінерали і цінні мікроелементи, що містяться в журавлинах, сприяють насиченню ними організму не тільки майбутньої матері, а й дитини.

Склад журавлини

Те, що журавлина впливає на артеріальний тиск, відзначали люди з найдавніших часів, причому вони не обмежувалися вживанням лише ягід. У хід йшло листя, стебла і навіть коріння рослини, зібрані восени свіжі плоди зберігаються тривалий час, не втрачаючи корисних властивостей і не змінюючи вітамінного складу, тому використовувати журавлину можна протягом усього зимового сезону. Кожен любитель ягоди перед її вживанням обов'язково ставить питання, журавлина підвищує або знижує тиск?

Як використовувати ягоди зниження артеріального тиску, і який склад цього корисного препарату. У плодах журавлини міститься маса цілющих речовин:

  • вітаміни груп С, В, Е, А, D – заповнюють нестачу цих речовин в організмі, підвищують тонус та заряджають енергією, але не діють згубно на серцево-судинну систему на відміну від хімічних препаратів, що містять у своєму складі кофеїн;
  • корисні мікроелементи – калій, магній, цинк, фосфор, йод, залізо та інші;
  • глікозиди, що сприятливо впливають на тиск людини, стабілізують роботу серця і судин (допомагають при аритмії, тахікардії та інших проблемах);
  • дубильні речовини, які допомагають загоювати рани, мають антимікробний і протизапальний ефект;
  • пектини – речовини, що дозволяють їжі краще засвоюватися та прискорюють розщеплення важких продуктів, також завдяки пектинам зменшується ризик формування атеросклеротичних бляшок у судинах, знижується показник цукру, виводиться зайвий холестерин;
  • флавоноїди – служать профілактикою формування злоякісних пухлин в організмі, зміцнюють судинні стінки, надають антиоксидантну дію, уповільнюючи старіння та руйнування клітин;
  • кварцетин – сприяє зняттю набряклості, збиває не тільки тиск, але також усуває ознаки алергії, запалення, позбавляють м'язових спазмів;
  • еллагава кислота – речовина з кровоспинними, ранозагоювальними властивостями, знижує рівень кров'яного тиску та ризик розвитку онкологічних новоутворень.

Журавлина знижує або підвищує тиск, корисні властивості та протипоказання, рецепти з медом

Журавлина незамінна для людей з низьким імунітетом, які часто простигають і страждають від інфекційно-запальних процесів, ягода стимулює організм на самостійну боротьбу із захворюваннями

Властивості ягоди знижувати тиск були помічені народними цілителями задовго до формування традиційної медицини, люди використовували її як сечогінний, антибактеріальний, імуномодулюючий та протизапальний засіб. Сьогодні журавлина при підвищеному тиску, захворюваннях серця та судин (інфаркт, ішемія, нервові розлади, тахікардія, підвищений холестерин) активно використовується одночасно з прийомом медикаментозних препаратів, покращуючи їх всмоктування та підвищуючи лікувальну дію.

Результати досліджень

Щоб точно встановити, як журавлина знижує тиск, і чи справді ягода має перелічені лікувальні властивості, вчені вирішили провести експеримент за участю добровольців – пацієнтів, які страждають від гіпертонічної хвороби. Продовжувалося дослідження протягом двох місяців поспіль, а головною умовою для добровольців було пити щодня журавлинний сік у кількості 250 мл, більше не змінюючи нічого у звичному способі життя.

Не відмовляючись від згубних звичок, приймаючи щодня звичайну їжу та займаючись звичайними справами, учасники експерименту випивали по склянці соку журавлини на день.

Ось що виявили результати дослідження через 8 тижнів:

  • журавлина знижує тиск з підвищених показників до нормальних, м'яка сечогінна дія, виводячи з організму зайву рідину і знижуючи об'єм крові;
  • нормалізує показники холестерину в крові, сприяє розсмоктуванню наявних бляшок на стінках капілярів та запобігає формуванню нових;
  • зміцнює судинні стінки, знімає спазм, розширює просвіти капілярів, журавлина піднімає показники еластичності судин, вони стають менш крихкими та ламкими.

Допомогла журавлина від тиску учасникам експерименту ще протягом кількох місяців почуватися краще. Пацієнтам з гіпертонічною хворобою варто збагатити щоденний раціон парою склянок свіжого соку журавлини або приготованого з ягоди морсу, щоб рівень артеріального тиску завжди залишався в межах норми.

Як приготувати засоби від тиску з ягоди

Як діє регулярне вживання журавлини, тепер стало зрозуміло, необхідно розібратися з правилами приготування лікувальних складів, щоб терапія гіпертонії проходила ефективно і безпечно. Щодня гіпертонікам потрібно вживати ягоди у свіжому, засушеному чи морозивому вигляді, можна приготувати та пити соки та морси, не забуваючи про наступне. Свіжі ягоди журавлини можна додавати в салати та другі страви, квашену капусту, вони чудово доповнять смак м'ясних та рибних страв.

Для приготування журавлинного морсу можна використовувати свіжі та морожені ягоди, а також сушену сировину (його заливають окропом та дають настоятися для отримання ароматного лікувального напою). Журавлина з медом від тиску також активно використовується для нормалізації стану організму. Для заміни традиційної солі у приготуванні других страв та соусів застосовують кисле пюре з журавлинних ягід.

Журавлина знижує або підвищує тиск, корисні властивості та протипоказання, рецепти з медом

Нагрівати журавлину вище 50 градусів не рекомендується, оскільки при термічній обробці губляться корисні речовини та вітаміни

Для отримання лікувальних складів використовують наступні рецепти:

  • Сік із журавлини . Для збереження корисних властивостей ягоди слід готувати сік в такий спосіб – взяти 500 г журавлини у свіжому чи морозивому вигляді, залити її 250 мл теплої води. Сировина товчеться, після чого проціджується, а макуха віджимається. У напій можна додати чайну ложку меду та вживати по 250 мл 2-3 рази на добу.
  • Морс . Готувати його потрібно безпосередньо перед вживанням – 50 г журавлини потрібно потовкти, залити теплою водою і відразу випити, не зберігати, щоб уникнути втрати вітамінів і мікроелементів. Ягоди, що залишилися, не викидають, а також з'їдають, вони містять більше корисних речовин і клітковини, ніж рідина, що вийшла.
  • Буряково-журавлинний сік . Потрібно взяти один середній коренеплід і 100 г свіжої ягоди, перемолоти все на соковижималці, додати в сік ложечку меду і випити відразу, бажано вранці і на голодний шлунок. Ефективно знижує артеріальний тиск, сприяє профілактиці формування бляшок у судинах.
  • Коктейль . Змішати журавлину, кип'ячену воду та невелику кількість меду та випити відразу після приготування. Такий коктейль заряджає бадьорістю, підвищує тонус та настрій на весь майбутній день.

Протипоказання для вживання меду разом із журавлиною стандартні – це алергічні реакції на продукти бджільництва.

Людям з підвищеним ризиком сенсибілізації слід відмовитися від додавання меду до журавлинних складів, замінивши його невеликою кількістю цукру. За відсутності алергії на мед, він доповнює лікувальні властивості ягоди, підвищує імунітет, усуває запалення в організмі, сприяє терапії та профілактиці хвороб серця та судин.

Коли журавлину застосовувати не можна

Як і будь-який інший природний засіб, ягоди журавлини мають не тільки незаперечні переваги, але також і протипоказання:

  • індивідуальна непереносимість ягід – хоч випадки алергічних реакцій на журавлину вважаються рідкістю, але все ж таки мають місце, перед застосуванням слід переконатися у відсутності сенсибілізації;
  • гастрит, що протікає на тлі високої кислотності шлунка – у журавлині міститься маса органічних кислот, вживання яких пацієнтам із цим діагнозом заборонено;
  • виразка шлунка та дванадцятипалої кишки – дані патології вимагають лікування та дотримання суворої дієти, тому пацієнтам, які страждають від підвищеного кров'яного тиску, слід повністю усунути проблеми із ШКТ перед початком терапії журавлиною;
  • хвороби печінки та гепатити – журавлина погіршить стан хворого органу, тому людям з такими діагнозами слід відмовитися від лікування ягодою.

Журавлина знижує або підвищує тиск, корисні властивості та протипоказання, рецепти з медом

З обережністю необхідно приймати журавлинні склади жінкам під час вагітності, хоча ягода корисна для їхнього здоров'я та правильного розвитку плода.

Вагітним і жінкам, що годують, краще попередньо проконсультуватися з лікарем, потім вживати лікувальні засоби з журавлини без побоювань і ризику розвитку побічних ефектів. Пити морси з журавлини можна не тільки гіпертонікам, а й людям зі зниженим імунітетом – ягода багата на вітамін С. Проте тим, у кого тиск знижений, слід вживати ягоду в обмежених кількостях, інакше в результаті зниження АТ з'являться запаморочення та непритомність.

Свіжий сік журавлини, м'якоть ягоди, морси та коктейлі – чудовий спосіб знизити рівень артеріального тиску поступово, безпечно та згодом відмовитися від синтетичних препаратів для нормалізації АТ. Завдяки вмісту великої кількості амінокислот, вітамінів, антиоксидантів та корисних речовин журавлина надає омолоджуючу дію на організм, зміцнює імунітет, сприяє профілактиці та лікуванню хвороб серця та судин.

Незамінна ягода як сечогінний засіб з м'якою, але вираженою лікувальною дією.

На відміну від аптечних препаратів для усунення діуретичних розладів, які вимивають калій з організму, журавлина не має такого негативного впливу. Пацієнтам, які страждають від підвищеного тиску, набагато корисніше вживати журавлинні склади, ніж протягом довгих років труїти організм хімічними препаратами, які мають велику кількість побічних ефектів. Цвітіння ягоди починається у червні, а збирати дозрілі плоди можна вже наприкінці вересня, вони не зіпсуються при тривалому зберіганні у прохолодному місці та не втратять лікувальних властивостей.

EuroMD
Додати коментар