Чорний чай підвищує або знижує тиск, як впливає міцний, солодкий чайний напій

Чорний чай – напій, який давно вподобав більшість людей. З нього багато хто починає ранок, п'є чай протягом дня і перед сном, додаючи в напій сухофрукти, листя ягід та інші компоненти для поліпшення смакових якостей. Але мало хто знає, як чорний чай впливає на тиск, чи можна його пити без побоювання людям зі схильністю до гіпертонії. Щоб не відмовлятися зовсім від чорного чаю, наслухавшись переконань про його небезпеку для людей з підвищеними показниками артеріального тиску (АТ), потрібно знати про корисні властивості напою, як його заварювати і вживати.

Склад чаю

Про корисні властивості чайного напою та сприятливий вплив на організм людини відомо давно. У чаї міститься складна комбінація речовин, а загальна кількість хімічних сполук, що входять, становить близько 300.

Групи речовин, що містяться у чайному напої:

  • дубильні речовини, що надають чаю міцного, терпкого смаку, зокрема, танін;
  • ефірні олії, що надають напою виражений аромат та впливають на смак;
  • теїн (чайний кофеїн), що відноситься до групи алкалоїдів – завдяки цій речовині досягається позитивний вплив на нервову систему;
  • білки та амінокислотні сполуки, що впливають на обмінні процеси організму;
  • біологічні пігменти, завдяки яким чайний напій має приємний колір;
  • вітаміни, органічні кислоти, пектини;
  • мінеральні речовини – фосфор, фтор, калій та інші.

Підвищує або знижує тиск чай, залежить не тільки від кількості випитого напою, але й від сорту рослини та способу його приготування – співвідношення тих чи інших речовин, присутніх спочатку і збережених або втрачених у процесі заварювання.

Користь напою для організму

Помірне вживання чайного напою сприяє сприятливому впливу на різні органи та системи людини:

  • Шлунково-кишковий тракт – чай позитивно впливає на травлення, знищує бактерії, допомагає при розладах шлунка і кишечника, допомагає виводити шкідливі речовини, сприяє полегшенню перетравлення важкої їжі.
  • Серцево-судинна система – комбінація таніну та кофеїну нормалізує роботу серцевого м'яза, розширює судини, усуває спазми та стабілізує артеріальний тиск. Такий ефект досягається за рахунок вмісту в чаї вітаміну Р, що зміцнює судинні стінки і підвищує їх еластичність. Солі заліза у напої посилюють циркуляцію крові, запобігають формуванню тромбів та знижують рівень холестерину в крові.
  • Органи дихання – під час вживання міцного чорного чаю збільшується обсяг повітря, що надходить у легені, якщо порівняти ці показники зі звичайним станом. Чай вважається потогінним, імуностимулюючим та зміцнюючим засобом.
  • Сечовидільна система – теобромін і кофеїн, що містяться в чайному листі, сприяють посиленій роботі нирок, запобігають формуванню піску і каміння, очищають нирки і печінку від скупчення шкідливих речовин.
  • Обмін речовин – речовини, що входять до складу чаю, знижують вміст солей та сприяють лікуванню ожиріння.

Чорний чай підвищує або знижує тиск, як впливає міцний, солодкий чайний напій

Думка про те, що чорний чай підвищує тиск, сформована через відчуття, що отримується під час чайної церемонії і відразу після неї

Завдяки вмісту алкалоїдів (таніна, теоброміну та кофеїну) знімається зайве збудження нервової системи, відбувається розширення судин та зняття їх спазму, покращується кровопостачання мозку. В результаті після випитого келиха чаю людина почувається бадьорою і відпочившою, що багато хто списує на підвищення рівня АТ.

Упередження про те, що міцний чай підвищує показники кров'яного тиску, має під собою наукові обґрунтування, коли людина з ознаками гіпертензії вживає напій у необмежених обсягах та заварює напій у надто міцній концентрації. Однак звичайна доза напою містить у рази менше кофеїну, ніж кава, тому діє на серце та судини м'яко, не накопичується в організмі і швидко виводиться, не шкодячи гіпертонікам і не становлячи небезпеки їхньому здоров'ю.

Як перевірити, чи впливає напій на показники тонометру

Щоб з'ясувати, чи підвищує тиск чай, чи можна насолоджуватися напоєм без побоювання і в яких кількостях його пити, кожній людині з ознаками гіпертонії слід провести нескладний досвід:

  • пообідати та зафіксувати показники тонометра через 30 хвилин;
  • випити чашку чорного чаю без додавання молока, цукру та меду;
  • через чверть години знову виміряти кров'яний тиск та оцінити результат.

Якщо після вживання чайного напою кров'яний тиск виявився підвищеним, можна зробити висновки щодо впливу його на організм. Підвищення в межах 5-10 мм ртутного стовпа говорить про нормальну реакцію на чорний чай, його можна вживати без обмежень. Якщо тиск підскочив більш ніж на 20 мм ртутного стовпа, пити чай можна без зловживання або зовсім обмежити кількість напою, що випивається на добу.

Індивідуальна реакція організму

Чай знижує тиск або сприяє його підвищенню залежить від індивідуальних особливостей людського організму. Капіляри кровоносної системи напхані величезною кількістю рецепторів, які реагують на потрапляння в кров речовин, що містяться у чаї – кофеїну та катехіну. Якщо судини виражено реагують на надходження кофеїну – піднімається тиск, а за індивідуальної реакції на катехін показники АТ, навпаки, знижуються.

Вплив чорного чаю на організм людини відбувається у два етапи:

  • При надходженні чаю в шлунок і потраплянні в кров перших порцій складових напою (теоброміну, таніну, кофеїну) проявляється ефект збудження ЦНС за рахунок розширення судин, почастішання серцебиття та деякого підвищення рівня артеріального тиску.
  • Після того, як початкова збудлива дія на організм проходить, відбувається стабілізація показників АТ, а позначки тонометра при цьому залишаються незмінними протягом декількох годин після вживання напою. Такий стабілізуючий ефект спостерігається завдяки вмісту вітамінів, дубильних речовин і мінералів.

Те, що чай піднімає тиск на 5-10 хвилин одразу після вживання напою, небезпечно не так для гіпертоніків, як для людей з нестабільними показниками кров'яного тиску. Такі висновки були зроблені в ході випробувань впливу чайного напою на пацієнтів, які постійно скачають показники АТ. Якщо капіляри швидше та вираженіше реагують на катехін, ніж на кофеїн, використовувати чайний напій можна для регулярної стабілізації показників АТ. Інші рекомендації пацієнт може отримати у лікаря.

Чорний чай підвищує або знижує тиск, як впливає міцний, солодкий чайний напій

З огляду на таку індивідуальну реакцію людського організму на чай можна зробити висновок, що не для всіх пацієнтів з гіпертонією він протипоказаний.

Як правильно пити чорний чай, щоб не створювати проблем з АТ

Скільки можна пити чаю на добу людині, яка страждає від гіпертонії, визначить лікар з урахуванням того, що норма рідини включає не тільки цей напій, але і соки, молоко, м'ясні бульйони і т. д. При високому тиску необхідно обмежити кількість рідини до 1,3 літри на добу. Особливу увагу слід проявити гіпертонікам з ознаками глаукоми, оскільки надмірне вживання чаю призводить до підвищення не тільки артеріального, але і внутрішньоочного тиску.

Щоб чай при гіпертонії не приніс шкоди, а навіть знижував і стабілізував показники АТ, при його вживанні слід дотримуватися нескладних правил:

  • заварювати чай перед вживанням, щоб напій вийшов справді корисним і надавав бадьорості;
  • не вживати чай натще, щоб не спровокувати напад нудоти та запаморочення;
  • не насипати в заварник більшу кількість сухої заварки, ніж належить – смакові переваги не зростуть, якщо чай буде набагато міцнішим, це негативно позначиться на показниках АТ;
  • заварювати чайний напій лише якісною водою, щоб не відбувалося з'єднання таніну з мінеральними солями – так смакові властивості напою будуть втрачені;
  • перед сном додавати в напій молоко, щоб не стимулювати порушення нервової системи;
  • пити солодкий чай для зняття втоми в кінці дня, додавши в нього скибочку лимона, а для міцного та тривалого сну рекомендується вживати напій із ложкою натурального меду.

Щоб наситити напій максимумом вітамінів та корисних речовин, посилити протизапальні та імуномодулюючі властивості, можна додавати до сухої сировини фрукти, листя суниці, плоди малини та калини, шипшини.

Такий чай приноситиме користь не тільки гіпертонікам, але й допоможе при зниженому тиску, оскільки він стабілізує показники АТ, благотворно впливає на стан судин та нервової системи. Для підвищення дуже низького тиску можна пити чай міцніше, ніж гіпертонікам, але не захоплюватися таким способом лікування, щоб не спровокувати різких стрибків показників тонометра.

Чорний чай підвищує або знижує тиск, як впливає міцний, солодкий чайний напій

Чорний чай з імбиром, сухофруктами та іншими добавками корисний для організму.

Тиск і чорний чай, поза сумнівом, взаємопов'язані, у цьому можна було переконатися, прочитавши цей матеріал. На когось напій діє збудливо, а комусь допомагає заспокоїтись та стабілізувати роботу кровоносної системи. Головними умовами, за яких можна не боятися пити чорний чай, для гіпертоніків вважаються розумний підхід у його вживанні, правильний спосіб заварювання та консультація з лікарем. Враховуючи індивідуальні особливості організму, можна сміливо насолоджуватися улюбленим ароматним напоєм та не спровокувати проблем із артеріальним тиском.

EuroMD
Додати коментар